img_3439Prošle nedjelje prodavačica iz jednog našeg butika mi se požalila, da je novčano kažnjena zbog nenošenja štikli, a zaprijećeno joj je i otkazom ukoliko ne bude nosila šminku. Prihvatam da postoje određeni dres kodovi koji se na određenim mjestima moraju poštovati, ali sigurno da za muškarce ne postoji neki koji ih seksualizuje, a još uz to može i izazvati zdravstvene smetnje.

Ukoliko nemate ulogu na poslu kao iz filma „Pedeset nijansi sive“, u vašoj kravati nema ničeg specijalno seksualnog. Sa druge strane, visoke štikle su dizajnirane kako bi žene izgledale sexy. Iako, ja lično mislim da nema ničeg privlačnog u cipelama koje vam grče lice od bola koji stupa prije ili kasnije, oba pola smatraju da žene u njima djeluju više sexy. Da li i koliko ćete biti uspješni ili važni, odavno ne zavisi od toga kako ste obučeni, a čisti primjer je pokojni Steve Jobs, koga pamtimo po svijetlom jeans-u i patikama. Zbog čega onda još uvijek osjećamo da je neophodno da diktiramo visinu potpetica i vrstu cipela koje žene nose?

Ukoliko ste poslovna žena, štikle mogu imati prednost, posebno ako ste najniža osoba u prostoriji ispunjenoj visokim muškarcima koji razgovaraju između sebe. One će vas podići, prisiliti da bacite ramena unazad i podignete glavu gore, ukratko: mogu učiniti da se osjećate moćno. Ali, ta moć dolazi od izbora: kada hodam u paru cipela koje uništavaju moja stopala, to je MOJA odluka, a moć leži upravo u mojoj slobodi da tu odluku donesem samostalno. Iz nekog razloga ne vjerujem da bi gospodin koji je vlasnik ovog butika, želio da se njegove zaposlene osjećaju “osnažene” svojim cipelama, jer da jeste, ne bi “kažnjavao“ one koje su odbile seksističku politiku njegove firme.

I danas, nakon stotinu godina od kada su žene dobile pravo glasa, o uspjehu sudimo na osnovu atraktivnosti žene koja je sa njim povezana. Nije dovoljno imati profesionalnu recepcionarku ili prodavačicu, ona takođe treba biti sexy. Ne razumijem zašto mnogi još uvijek misle da uspjeh stoji na vratima koja vode do žene koja je ujedno seksualna i poslušna.

Nema ničeg moćnog u tome, o kakvoj se god potpetici radilo.