marina banovic dzuverKod nas – u Podgorici ima jedna znana ulica, etiketirana luksuznim robnim markama iz svijeta.. Među njima su i vrata koja vode u Njen svijet čuda. Niz stepenište pravo u magični podrum, u rudnik ideja, radionicu marljivica…

Ulazimo stihijski, biramo po slobodi, sa ulaznicom M. povjerenja u ideju novih nada… Dućan radnog prestiža, prijatna atmosfera, salonski  prostor pravih zanatlija… U vazduhu posvećenost, čitka ljubav prema odabranom pozivu. Ona je tu, istrajna i radna, niže godine kao perlice na svojim kreacijama. U iste je utkala puno zadovoljstva, potrošila konce pažnje, skrojila estetiku svog senzibiliteta. U javnosti se pojavljuje kada ima nešto da (po)kaže. Ručni rad, bogata tkanina, održivost ženstvenosti koja odolijeva modernim preokretima ili jednostavno, Marina.

Šta je u horoskopu ova dama – ne znam. Za sada nagađam – zemljani, onako prizemni znak kakvom se doima.

Atelier Marina

Atelier Marina

CHIWELOOK: Marina, godine 2006. na „Alta Moda-Roma“ bili ste pionir ideje da crnogoroska nošnja i etno motivi budu dio savremenog odijevanja. Kada jednom uspijete sa upečatljivim stilom, da li je teško evoluirati?

MARINA: Ne mislim da je teško evoluirati, jer kad se definišete stilom, vi se i krećete u okviru njega. Njega razrađujete, istražujete, nesvjesno se razvijate. Poenta je da to ne planirate, ne analizirate. Evolucija je spontana. Upravo i sam čovjek bude iznenađen kad se osvrne za sobom.

CHIWELOOK: Kakav je bio tok Vaše evolucije?

MARINA: Upravo sam rekla …spontan. Kreativni rad i nadahnuća se ili dese, dešavaju… Ili jednostavno utihnu.

Alta Moda Roma 2006.

Alta Moda Roma 2006.

CHIWELOOK: Da li smatrate da sumnja u sebe nestaje sa iskustvom?

MARINA: Sumnja u sebe me nije nikada mučila. Za to nijesam imala vremena, radim i deset časova dnevno, oduvjek.

Dokle god čovjek radi, stvara on i nema vremena za misli o sumnji. Iskustvo donosi lagodniji pristup svim aktivnostima, morate vjerovati u ono što radite. Ja stvaram, ljudima se to dopada i to je jak pokretač. Sumnja nije pokucala na moja vrata, a kada mlad čovjek kreće da stvara, kad je na početku, vjeruje u sve to jako jer bi zastao kad bi sumnji otvorio ta ‘vrata’.

CHIWELOOK: Mnogi dizajneri i osobe koje se bave kreativnim poslom djeluju veoma samopouzdano. Da li mislite da je to samo fasada?

MARINA: U mom slučaju nema fasade… Nemam ni tremu, to znaju svi koji rade sa mnom. Samopouzdanje je tu, vjerujem u ono što radim. Dešava se i da griješim al  upravo samopouzdanje tad pomaže, greške se ispravljaju i ide se dalje.. Ako je fasada onda će kad-tad pasti! 

CHIWELOOK: Da li ste više intuitivni ili analitčki nastrojeni kada dizajnirate?

MARINA: Prije bih rekla da sam intuitivna i ne samo u dizajniranju već i u životu. Biti analitičan… malo dosadno.

Od niti do tkanine

Nedjelja mode u Podgorici, april 2015.

29. aprila predstavila se crnogorskoj publici novom kolekcijom “Od niti do tkanine„. Na pisti su dominirali svečani komadi od prirodnih materijala, otmena svila u nježnim i svijetlim bojama, raskoš ručnog rada u vidu ukrasa… Neke od datih ponijela je i Wladana premijerno u Čiviluku za svoj prvi EDIT.

CHIWELOOK: Svaka nova – oslanja se na prethodnu, u nekim intervalima… Da li razmišljate o temi prije stvaranja kolekcije?

MARINA: Uvijek ‘to nešto’ bude inspiracija za temu. Nešto inicijalno postoji. Može biti stih, scena iz filma, pejzaž… samo tkanina. Tad se javi tema i ona se razrađuje… Na fakultetu za dizajn četiri godine dobijate teme. Trudite se da što preciznije odgovorite na zadatak. Kad diplomirate prosto dobijete želju za ‘rapsodijom’… da izađete iz strogih školskih definicija. Mene rapsodije drže već duži period, prosto tu je mnogo sublimiranih tema.

CHIWELOOK: Da li crtate na papiru i modnim tablama tkzv. mood boards ili direktno radite sa materijalima?

MARINA: U početku sam više crtala, danas manje. Sad je toga na pretek u glavi, kad dohvatim tkaninu znam šta će biti od nje. Ali svakodnevno radim tehničke crteže za radionicu… Obožavam tanke 0,2 do 0,4 pencil black. Sigurno ih u tašni imam nekoliko komada…

Kreativa - radni proces, koraci u stvaranju

Kreativa – radni proces, koraci u stvaranju

IZA PARAVANA

 

CHIWELOOK: Koji su bili simboli mode Vašeg djetinjstva?

MARINA: Starke, patike su obilježile moje djetinjstvo. One su i danas moja omiljena obuća i sigurno ih imam desetak pari.

Odrastala sam osamdesetih tako da se moram prisjetiti i šarenog džinsa, prvih helanki i farmerki s elastinom, podvijenih nogavica i rukava, xxl džempera, flouorescentnih kombinacija… Ali starke su ostale do danas neizostavne u mom garderoberu.

CHIWELOOK: Dnevna doza Vašeg uređivanja sadržana je u…?

MARINA: …spadam u žene koje se ne mogu svrstati u grupu onih sto se sređuju. Prije bih rekla da se prilagođavam dnevnim aktivnostima i održavam higijenu… Rijetko posjećujem frizera, obično sama sebi češljam punđu koja mi je najfunkcionalnija. Jos uvijek ne farbam kosu, mada planiram da promijenim nijansu.  Koristim puder MAC matchmaster spf 15 foundation. Volim i ruž i najbolje mi stoje topli tonovi, mat.

Skoro svaki dan sam u džinsu, pamučnoj majci i ravnim potpeticama. Volim svoj nakit, obavezno diskretne minđuse i tri prstena koji mi posebno znače…

I da ne zaboravim… obožavam svoje tašne. Možda su mi one i najača ‘doza dnevnog sređivanja’.

CHIWELOOK: U čemu se krije tajna ljepote jedne žene?

MARINA: Ljepota žene se krije u njenoj inteligenciji, energiji.

CHIWELOOK: Omiljeni dizajner, aksesoar i parfem?

MARINA: Omiljeni dizajneri  Christian Lacroix  i Alber Elbaz, aksesoar Chanel 2.55, šnale za kosu Satellite France, parfem Kilian LOVE.