Zdravlje naših najmlađih je najbitnije, a glavni preduslov za njihovo zdravlje je upravo jak imunitet. Kako imunitet kod djece nije potpuno razvijen, da bi se razvila snažna prirodna odbrana od bolesti, potrebna je pomoć roditelja. Budite im dobar primjer i podstičite zdrave navike od najranijeg uzrasta. Prije svega, možete od rođenja formirati zdrave navike u ishrani, kao ključu formiranja jakog imuniteta kod male djece.

Hrana za dobar imunitet

Ono što većina nutricionista ističe kao najbitnije za dobar imunitet i ono zbog čega ćete zaboraviti na toplomjere, slinave nosiće i neprijatan kašalj su ove supernamirnice.

Mliječni proizvodi i probiotik

Dok su bebe, najbolja i najzdravija ishrana za naše najmlađe i najmilije upravo jeste majčino mlijeko. Preporuka je da mame doje što duže između ostalog zbog jakog imuniteta djece. Međutim, onog momenta kada dojenje prestane, najbolji izbor nije kravlje ili neko drugo mlijeko koje ne sadrži dovoljno hranljivih materija za rast i razvoj djeteta, već adaptirano mlijekoMliječne formule su adaptirane u pogledu sastava: sadrže određene količine proteina, masti, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Upravo sve ovo jača imunitet djece i sastavom je najsličnije majčinom mlijeku. Probiotici, koje takođe sadrži adaptirano mlijeko, ojačavaju imunitet, daju podršku antimikrobnom odgovoru, čine stolicu mekšom, ali i sprečavaju zatvor. Probiotici se mogu naći i u nekim jogurtima.

Bijeli luk i alicin

Nemojte da budete stidljivi kada dodajete bijeli luk u hranu koju spremate, posebno u doba godine kada haraju virusi gripa. Bijeli luk je prava superzvijezda kad je hrana za podizanje imuniteta u pitanju.

On sadrži komponenete, kao što je alicin koji djeci pomaže da se lakše izbore sa infekcijama, podstičući produkciju antitijela, pa na taj način dječji organizam lakše izlazi na kraj sa virusima. Osim kao začin u kuvanoj hrani, bijeli luk djeca mogu jesti i kao dodatak salati.

Riba i Omega-3 masne kisjeline

Omega-3 masne kisjeline podstiču imuni sistem djeteta na taj način što podižu odbrambene sposobnosti bijelih krvnih zrnaca kada se nađu u okršaju sa bakterijama. Nalaze u masnoj ribi, kao što su losos, pastrmka ili tuna. Omega-3 još ublažavaju upalne procese u organizmu, što umanjuje mogućnost za razvoj upale uha ili pluća, koje su česta posledica, odnosno komplikacija gripa. Ovdje je dobro naglasiti, da adaptirana mliječna formula sadrži i dodatak omega 3 i omega 6 masnih kisjelina koje utiču na razvoj dječijeg imuniteta.

Slatki krompir (batat) i vitamin A

Slatki krompir sadrži veliku količinu beta karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A ima ključnu ulugu kada je zaštita i zdravlje kože u pitanju, a koža je glavna barijera našeg tijela protiv bakterija, virusa i bacila koji uzrokuju različite bolesti. Umjesto običnog krompira za pripremu pomfrita upotrijebite slatki – djeca će biti oduševljena.

I najvažnije, pored ishrane: volite svoju djecu, pružajte im ljubav i pažnju, ispunite zajedničko vrijeme smijehom, trudite se da odrastaju u zdravoj porodičnoj atmosferi. Ne samo da ćete im tako ostaviti najdivnije uspomene, nego ćete pružiti nemjerljiv doprinos njihovom zdravlju i pomoći im da se što brže i lakše adaptiraju na uslove i okolnosti koji se brzo mijenjaju.