Performans italijanskog kreatora visoke mode Silvija Đardine otvorio je festival. Njegova kolekcija za proljeće/ljeto 2019, u okviru projekta ,,Vertigo”, spoj je umjetnosti i mode, a donosi prelijepe bogate i romantične duge haljine. Prikazanih 13 haljina su, nakon performansa, bile izložene kao art instalacije unutar muzeja Zbirke pomorskog nasleđa u Porto Montenegru.

Drugo veče IFF Porto Montenegro 2019. u ,,Synchru” obilježile su kolekcije libanskog kreatora Ramija Kadija i italijanskih dizajnera Davida Grila i Albina D’Amata.

Vlasnica agencije “Fabrika” Vesna Mandić rekla je da su Porto Montenegro i ,,Fabrika” fantastičan tim i da su odradili sjajan posao. “Naša namjera, kada smo počeli festival, bila je da treće nedjelje jula Porto Montenegro bude stjecište modnog svijeta. To neće biti samo kreatori koji prikazuju svoje kreacije, već najugledniji ljudi iz modnog svijeta, zahvaljujući specijalnim inostranim gostima, među kojima su PR i communications manager ,,Diora” Bernar Danijon, zatim Dragana Kunjadić Kapasa, te influenseri Ignjacio Mozer, Čečilija Rodriges i Nikol Macokato.

Nakon govora prvi se publici predstavio libanski kreator Rami Kadi kolekcijom ,,The Temple of Flora”. Ova kolekcija za sezonu jesen/zima 2019-20 prikazana je nedavno na Nedjelji mode u Parizu, a dizajner je inspiraciju pronašao u istoimenom djelu Roberta Džona Tortona, objavljenom prije 220 godina. U centru kolekcije je cvijet, pa je ovaj dizajner prikazao šarenilo boja, metalik, 3D šljokice i pletene detalje, slojevitost, ručni rad, ali i perje na haljinama. Za kraj je ostavio fantastičnu vjenčanicu, koja je sve prosutne ostavila bez daha, a novina u kolekciji su i PVC cipele koje je uradio u saradnji sa Emom Butros iz ,,Poise designa”.

U drugom dijelu večeri prikazana je modna revija pod nazivom ,,The best from Who is on next by Simonetta Gianfelici”. Predstavili su se pobjednici ovog takmičenja Davide Grilo i Albino D’Amato sa po 12 modela. Davide Grilo je prikazao romantičnu, mladalačku kolekciju, sa dosta zanimljivih detalja, nabijenu emocijama, pastelnih boja, dok je ljepota kolekcije Albina D’Amata bila u jednostavnosti, ali i, budući da spaja arhitekturu i modu, novinama, koje se ogledaju u formi komada i materijalima.

Internacionalni modni festival završen na spektakularan način, revijama Luize Bekarije i Majkla Sinka. Luiza Bekarija prikazala je kolekciju za ljeto 2019. Namijenila je savremenoj ženi koja pronalazi snagu u onome što jeste, sanja i uživa u životu. Ono što inspiriše ovu dizajnerku jesu priroda, slike, umjetnost uopšteno i ulica.

Nakon ove nježne i romantične kolekcije, predstavljeni su modeli filipinskog dizajnera Majkla Sinka. Bila je to spektakularna revija, koja prikazuje visoku modu u njenom punom sjaju. Umjetnost, koja ostavlja bez teksta. Svaki detalj njegovih modela je izuzetno tehnički urađen, a prikazana je i muška kolekcija sa nesvakidašnjim ručno rađenim cvjetnim detaljima. Prikazane su fantastične kreacije, od kojih je neke dizajnirao za baletske predstave poput ,,Labudovog jezera”, naručenih za jubilej 50 godina ,,Ballet Philippines”. Pored kolekcije za balet ,,Labudovo jezero”, prikazane su kreacije urađene za kolekciju ,,The Impalpable Dream of Imperial Russia”.

Fotografija: Boris Šekularac za MNE magazin