Kada se govori o jakim zubićima i kostima, jednu od glavnih odgovornosti za to, upravo nosi kalcijum. Kalcijum je o jednan od organizmu najpotrebnijih minerala. Kalcijum je neophodan mineral za pravilan rast i razvoj vašeg djeteta. Osim što daje čvrstoću kostima i zubima, kalcijum utiče na cijeli niz fizioloških procesa u tijelu.

Ima ključnu ulogu u rastu ćelija, a time i u rastu celog tela. Važan je za stvaranje energije, prenos nervnih impulsa, rad mišića, srca i krvnih sudova, izlučivanje hormona, stvaranje i zgrušavanje krvi, a pomaže i u borbi s alergijama.

Kalcijum utiče na cijeli niz fizioloških procesa u tijelu

Tokom cijelog života, posebno u djetinjstvu i mladosti treba konzumirati raznovrsnu hranu, bogatu kalcijumom i sastojcima koji pomažu njegovom iskorištenju. Uz to, treba se baviti fizičkom aktivnošću jer se tako prirodno jačaju kosti i povećavaju zalihe tog izuzetno važnog minerala. Dojenčad se od rođenja hrane majčinim mlijekom koje je u toj dobi idealan izvor hrane, tako i kalcijuma. U slučaju kada majka ne smije ili ne može dojiti, najbolja zamjena su mliječne formule za bebe.

Koje namirnice su bogate kalcijumom?

Jedini izvori kalcijuma za bebe su majčino mlijeko i mliječne formule za bebe, dok starijoj djeci (zavisno o uzrastu), trudnicama i dojiljama u ishranu treba uključiti jogurt, kravlje mlijeko, sir, pavlaku, mliječne i sirne namaze, losos, orašasto i sušeno voće (bademi, orasi, lješnici, smokve, kajsije), brokoli, kelj, kupus, spanać, soju, narandže i žitarice obogaćene kalcijumom i vitaminima. Starijoj djeci takođe možete ponuditi plavu ribu kao izvor kalcijuma. Za djecu nakon prestanka dojenja bolji izbor od kravljeg mlijeka su adaptirane formule koje su najsličnije majčinom mlijeku i bogate svim neophodnim mineralima i vitaminima za zdrav i pravilan rast i razvoj.

Apsorpcija kalcijuma u tijelu reguliše se pomoću vitamina D, a samo trećina količine kalcijuma kojeg unesemo u organizam putem hrane dospijeva u krv. Zato je prijeko potrebno u organizam unositi i dovoljne količine vitamina D.

On prirodno nastaje u tijelu kada se koža izlaže suncu. Već kratka šetnja sunčanim danom s bebom u kolicima, ako beba ima otkriveno lice i ručice, može pomoći u stvaranju vitamina D, a time i u boljoj apsorpciji kalcijuma. Naravno, ljeti treba paziti na zaštitu od sunca i vrućine.

Zbog nedostatka sunca u zimskom periodu, djeci se do prve godine života prepisuju dodaci vitamina D kako bi se i kalcijum iz majčinog mlijeka ili mliječnih formula pravilno apsorbirao u njihovom organizmu. Suplementacija vitaminom D provodi se prema preporukama pedijatra.