Koliko god se trudili da ispadnemo dobro na snimanjima i fotografijama, to nam nekada i ne polazi za rukom. Jeste li možda razmišljali o tome da neke tajne leže i u dobrom odabiru šminke? Zaista, trikovi za ovo postoje. Pravilna šminka, dobro svijetlo i vaša pozitivna energija učiniće da zablistate na svakoj fotografiji. U ovom tekstu donosimo par make – up trikova, uz koje ćete na fotografijama izgledati božanstveno.

Eliminišite tamne kolutove

Prvo i najvažnije, eliminišite tamne kolutove ispod očiju. U ovome će vam pomoći korektor, koji ćete, osim na podočnjake (ne kružnim pokretima, već u obliku trougla), nanijeti i na kapke, kao i na spoljašnje i unutrašnje uglove oka, kako bi uljepšali cijelo ovo područje. Osim toga, uvijene trepavice i puno intenzivne crne maskare učiniće da vaše oči izgledaju upečatljivo, pa podočnjake niko neće ni primijetiti.

Ten je važan 

Za početak, potrebno je ujednačiti ten lica. Odaberite tečni puder toplih boja, u bež ili ružičastoj nijansi, zavisno od tona vaše kože. Bež puder je prikladan za maslinasti i tamniji ten, a ružičasti za svjetliji. Nakon tog nanesite puder u prahu, kako vam se lice ne bi neprikladno sijalo, jer fotografija prepoznaje i najmanje svjetlucanje na licu. Mat ten je jedini pravi odabir za fotografisanje. Rumenilo u nijansi koju želite malo izdašnije nego inače stavite na jagodice.

Konturisanje nosa

Kojekakve nesavršenosti vašeg nosa možete riješiti tako što ćete tamnijim puderom premazati i prikriti kritične djelove. Na primjer, ako imate širi nos, tamniju nijansu tečnog pudera nanesite na bočne djelove. Ako, ipak, imate prćast nos, malo pudera nanesite na sam vrh.

Pogled od hiljadu riječi

Pogled je svakako najvažniji kada nas snimaju ili se fotografišemo, jer ako trepnemo ili nam oči izgledaju previše sitno, kao da ništa nijesmo uradile. Za potrebe snimanja najbolje je lijepo naglasiti oči, i to na način što ćete im dati “definiciju”. Za početak, na kapke nanesite korektor i mat sjenke neutralnih tonova (recimo bež), a svjetlucave sjenke stavite na područje ispod obrva. Za dobar izgled na televiziji i fotografijama potreban je gusti sloj maskare i savršen oblik obrva koje ne smiju biti svijetle. Takođe, ne treba zaboraviti ni moć vještačkih trepavica. Kvalitetno izrađene trepavice od dugotrajne mink dlake daće vašem pogledu jedinstvenu notu.

Savršene usne za blic

Prirodan izgled je poželjan i na fotografijama, a ne samo u svakodnevnom životu. Olovkom u boji koju želite iscrtajte usne i nanesite balzam. Kako biste izgledali poželjnije, možete malo sjaja nanijeti na središnji dio usana.

Make – up: Danijela Glendža