Istraživanja pokazuju da čak 80 odsto ljudi koji svakodnevno rade na kompjuteru imaju neke od simptoma kompjuterskog zamora očiju. U ovom postu, u saradnji sa Optikom Optotim, donosimo vam savjete što bi trebalo učiniti za ublažavanje tegoba.

 1. Nakon 20 minuta rada, 20 sekundi odmora

Stručnjaci preporučuju da poslije 20 minuta rada za računarom, i to s odgovarajućim naočarima, treba napraviti pauzu od 20 sekundi, koju treba iskoristiti za gledanje u daljinu (kroz prozor). Tako se opušta akomodacioni sistem oka.

 2. Monitor bočno od svjetlosti i od očiju 50-80 cm

Osvjetljenje u prostoriji vrlo je važno, a najbolje je monitor okrenuti bočno izvoru svjetla. Radni sto mora biti dobro osvijetljen, da se vide podaci na papirima koji se unose u kompjuter. Svjetlo može biti direktno (stona lampa) ili indirektno (rasvjeta na zidu ili plafonu). Papir i radna površina ne smiju blještati, a rasvjeta ne smije direktno obasjavati monitor kako ne bi bilo refleksije. Takođe, monitor bi trebao biti postavljen nešto ispod nivoa očiju, na udaljenosti od 50 do 80 cm. Posao možete olakšati i tako da dio teksta ili stranica oštampate pa čitate sa papira.

 3. Najjači kontrast

Kontrast između pozadine naslona i znakova trebao bi biti maksimalan. Što se boja tiče, najbolje je izabrati crni tekst na bijeloj podlozi.

 4. Tastatura na niži nivo

Tastatura je često postavljena na stolu, na istoj visini kao papiri, no trebala bi biti na nižoj polici koja se može podvući pod sto. Tako će ruke ležati na tipkama u najprirodnijem položaju, a po potrebi se može osloboditi prostor za pisanje rukom.

5. Naočare sa UVA i UVB zaštitom

Zbog mogućeg elektromagnetskog zračenja kompjutera (iako njegov utjecaj na zdravlje nije dokazan), preporuka je imati dobru UVA i UVB zaštitu na naočarima, uz antirefleksni i polarizacioni sloj (smanjen odbljesak). To je povoljno ne samo kod rada na kompjuteru, nego pomaže i kod pisanja ili čitanja, u vožnji automobila i dr.

Na kraju, preporučujemo i ukapavanje vještačkih suza, jer tokom rada za računarom trepćemo pet puta manje nego inače zbog povećane koncentracije. To dovodi do pojačanog isparavanja suza s površine oka i do smanjenog mehaničkog istiskivanja sadržaja lojnih žlijezda smještenih na rubu kapka, a rezultat su crvene i bolne oči.