Majčino mlijeko pruža idealan balans hranljivih sastojaka i bioaktivnih komponenti i svakako je najbolji način ishrane vaše bebe. Naročito tokom prvih šest mjeseci – do početka uvođenja dodatnih namirnica u svakodnevnu ishranu. Koliko je majčino mlijeko bogato hranljivim materijama govore brojna naučna istraživanja, ali i razna iskustva.

Zašto je dojenje toliko posebno?

Majčino mlijeko je jedinstven kompleks sa raznovrsnim sadržajem hranljivih i bioaktivnih komponenti. Imuni sistem se najintezivnije razvija tokom prve dvije godine života, te mu je u tom periodu potrebna i najintezivnija podrška u smislu optimalne ishrane. U poslednje vrijeme, posebno se otkriva značaj oligosaharidne komponente majčinog mlijeka.

Zašto su oligosaharidi važni za vašu bebu?

Oligosaharidi su kompleksna mješavina nesvarljivih ugljenih hidrata koji regulišu probavu, podstiču rast poželjnih vrsta bakterija u crijevima (tzv. bakterija acidofilnog puta) i sprečavaju rast patogenih bakterija. Pospješujući imunitet, takođe blokiraju put prodora patogena i potpomažu pravilan razvoj nervnog sistema vašeg malog djeteta.

Šta je sa djecom koja ne sisaju?

Postoje formule nove generacije koje u svom sastavu sadrže kombinaciju olihosaharida koja je najbliža po količini, raznovrsnosti i funkcionalnosti oligosaharidima prisutnim u majčinom mlijeku i podržava razvoj imunog sistema, regulišući sastav crijevne flore i pospješujući prirodnu otpornost.