Danas sve više beba i dejce ima problem sa atopijskim bolestima. Atopija se definiše kao genetska sklonost ka alergijskom reagovanju organizma. Obuhvata astmu, dermatitis (ekceme), alergije na nutritivne i inhalatorne alergene, alergijske rinitise.

Šta izaziva ekcem?

Niko ne zna tačno, ali znamo da se ekcem obično nasleđuje. Vaša beba ima veću mogućnost da dobije ekcem ukoliko vi ili neko iz bliže porodice ima ekcem, astmu ili alergije. Ekcem nije alergijska reakcija na neku supstancu, ali može ga isprovocirati neki alergen iz bebine sredine ili ishrane – ili iz vaše ishrane, ako dojite.

Porast broja dece sa ekcemom

Porast broja oboljele djece je rezultat porasta alergijskih reakcija i povećane osjetljivosti sistema organa za varenje i disanje, kao i usled promjena u sredini.

Moja beba ima crvene pečate na koži koji je jako svrbe. Šta je taj ružan osip? Prvenstveno treba naglasiti da ekcem nije zarazan. Najčešće svrbi i to kod jako male djece može biti problem. Bebin osip izgleda kao suva, odebljala, ljuspasta koža, ili će imati sitne crvene izbočine, koje izgledaju kao prištići, a inficiraju se ako se počešu.

Koju hranu da izbjegavate ako dijete ima ekcem?

Ishrana djeteta može jako da utiče na pojavu ekcema. Neadekvatna ishrana može da pogorša ekcem. Zato, ako patite od ove kožne bolesti, za početak izbacite gluten, konzerviranu hranu. Okidači za pogoršanje ekcema su i jaja i riba, a najčešće kravlje mlijeko. Važnost ovih namirnica u smislu njihove hranljivosti nije mala pa je neophodno naći adekvatnu zamjenu.

Za djecu koja ne doje, najbolja zamjena su upravo adaptirane formule za djecu sa alergijama. Kod beba kod kojih postoji visok rizik, hidrolizovana mlijeka za bebe mogu do 40% smanjiti učestalost alergija. Ovakve formule selektivno stimulišu rast bifidobakterija i laktobacila do nivoa koji je sličan kao kod dojenih beba, prirodno ojačavaju imuni sistem, smanjuju učestalost infekcija, smanjuju rizik pojave alergija.