Dioptrijska sočiva se ugrađuju u odabrani dioptrijski okvir. Kontaktna sočiva se stavljaju direktno u oko, na površinu očne jabučice. Zbog položaja i udaljenosti od oka, postoji razlika u dioptriji prlikom nošenja jednih ili drugih sočiva. Naime, dioptrija u kontaktnim sočivima je manja za četvrtinu dioptrije. Nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje upotrebu naočara. Pacijenti koji koriste kontaktna sočiva, moraju da imaju i da nose naočare, bilo naizmenično sa sočivima ili isključivo – umjesto sočiva, kada ne mogu da ih koriste iz zdravstvenih ili drugih razloga. Prednosti nošenja kontaktnih sočiva ogledaju se u sledećem: bolja vidna oštrina, široko vidno polje, lakša korekcija dioptrije ukoliko je dioptrija različita u oba oka i komfor prilikom bavljenja nekim sportom (čak i ronjenjem).

Preporučujete li meka ili polutvrda sočiva? Nošenje kontaktnih sočiva je individualno, zavisi od dioptrije, zakrivljenosti zjenice, želje i načina upotrebe. Kod visoke miopije i visokog astigmatizma preporučuju se polumeka kontaktna sočiva, jer je nekada dioptrija toliko zahtjevna da se meka sočiva po tim parametrima ne proizvode.

Može li se spavati sa kontaktnim sočivima? Ne, zato što oko ne diše kada zatvorimo kapak i postoji mogućnost da oko pocrveni ili da nastane otok. Takođe postoji rizik da se sočivo nezgodno namjesti na očnoj jabučici.

Može li se sa polutvrdih preći na meka sočiva? Može! Tehnologija je napredovala tako da je danas moguće pronaći meka kontaktna sočiva u velikom broju dioptrija. Postoji izuzetak ukoliko dioptrija i parametri oka zahtjevaju polutvrda sočiva.

Smije li se u popodnevnim časovima kratko odmoriti/odspavati sa mekim kontaktnim sočivima? Ne smije se spavati sa bilo kojom vrstom kontaktnih sočiva. Postoje Night and Day kontaktna sočiva sa kojima se može drijemati, ali Katarina ni to ne preporučuje, jer je oku potreban odmor. U prisustvu kontaktnih sočiva kada spustimo kapak, oko ne može da diše

Može li se roniti sa mekim kontaktnim sočivima? Svako plivanje i ronjenje bi trebalo da se izbegava kako bi se izbjegla mogućnost od bakterijske infekcije. Plivanje sa kontaktnim sočivom može da izazove infekciju oka, iritaciju ili crvenilo u oku.

Mogu li se sočiva održavati/ispirati vodom sa česme? Kontaktna sočiva se ne mogu održavati/ispirati vodom sa česme zbog bakterija i naslaga. Postoje određene tečnosti  za dezinfekciju, ispiranje i odlaganje sočiva.

Jesu li meka kontaktna sočiva u boji štetna za oči? Meka kontaktna sočiva u boji nijesu štetna za oči. Potrebno je voditi računa o roku, uz ispravan način korišćenja.

Mogu li samo povremeno nositi meka kontaktna sičiva (npr. godišnji odmor) i koja vrstua se preporučuje? Za povremeno nošenje kontaktnih sočiva preporučuju se dnevna kontaktna sočiva, zbog načina primjene.

Mogu li se meka kontaktna sočiva nositi duže od vremena preporučenog od proizvođača? Meka kontaktna sočiva se ne mogu nositi duže od vremena preporučenog od strane proizvođača. Bez obzira na način održavanja, nije preporučljivo nositi ih preko određenog roka.

Mogu li  meka kontaktna sočiva nositi osobe sa astigmatizmom? Naravno da mogu, uz savjetovanje  sa svojim oftalmologom. Za osobe sa astagmatizmom postoje meka torična sočiva.

U nastavku vam dajemo pregled top 5 kontaktnih sočiva:

1. Bausch & Lomb Optima FW

Radi se o izuzetno tankom sočivu sa materijalom koji omogućava oštar i jasan vid, pa je ovo bestseller među kontaktnim sočivima. Optima FW omogućava komfor i otpornost na stvaranje naslaga. Kombinacija materijala, dizajna i kvaliteta čini Optimu FW idealnim sočivom za planiranu zamjenu. Namijenjena su za dnevno nošenje, a karakteriše ih tromjesečna zamjena.

 

2. Bausch & Lomb Pure Vision 2

Pure Vision 2 HD donosi svaki dan novi par sočiva. Idealna su za mlade ili aktivne ljude. Posebno su pogodna za nošenje tokom putovanja, izleta, sporta, odmora. Nose se mjesečno ili produženo do 30 dana.

 

3. Alcon Air Optix Night & Day

Air Optix Night & Day sočiva su pogodna za stalno nošenje, kako tokom dana tako i prilikom spavanja. Idealna su za korisnike koji su okupirani obavezama, vremenskim rokovima i čestim putovanjima. Koriste se fleksibilno ili produženo do 30 dana i noći, uz mjesečnu zamjenu.

 

4. Alcon Dailies Aqua Comfort Plus

Dailies Aqua Comfort Plus sočiva su izrađena od najkvalitetnijih materijala, koji omogućavaju dugotrajnu udobnost. Jedina su sočiva sa trostrukim vlaženjem: lubriciraju, vlaže i osvežavaju. Dailies Aqua Comfort Plus sočiva su dnevna sočiva, veoma su jednostavna za korišćenje: ujutru ih stavite, a uveče bacite. Savršena su za sve prilike bez obaveze oko održavanje sočiva.

 

5. Coopervision Fequency Xcel Toric

Frequency Xcel Toric omogućavaju odličnu stabilnost i jednostavno rukovanje. Veoma visok komfor je rezultat superiornog dizajna i veoma tankih ivica sočiva. Nose se dnevno, uz mjesečnu zamjenu.

 

1/10
Overall score: 1/10