Osim po tulipanima i Andersenovim bajkama, Danci su poznati i po brojnim proizvođačima organske hrane i kozmetike. Međutim, rijetki od njih su se uspjeli probiti na evropsko tržište. Jedan od brendova kojima je to pošlo za rukom jeste URTEKRAM. Ovaj brend i danas pokazuje pionirski duh njenih osnivača, koji su počeli sa malom radnjom u Kopenhagenu i željeli konačno svijet učiniti barem malo zelenijim i ljepšim: originalno, ekološki i revolucionarno!

Ako već nijeste čuli za njih, vjerovatno hoćete, jer su njihovi proizvodi stigli u “Cosmetics” markete. U međuvremenu, pročitajte zašto je vrijedno za njih znati. Naziv URTEKRAM ima dublje značenje. URTE je danska riječ za bilje i predstavnik je mnogih biljnih sastojaka koji se koriste u proizvodima. KRAM, s druge strane, označava porijeklo kompanije kao male radnje zdrave hrane u Kopenhagenu, ali znači i “zagrljaj” na danskom. Za brend ovo predstavlja zagrljaj prirode, ali i zagrljaj koji proizvodi nude svima koji ih koriste. Riječ urtekrammer naziv je i za putujućeg trgovca začinima i ljekovitim biljem. Na sličan način su svoje karijere započeli Lisbeth Daamsgaard i Ronnie McGrail, osnivači kompanije Urtekram. Bili su među prvima u Kopenhagenu koji su imali radnju zdrave hrane. Vremenom su proširivali svoj posao na više kategorija namirnica, sve dok na kraju nijesu postali najveća skandinavska veleprodaja organskih proizvoda. Njihovi se proizvodi danas mogu naći u 36 različitih država, uključujući i neke azijske i američke države. Koja je tajna njihovog uspjeha?

Priča o uspjehu URTEKRAM-a počela je 1972. godine. Moglo bi se reći da je razlog zbog kojeg je Urtekram napravio toliki utisak na strano tržište kvalitet njihovih proizvoda. U njihovoj ponudi može se naći sve, od sapuna za ruke do specijalizovanih krema za lice. Svi sastojci su detaljno birani i uzgojeni isključivo organskim putem. Svi kozmetički proizvodi URTEKRAM sertifikovani su od strane Veganskog društva i garantuju da ne sadrže životinjske sastojke poput pčelinjeg voska. Osim toga, postoji jedan od najstrožijih organskih sertifikata u kozmetičkoj industriji, koji brend posjeduje, a to je Ecocert Cosmos Organic, standard koji propisuje da najmanje 98% sastojaka mora biti prirodnog porijekla. URTEKRAM često premašuje ovaj standard, pa čak uspijeva da u mnogim proizvodima ima 100% sastojaka prirodnog porijekla. Zbog strogih, samonametnutih smjernica, proizvodi su, takođe, bez parabena, silikona, mineralnog ulja, sintetičkih boja, mirisa i konzervansa.

U URTEKRAM proizvodnji pridaje se velika važnost pažljivom postupanju s okolinom, ljudima i prirodom. URTEKRAM već neko vrijeme nudi alternativu konvencionalnoj ambalaži uz prirodne, održive sastojke. Ambalaža 85% asortimana sastoji se od sirovina biljnog porijekla. To je otpad koji nastaje daljom preradom šećerne trske. Ti otpadni materijali, koji se inače više ne koriste, postaju osnova za plastiku biljnog poriijekla različitim metodama prerade. Korišćenje ove biljne plastike štiti klimu i životnu sredinu jer postoji obrnuti efekat staklenika. Svaka tona šećerne trske apsorbuje oko dvije tone CO2 iz atmosfere. Osim toga, budući da se radi o otpadnim proizvodima koji se dalje obrađuju, nema uticaja na proizvodnju hrane. URTEKRAM naporno radi na promjeni i poboljšanju ambalaže cijelog asortimana.

URTEKRAM kameni biosapun, na primjer, ne sadrži nikakve parfeme ili sintetičke sastojke. Izuzetno je nježan i učinkovit. Paste za zube sadrže kredu, nastalu prije više miliona godina i lišće eukaliptusa, pa su prikladne za korišćenje čak i od strane vegana. URTEKRAM proizvodi i dezodoranse, od kojih je najpopularniji onaj od eukaliptusa. Osim što uklanja bakterije, ovaj proizvod hidrira kožu i za sobom ostavlja blag, ali vrlo ugodan miris eukaliptusa. U njihovojponudi mogu se naći i proizvodi za djecu.

Želite li sebi priuštiti stvarno dobru kozmetiku, Urtekram bi vam trebao biti među prvim izborima. Proizvodi su im dobro osmišljeni, pažljivo izrađeni i prilagođeni ekološkim standardima. Zaista su ono najbolje što Skandinavija ima za ponuditi, a znamo koliko to znači kad je riječ o kvalitetu! Za više informacija o dostupnim proizvodima, posjetite najbliži “Cosmetics” market ili njihovu aplikaciju i odaberite najbolje za sebe i svoje najdraže!