Važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u ishrani djece je od velike važnosti. Mlijeko sadrži veliki broj vitamina, poput kalcijuma, kao i vitamin D, kalcijum, vitamin B12, kalijum i proteine.

Majčino mleko je najhranljivije i najbolje

O hranljivosti i benefitima dojenja i majčinog mlijeka se mnogo zna. Posebno za novorođenče i malu djecu, dojenje je svakako najbolji izbor. Naravno, u slučaju da mama ne može da doji postoje izbori adaptiranih formula koje su najsličnije majčinom mlijeku i najbolja zamjena.

Šta nakon dojenja?

Svakako i ako dojite u nekom momentu će i to prestati. Većina mama se onda pita koje mlijeko je najbolji izbor za moje dijete. Prema brojnim anketama veliki broj majki počinje sa kravljim mlijekom. Međutim, to nije najbolja zamjena za period nakon dojenja.

I u ovom slučaju najbolji izbor za period nakon dojenja je adaptirana mliječna formula. Kako joj i sam naziv kaže, ove mliječne formule su adaptirane da su najsličnije majčinom mlijeku i obiluju vitaminima prema uzrastu djeteta. Svaka formula ima odgovarajući sadržaj, prilagođen uzrastu djeteta, te na tržištu možemo naći pakovanja sa oznakama: 1, 2, 3 i 4. U dogovoru sa pedijatrom bi trebalo napraviti izbor u pogledu određene vrste mlijeka, ali i samog proizvođača.

Biljna mlijeka nijesu dovoljno hranljiva

Biljna mlijeka, s druge strane, sadrže određene nutrijente, ali u mnogo manjoj količini koja ne zadovoljava potrebe djece mlađe od pet godina. “Biljna mlijeka ne preporučuju se kao zamjena za mlijeko kod sasvim male djece, jer je nutritivni sastav nezadovoljavajući”, navodi se u vodiču za pedijatre, prenosi „Dejli mejl“. Dodatni problem je što su mnoga od ovih mlijeka zaslađena šećerom ili zamjenama za šećer, što ih čini još nezdravijim za djecu.