Genetika, jasno je, ima najveći uticaj na to kako i koliko će se beba razvijati i koliko će intelektualno napredovati, ali stručnjaci upozoravaju da se nikako ne smije zanemariti uticaj ishrane u cijelom tom procesu. Dajući bebi pažljivo biranu hranu, možemo da poboljšamo njen koeficijent inteligencije, ali i raspoloženje, da je učinimo emotivno stabilnijom i poboljšamo njenu memoriju. Ukoliko unosi prave nutrijente, biće sposobna da brže misli, imaće bolju koordinaciju i koncentraciju.

Prve godine života su najbitnije za rast i razvoj

Prvih 6 mjeseci su upravo najbitniji za razvoj inteligencije kod beba. Odgovarajuća ishrana dovodi do zdravog rasta. Preporuka za dobar imunitet i razvoj i rast je dojenje, ali nakon njega važno je da mališan navikne da jede odgovarajuće količine hrane koja sadrži mnogo voća i povrća i veoma malo šećera. Djetetu ne treba davati ni previše proteina. Neki roditelji poslije majčinog mlijeka prelaze na kravlje mlijeko, ali ono sadrži visok nivo proteina. Adaptirana mliječna formula je bolja opcija za djecu stariju od godinu dana, jer predstavlja dio izbalansirane ishrane.

Mozak nastavlja da se razvija nakon uzrasta od godinu dana

Bez obzira što su prvih 6 mjeseci najbitniji, mozak nastavlja da se razvija nakon uzrasta od godinu dana. Tada je veoma bitno unositi masne kisjeline omega-3 DHA i omega-6AA. Ako u ovom periodu ne dojite dijete, najbolji izbor je mliječna formula Aptamil koja sadrži ove elemente.

Gvožđe je presudno za mozak u razvoju

Ćelijama mozga je potrebno gvožđe da bi funkcionisale. Prethodna istraživanja pokazala su da je gvožđe važno za mentalne i fizičke funkcije. Namirnice sa visokim sadržajem gvožđa uključuju zeleno lisnato povrće poput spanaća i brokolija, ali i pasulj, orašaste plodove i sjemenke. Kod djeteta koje ne dobija dovoljno gvožđa u ishrani se može pojaviti anemija, koja može dovesti do deficita pažnje ili problema sa pamćenjem.

Kravlje mlijeko sadrži premalo gvožđa u odnosu na potrebe mališana, pa se nerijetko desi da djeca koja nakon dojenja konzumiraju samo kravlje mlijeko budu anemična. Mliječne formule su zato najbolji izbor, jer sadrže gvožđe i vitamin D koji podržavaju normalan razvoj mozga djeteta.