Ovako Splićani opisuju svoj grad. Modno Fashion&Friends putovanje se nastavlja. Split svoju istoriju priča već 17 vjekova, od kada je rimski car Dioklecijan odlučio da tu sagradi palatu. Ona je danas srce unutrašnjeg grada Splita. Upravo odatle kreće sledeća modna avantura. Kroz svoju bogatu istoriju, Split je bio grad u kome se posebna pažnja posvećivala odijevanju, što se može pronaći i u djelima Marka Marulića, Jerolima Kavanjina i Tina Ujevića. Grad je vjekovima razvijao kulturne ljepote koje su obogaćivale društveni život Splićana.

Svjetsku modnu mapu već godinama unazad Split obogaćuje brojnim događajima. Modni festivali posvećeni su veličanju glamura i promovisanju mladih dizajnera koji svojim inovativnim idejama kreiraju nove fashion trendove.

Grad sunca i mora savršeno je uklopio modni svijet u svoje istorijske obrise. Splićanke su oduvijek znale da „zaplešu” u aktuelnom modnom ritmu i svojom autentičnom pojavom ostave upečatljiv dojam. Bez obzira da li je u pitanju dnevna ili večernja kombinacija, one su veličale svoju ljepotu jednostavnim odijevnim izborima uz prefinjene detalje koji su uvek iznova opčinjavali gradske ulice. Početak leta je njihov omiljeni dio godine, jer tada lepršave haljine, i suknjice postaju njihov zaštitni znak. Ipak, farmerice su komad koji svaku ženu ističe, pa ih ne smijemo zanemariti. Iako se dužina, širina i detalji mijenjaju iz sezone u sezonu, njihova popularnost ne jenjava.

Splićani donose svoju dozu kreativnog modnog izraza. Urbani look je oduvijek bio njihov zaštitni znak. Svoju elegantnost donose #casual stilom sa jednostavnim detaljima koji ukazuju na savršeno spontani lifestyle. Čini se kao da će Split u 2021. vratiti retro mušku modu iz perioda 50-tih godina.

Pored svih ljepota Splita, ipak je najveći utisak ostavila šetnja Rivom prema zapadu. Pružao se spektakularan pogled na južnu fasadu Dioklecijanove Palate i gradsku luku. Ponosno su istaknuti ljetnji outfiti za sezonu 2021, koji su upotpunili ove predivne trenutke. Nastavili smo ka podrumima u kojima su snimane neke od scena popularne serije Igra prestola. Kratko, ali magično putovanje završava se na Narodnom trgu…

Nadamo se da vam je sada jasno zašto je naziv ovog teksta „Nema Splita do Splita”.

Modeli: Lidija Lešić, Vlaho Arbulić

Fotograf: Dušan Petrović

Stajling: Jelena Milovanović VIS A VIS

Šminka: Dragan Vurdelja

Frizer: Le salon