Vrijeme je za odmor, idemo na more, pakujemo se ali nam se provuče i ono čuveno pitanje mama koliko, kada i šta treba da jede moje dijete na plaži?

Prvenstveno je neophodno naglasiti, pošto borave u uslovima visoke temperature, djeci je potrebno više vode. Međutim, ako su sklona uzimanju sokova, treba ih razblaživati, jer pojedini sokovi sadrže veliku količinu sorbitola – koji može da izazove bol u trbuhu i dijareju.

Dojenje je najjednostavnije 

Bebe koje sisaju vrlo lako mogu doći do zdravog i divnog obroka. Bebu možete dojiti koliko god puta je potrebno, ali je i ponudite vodom, jer će to pomoći njenoj dobroj hidraciji. Majke koje doje takođe treba da piju dosta vode, ali i da paze da to bude sigurna, flaširana voda.

Naravno, ishrana puna vitamina kod mame obezb,eđuje i obrok pun vitamina za bebu koja sisa.

Mliječna formula za obrok pun vitamina

Ako se beba hrani formulom, prije nego što pođete na plažu spremite formulu i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Nekoj odojčadi u toplim ljetnjim mjesecima više prija hladnija formula, ali nikad ispod sobne temperature. Zbog promjene klime i drugih faktora na ljetovanju je djeci neophodniji probiotik i ostali vitamini za jak imunitet. Pored vitamina koji su neophodni, omega masnih kisjelina i probiotika, oligosahardi imaju svoju ulogu u razvoju imuniteta.

Formula nove generacije sadrži adekvatan nivo oligosaharida koji djeci čije mame nijesu u prilici da doje iz medicinskih ili drugih razloga obezbjeđuju sve navedene benefite i omogućavaju pravilan razvoj sistema organa za varenje koji je ljeti u posebnoj opasnosti od crijevnih infekcija i  jačaju imunitet.

Unaprijed pripremljeni obroci

Spremljenu hranu za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Već spremljena hrana za bebe, kao cerealije ili mlijeko, ili svježe iscijeđeni sokovi treba da se odmah pojedu i popiju. Držanje hrane na visokoj temperaturi može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv.

Postoje i komercijalne kašice koje lako možete napraviti i na plaži ili u autu.