intro

Osim britanske kulture i mode, azijsko tle postaje ozbiljan konkurent, makar kada su veliki kupci u pitanju ali i „market“ odnosno proizvodnja i prodaja. Razlog tome je jeftina radna snaga. Evropa ipak „drži“ do nešto drugačijih normi proizvodnje i očuvanja imena, tradicije, baštine. Tu spada Italija kao zemlja brojnih, istorijskih fabrika za kvalitetnu izradu odjeće, obuće, galanterije i kreativnih stvaralaca. Možda nijesu u „korak sa trenutnim svijetom“ ali jesu sa sobom dok god imaju lični proizvod i pečat. Jedna od kreatorki koja predvodi ovu snagu je Miuccia Prada. Koliko je u svom stvaralaštvu umješna, nenadmađna i ove sezone nam se potvrđuje kroz rad. U svom grafičkom jeziku ona govori svojstveno pa iako je sve prugasto te strogo skockano i govori art jezikom, mnogo je kompleksnije kad se priđe bliže kreacijama. Tu su brojni lejeri što printa što materijala, mediteranska duga i dama od stila. Ekcentrična i klasična u dugogodišnjem radu ali, uvijek dosledna!

Italija je topla utopija za duga maštanja. Daleko od konvencionalnosti,ona je opet privržena matičnoj kulturi. „Obarajući tradicionalnu klasiku“ – tako je glasila jedna od referenci za ovogodišnju prezentaciju Pradinog opusa za ulazak u orbitu proljeća 2016. Njena estetika skoro potpuno je posvećena uzanim linijama. Eseji kompleta suknja-sako-mantil i grafika vertikalnih pruga u društvu njenog vrcavog ukrasnog, bogatog „pribora“ dijele vodeće mjesto u konceptu. Miuccinu jedinstvenost upotpunjavaju viseće minđuše koje liče bombicama za božićno drvo.

PRADA SS2016

Novosti iz Milana govore o retro eklekticizmu izraženom kroz italijansku senzibilnost. A ako je neko sposoban za to, svakako je Prada koja može ispisati enciklopediju o posvećenosti takvoj tematici ma i samo sa fusnotama iz doktorske disertacije o modnim mijenjanjima kojima je mnogo doprinijela u fashion industriji. Ova kolekcija snažno ističe njenu stvaralačku alhemiju-teritoriju. Svečana odjeća postrojena je na niskim petama, izgled – redna misija, svaki par cipelica ukusno i smisleno konfigurisan u dobro znanu poentu luckaste signorine. A ponegdje oblažući članke učestvuju i čizme, kožni kaišići kontrirajućih boja, metalik materijala, rukavice od meke uštavljene kože ili svilene trake na vezivanje.

PRADA SS2016 _1

Glavnu komponentu čine komadi starijeg izraza mode: odijela i haljine dužinom po sredini koljena. Sve je u znaku grafičkog uzorka i to ponegdje transparentnog! Karo dizajn, meki tvid i linije predvode dezene, a tu su i girly ramene kragne od mreže krućeg tila i sa tufnama. Miuccia zaista nekada ne vodi računa o vremensko-sezonskoj podesnosti, otkačeno zar ne? Moda je za nju igra dizajna gdje je mašta važna. U globalnom vizuelnom jeziku italijanske kreatorke uvijek postoji potreba za „više je više i nikad previše“ poput umetaka krzna, čupavih „stvorenja“ (detalja) i oskudno-prozirnih haljina od fine svile koje prekrivaju blejzeri ravnog kroja ali i boxy forma damskih jakni. Takođe, pravu novost u 2016.fatalne infuzije donose mantili: klizavi poput kabanice, potom od antilopa a neki od sjajne kože u linijama koje će dominantno izdužiti svačiju figuru.

PRADA SS2016 DETAILS

Revija se završila sa najbogatijim izbornim jedinicama: proljećnji mantili/kaputi u metalik zmijskoj koži i antilop štraftama, poželjnim odijelima od organze i mantilima koji su dekorisani transparentnim cvjetnim šljokicama. Svi modeli razbijaju tabue, izlaze iz svakidašnjeg koncepta uobičajenosti, čine život zabavnim i predstavljaju male trofeje za mladalački san o Holivudu, svijetu umjetnosti ili nekim svečanim i specijalnim prilikama,  zavisno od toga ko se u čemu pronalazi!

PRADA SS2016 _2