Marko Vukotić, poznati crnogorski model, body building takmičar i lični trener, i njegova djevojka Jovana Milanković, fitness instructor, naši su novi saradnici. Njih dvoje su spojili znanje i iskustvo i učvrstili to velikom, obostranom ljubavlju prema fitness životu. Cilj im je da pomognu što većem broju ljudi, prije svega motivacijom i uvođenjem u fitness (zdrav) stil zivota. Oboje rade kao personalni treneri, Marku je to i uža profesija. Iza njega stoji dugogodišnji rad i sjajni rezutati koje je postigao sa mnogobrojnim klijentima. Ima ogromno iskustvo u polju nutriciologije, detektovanju individualnih potreba klijenata, kao i izradi plana i programa ishrane i treninga. Jovanino polje je rad, prije svega, sa ženama. Taj rad obuhvata personalne treninge, savjetovanje oko promjene plana ishrane i uvođenja relevantnih promjena u načinu pripreme hrane, samog jelovnika i cjelokupnih navika ishrane. Uža oblast i profesija joj je rad sa djecom. Iz tog razloga je i odabrala svoju užu oblast na master studijama: metodiku nastave fizičkog vaspitanja, jer smatra da je to polje u današnje vrijeme veoma zapostavljeno. Djeca sve više imaju zdravstvenih problema zbog nedovoljnog kretanja i nezdravih navika ishrane. Njen cilj je da osvijesti roditelje i djecu i pokrene svijest o tome koliko je bitno da djeca, prvenstveno u mlađeškolskom i periodu rane adolescencije  imaju zdrave životne navike. Jovanina velika strast je kuvanje, odnosno priprema zdravih (fitness) obroka. Više o tome možete pročitati na Markovoj i Jovaninoj Instagram stranici:  @_jo_mil & @markovukotic (@fitness_kutak_by_jm), a njihov cjelokupni rad je jedna kompleksna oblast, koja sadrži sve oblasti fitness života.

U nastavku posta, donosimo vam Markove i Jovanine predloge fitness poslastica. Gotovi slatkiši su puni nezdravih šećera i masti i zato ih treba izbjegavati u širokom krugu. Većini nas je pravi izazov odoljeti kolačima i raznim poslasticama koje možemo pronaći na svakom koraku. Srećom, uvijek postoje alternative, u ovom slučaju mnogo zrdavije, a vrlo ukusne. Ove poslastice su ukusne, zdrave i lako se pripremaju, a pored toga imaju i visok nivo proteina, pa su, iz tog razloga, idealne za sve one koji se bave nekim sportom ili rekreacijom.

1. Voćni proteinski smoothie od vanile

Potrebno: pola zelene jabuke, šaka lješnika, jagode (3-4) i 50 ml vode (ukoliko koristite zamrznute jagode sipajte toplu vodu).

2. Muffini od rogača, heljdinog brašna i jabuka

Potrebno: 2 jajeta, dvije slađe jabuke, šaka badema i oraha, cimet, pola šolje maslinovog ulja, malo soda bikarbone, kašika meda ili stevije, pola šolje jogurta, pola šolje vode, 6 kašika heljdinog brašna, 6 kašika kukuruznog brašna, 50g rogača. Pomiješati sve sastojke, izliti u kalup i peći 10-ak minuta na 200 stepeni.

3. Proteinski šlag

Potrebno: 3 bjelanceta (gusto umutiti), mjerica proteina od vanile, jagode, bademi i cimet.

4. Posni kolač od jabuke i rogača

Potrebno: 3 jabuke, 2 šolje heljdinog brašna, 100g rogača, cimet, šaka oraha i badema, 1dl maslinovog ulja, 2 šolje mineralne vode (gazirane), stevia ili med po želji. Ko voli može da doda rum ili rendanu koru limuna ili narandže. Za one koji nijesu na dijeti: možete ga preliti crnom čokoladom.

5. Proteinske palačinke

Za palačinke je potrebno: 2 jajeta, dvije kašike proteina, pola rendane banane, kašika cimeta, dvije kašike sojinog mlijeka. Za preliv: kašika ella sira, pola mjerice proteina od vanile, dvije kockice crne čokolade.