lead_largeI ja sam zavisna od Instagrama, priznajem. Ali, isto tako moram priznati da sam vremenom primijetila da sav svijet koji mi on nudi kroz najljepše slatkiše bogate kalorijama, destinacije i modne kombinacije savršeno oblikovanih tijela preplanulih ljepotica, počeo nesvjesno uticati na moje svakodnevno raspoloženje, jer ne živim u Parizu, nemam 100 pari Louboutin cipela i ne izgledam kao kostur kada se predoziram čokoladnim sufleom. Uticaj društvenih mreža na našu kolektivnu psihologiju ne može se poreći.  U stvari, ja bih rekla da su upravo one same modus operandi samopromocije koja znatno više šteti od njihovih preplanulih trolova.

U svijetu gdje se ljudi bore za što više lajkova, vrlo je teško odvratiti im pogled dalje od pametnih ekrana i natjerati ih da se osjećaju lijepima. Na kraju, većina nema tijelo kao na sjajnim stranicama magazinskih editorijala, koje bi im bile dokaz da dobro izgledaju. Zbog čega smo onda, ako nam je kao običnim smrtnicima Instagram jedina mogućnost da izgledamo poput supermodela, prozvani što ga koristimo?

Ne postoji zamjena za život. Pokušaj da se “upakujete” i promovišete za potrebe društvenih mreža, bez obzira na to ko je Vaša publika – nikada neće biti pravi put da se istinski osjećate lijepima. Naprotiv, ta želja da na mreži imate povratnu potvrdu svoje ljepote od nekoga, samo je uništava.

Možemo kopirati izgled, utisak, pa čak i stil, ali nikada ne možemo iskopirati duh. Sve dok ne zaustavimo procjenu vlastitog postojanja na ono kakvo u suštini i jeste, bez stalnog preuveličavanja svake odluke, izjave ili fotografije koju objavimo. Istinska ljepota će vladati opet, ali NEĆE do momenta dok ne spustimo svoje telefone i ugasimo Twitter, FB ili Instagram i počnemo zaboravljati da smo ikada brinuli o tome što je grupa stranaca (uglavnom onih ušuškanih konformizmom), rekla o nama online.

Budite svjesni da ne možete obavljati posao Maria Testina sa iPhone kamerom i nadati se lajkovima. U tom trenutku samospoznaja će već preuzeti kontrolu. Prava ljepota se događa kada ne razmišljate hoćete li ostaviti utisak. Tek tada se postaje živahna, aktivna i fascinantna osoba koja sigurno svako od Vas može biti. Možda nećete imati statistiku Google Analytics-a kao dokaz,  ali mi morate vjerovati na riječ.

 W,

insta-zavisnica 🙂