Tradicionalna tajlandska masaža jedna je od najstarijih tehnika masaže na svijetu: vjeruje se da postoji više od 2500 godina. Njeni korijeni sežu sve do vremena Budhe. Smatra se da je tvorac tajlandske masaže ljekar i Budhin prijatelj Jivak Kumar Bhacch, takođe poznat kao Shivago Komarpaj. Tajlandska masaža, poznata i pod tradicionalnim nazivom Nuad Bo-Rarn, predstavlja oblik istočnjačke tjelesne terapije, a u tretmanima tajlandske masaže obuhvaćeno je tijelo, um i duh. Nuad znači dodir, a bo rarn označava nešto drevno, sveto, poštovano.

Ovaj istočnjački oblik terapije u uključuje rad s energetskim poljima i kanalima koji okružuju i prožimaju tijelo. Da bi energija mogla proticcati kroz tijelo, energetski kanali, koji se nalaze oko dva centimetra ispod površine kože, moraju biti prohodni. Tajlandska masaža djeluje kao kombinacija akupresure, joge i zen shiatsu tehnike. Aktivira protok energije u energetskim kanalima našeg tijela koji se nazivaju sen. Ti kanali mogu se uporediti s krvnim žilama u tijelu. U skladu s ayurvedskim načelima uravnoteženja energije, da bi osoba bila zdrava, mora postojati ravnoteža u senu. Tradicionalne tehnike iscjeljivanja ukazuju na to da kod blokade sena energija stagnira i tijelo gubi ravnotežu, što posledično dovodi do niza bolesti. Tajlandska masaža djeluje kao spoljašnji stimulans, koji stvara specifične učinke unutar samog tijela. Ova drevna tehnika sprečava nakupljanje negativne energije i čuva zdravlje, kao i tjelesni i duhovni sklad.

Tajlandska masaža pokreće energetske kanale, eliminiše negativnu energiju, podiže i aktivira pozitivnu energiju. Budući da otvara energetske kanale, masaža poboljšava fizičko i psihičko stanje, smiruje um i tijelo, a uklanja i psihički i fizički stres. Ova vrsta masaže: opušta tijelo, uklanja umor, povećava fleksibilnost, pomaže kod natečenih limfnih čvorova i bolova u zglobovima, opušta mišiće opterećene fizičkim naporima, ublažava grčeve, smanjuje hronične bolove, uravnotežuje rad cijelog organizma, podstiče cirkulaciju i limfnu drenažu i pomaže u borbi protiv celulita.

Dobra vijest je da ćete, od 23. septembra, biti u mogućnosti da posjetite salon Kamalaya spa i uživate u čarima tajlandske masaže u Podgorici, a sve to kod naših divnih i dobro poznatih saradnika Sophie’s Beauty Line.