Iako je ovo ljeto veoma toplo, u neku ruku i veoma naporno za rad, ipak volim svo ono šarenilo boja, mirisa i ukusa koje ljeto nosi. Zato sam odlučila da moje ljeto još traje. U glavi, u srcu, u duši, ali i na meniju. Nisam spremna još uvijek da ga pustim. A šta ljeto čini tako posebnim nego divne boje i pregršt voća i povrća koje možemo naći na lokalnim tezgama pijaca. Ne znam da li sam ikada pisala o tome koliko zapravo volim pijace… Oduvijek sam voljela tu graju na pijacama, tu mogućnost izbora, slobodu, to cjenkanje…

Tokom mog života u Beogradu živjela sam na Dorćolu, tačno pored čuvene Bajlonijeve pijace.Sjećam se svojih ritualnih odlazaka subotom na pijacu, tada je tamo pazarni dan. Iako mi je ista bila dostupna i otvorena za posjetu svakog dana, ta subota je nekako uvijek bila posebna. Spremim se ja, spremim svoj specijalni ceger za pijacu i opletem par krugova po istoj. Posjetim gotovo svaku tezgu, ispričam se sa narodom, kupim kvalitetne namirnice za sebe i svog partnera i nikada se ne vratim bez buketa cvijeća. Svi su mi se smijali zbog toga, a ja sam prosto uživala. Onda dođem kući, pa satima sortiram sve kupljene namirnice, skuvam kafu i zavalim se u svoju omiljenu fotelju i mojoj sreći nema kraja. I tako je zapravo stvorena moja navika, subota + pijaca + cvijeće= sreća.

Za sreću nam malo treba, e pa meni je ovoliko, nekada, potrebno. I zato odbijam da ispratim sunčane dane, te sam ovog vikenda baš lijepo pazarila sve one “ljetnje” namirnice. I svašta nešto sam krčkala u svojoj kuhinji, pa želim da podjelim sa vama recept za jednu divnu obrok salatu. Ja sam je nazvala Happy Salad, iliti Srećna salata, a kada je vi vidite biće vam jasno zašto takav naziv.

Sastojci:

– 300gr bejbi spanaća (može i matovilac – Valeriana locusta)
– 2 srednje breskve
– 1/2 avokado
– 1 šaka badema
– Cottage Cheese, iliti zrnasti sir (ja koristim Bayernland)
– 1/2 crvene paprike
– 1 nar, očišćen

Priprema:

Breskve isjeći na kriške i grilovati 1-2min na malo kokosovog  ulja, da dobiju lijepu, zlatkastu boju. Avokado sam sjekla na kriške. Bademe sam malo zapekla u rerni, da dobiju onu pečenu, ruspavu notu. Paprike sam sjeckala na kockice. Naravno, sve ovo je opciono, kako tebi odgovara i šta je za tebe Happy Salad. Svi sastojci se pomiješaju. Na kraju se doda jestivo cvijeće i zrna nara.

Za dresing sam koristila:

– 3 kašike maslinovog ulja
– Sok jednog limuna
– 1 kafenu kašiku Dijon senfa (jedini senf na tržištu koji ima jako mali procenat šećera u sebi)

Osim fantastičnog kolorita i ukusa, posebna je zbog svog specifičnog sastava.

Koristila sam jestivo, ukrasno cvijeće, koje nije samo dekorativno, već je veoma nutritivno korisno. Hvala bogu pa je tu Mikro bašta i svi njeni proizvodi. Uvijek se radujem odabrati nešto od mikro bilja kojim oni raspolažu. Ono što je najvažnije jeste potpuno odsustvo pesticida i bilo kakvih hemikalija prilikom uzgoja. Ovo cvijeće je postalo veliki hit u svijetu, nalazi se u jelima ne samo zbog svog dekorativnog značaja, već kao i fantastičan jestivi dodatak. Cvjetovi su sami po sebi intenzivnih ili blagih karakteristika, od kojih nijedna ne podnosi komplikovana jela. Dakle, kao i u životu, ovdje je poenta u jednostavnosti. Cvijeće generalno pozitivno utiče na raspoloženje, ali i na kompletno emotivno stanje čovjeka. Te pored svoje dekorativne ima i “višu” svrhu. Neven, recimo, ublažava menstrualne tegobe, cvijeće dragoljub ima dosta vitamina C i odlično je za osnaživanje imunog sistema, borač je super u borbi protiv prehlade. Mikro biljke se smatraju super hranom, jer su značajno bogatije u svom nutritivnom sastavu od svojih odraslih srodnika. Planiram uskoro pisati o značaju i benefitima mikro bilja, tu ćeš dobiti više informacija o ovim čarobnim biljčicama.

Prijatno!
Vaša Ivana.