draginja vuksanovicCHIWELOOK: Profesorica ste na Pravnom fakultetu UCG, na kome ste i doktorirali 2011. godine i istovremeno poslanica SDP-a u Skupštini Crne Gore od posljednih parlamentarnih izbora 2012. Šta Vas je privuklo da se bavite politikom?

DRAGINJA: Pratim politiku iz vremena puberteta kada je moja majka bila poslanik u Skupštini Crne Gore. To su bili teški dani borbe za nezavisnu Crnu Goru, a ona se borila kao pravoslavna Srpkinja (rođena Srbijanka). Učila je sestru, brata i mene da smo Crnogorci, da govorimo crnogorskim jezikom, da imamo svoju crnogorsku pravoslavnu crkvu i da ćemo se izboriti za nezavisnu Crnu Goru. Taj duh razvio je kod mene osjećaj za borbu, pravdu i želju da uradim nešto veliko i dobro za svoj narod i za mene jedinu državu Crnu Goru.

CHIWELOOK: Kao članica Odbora za rodnu ravnopravnost, smatrate li da su žene dovoljno zastupljene u politici u Crnoj Gori i na koji način biste ih ohrabrili da se više uključe u politiku?

DRAGINJA: Ne želim da se prisustvo žena u politici posmatra kroz procente ili prizmu da li su dovoljno zastupljene ili ne u političkom životu. Treba da ih bude više, ali da one svojim profesionalnim i moralnim integritetom postanu dio političkog života, a ne da su u politici zato što treba ispoštovati procenat. Žena je stub crnogorskog društva i ona svakoj sferi života daje svoj pečat, bilo da je u ulozi majke, kćerke, supruge, sestre. Ako je uz to poslovna žena ili je dio političkog života, onda mu daje ljepšu stranu. I upravo na tom mjestu žena pokazuje odlučnost, dovitljivost, hrabrost koja često nedostaje muškarcima i postaje heroina spremna da se bori za ideje i budućnost države.

CHIWELOOK: Koje su danas najveće prednosti i izazovi za jednu ženu na visokoj poziciji u politici i da li imate ambicije da jednog dana budete na čelu države kao možda prva žena Premijer u Crnoj Gori?

DRAGINJA: Žena učešćem u političkom životu, a na visokoj poziciji, može svojim radom i idejom doprinijeti dobrobiti društva, države i zajednice uopšte. Naravno, ako odmjerenošću, mudrošću i znanjem uspije da se izbori za svoju ideju koju će njene kolege i partijski drugovi prihvatiti. To su sve izazovi koji postaju prednost kada se ukaže prilika jednoj ženi da učestvuje u političkom životu. Meni je ukazana ta prilika i povjerenje. Trudim se da radom i djelovanjem opravdam očekivanja i koliko mogu, doprinesem mojoj Socijaldemokratskoj partiji, mojoj Crnoj Gori i građanima. Nisam razmišljala o nekoj drugoj političkoj funkciji. Srećna sam i ispunjava me uloga Poslanika i moj doprinos koji dajem sa te pozicije. Vjerujem da su  i moji partijski drugovi i građani zadovoljni mojim radom.

0d4dae7138bd8025f813247b2d292f7a

CHIWELOOK: Kako kao roditelj uspijevate da uskladite sve svoje obaveze na Univerzitetu, Skupštini  i u partiji?

DRAGINJA:  Sve je stvar dobre organizacije, razumjevanja i podrške porodice.

CHIWELOOK: Koje osobine po Vašem mišljenju krase uspješne ljude i šta za Vas lično znači uspjeh?

DRAGINJA: Biti uspješan, znači biti dobar čovjek, činiti dobro, poštovati druge i sebe. Za mene uspjeh znači činiti dobro porodici, društvu i državi. Poštovati ukazano povjerenje. Uspostaviti ravnotežu u odnosu porodičnog i poslovnog života. A, ta dva tasa na vagi treba da držim upravo ja, kao majka i supruga s jedne strane, i poslovna žena s druge strane. To nije lako, ali jeste uspjeh ako se ravnoteža može uspostaviti. Za sada to ostvarujem.

CHIWELOOK: Koje je Vaše oružje protiv stresa?

DRAGINJA: Moje oružje protiv stresa su dugi razgovori sa mojom kćerkom Ksenijom o njenim svakodnevnim pubertetskim događajima i događanjima.

IZA MODNOG PARAVANA

CHIWELOOK: Koji su bili simboli mode Vašeg djetinjstva?

DRAGINJA: Levis farmerice, patike starke i dukserica… I naravno ( ponekad) , sandale sa visokom štiklom moje tetke (tada skupocjene, kožne i kupljene u Italiji, pet brojeva veće) koje sam uz podršku moje babe krišom uzimala i nosila PO KUĆI dok je moja tetka bila na poslu. Srećom nisam ih slomila i tetka je za to saznala prije nekoliko godina 🙂 Tada sam sa 10 godina uvježbavala hod i mislim da sada lijepo i elegantno gazim na visokim potpeticama zahvaljujući toj dogodovštini iz djetinjstva 🙂 Hvala mojoj voljenoj, sada pokojonoj babi i mojoj tetki Zagorki, koja nije tada saznala za to, a danas se zajedno tome smijemo. Ponosna je na moje držanje tijela i moj hod koje sam izgradila zahvaljujući baš tim njenim štiklama! 🙂

CHIWELOOK: „Moja moda“ u tri koraka: (3 omiljene stvari ili kombinacije ili 3 stilska opisa koje čine Vas)

DRAGINJA:  1) Lijepa i neobična ešarpa ili marama; 2) Dobra tašna; 3) Lijepe i elegantne cipele na štiklu.

ekonom83172015

CHIWELOOK: Dnevna doza Vašeg uređivanja sadržana je u…?

DRAGINJA: Jutarnji časovi kada nanosim hranljive kreme na lice, potom malo pudera, sjenku, maskaru i sjaj za usne. Volim da istaknem oči, zato i sjaj na usne koji nije upadljiv. I sve to uz jutarnju kaficu koju ispijam u društvu svog supruga.

CHIWELOOK: U čemu se krije tajna ljepote jedne žene?

DRAGINJA: Prirodnost, skromnost, jednostavnost i lijep osmjeh.

CHIWELOOK:  Omiljeni aksesoar i parfem?

DRAGINJA: Omiljeni aksesoar lijep i elegantan ručni sat, a omiljeni Parfemi marke Elie Saab ili firme Burberry.