Biljana se oduvijek interesovala za modu. Kao djevojčica, a kasnije tinejdžerka vreme je provodila crtajući modele, a često je znala da odlazi kod starijih krojačica i posmatra kako nastaju brojne kreacije. Vjerovala je u uspjeh i već tada govorila da će jednog dana imati sopstveni brend koji će žene obožavati. Sa druge strane, ako pročitate Biljaninu biografiju, zanimale su je i prirodne nauke, prvo je to bio prirodno matematički smjer u gimnaziji, onda master rad iz industrijskog inžinjerstva i menadžmenta, koji je završila na Fakultetu tehničkih nauka. Upravo je to bio spoj za koji smatra da joj je pomogao u preduzetništvu i na domaćem i svjetskom tržištu. Kaže da sebe nikako ne smatra samo modnim dizajnerom, s obzirom na to da je odgovorna za sva pitanja koja se tiču razvoja modne kuće.

Ipak, na putu do ostvarenja modnog sna koji joj je bio želja od djetinjstva, svakako je najviše pomoglo obrazovanje na italijanskoj akademiji za modni dizajn “Academia del Lusso”, iako je praktičan rad nezamjenljiva škola. Od prošle godine brend BT je prepoznat u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i u toku je razvijanje brenda na ovom tržištu. Biljana Tipsarević će specijalnim povodom večeras održati svoju samostalnu reviju u hotelu Metropol, gdje će predstaviti najnoviju kolekciju za ljeto pod nazivom “Manifesto”, koja je namijenjena svim djevojkama i damama, koje se vode time da im krojevi koje nose stoje savršeno.

“Dominiraju jarke i vedre boje za dame koje vole izazov i uživaju u jačini i dominaciji, tako da će ovim modelima poslati jasnu poruku o svojoj snazi. Glamurozne haljine oplemenjene su dramatičnim i raskošnim ukrasima. Mlada žena koja izlazi u veliki svijet, slušajući sopstveni glas i vjerujući u sebe bila je moja muza. Danas kada svi živimo užurbanim tempom, trudim se da budem veoma praktična kada stvaram kolekcije. Pored kvaliteta materijala, najbitnija stvar za mene je udobnost modela i postizanje pravog kroja. Poslovni summer look rezervisan je za već prepoznatljive krojeve mojih odijela, a ovog puta i za komade od najfinije kože. Za vrele noći donosimo atmosferu Monte Karla uz ekstravagantne svjetlucave toalete. Psihološke analize kažu da se prve impresije o nekoj osobi, između ostalog, stiču i na osnovu garderobe i boja koje ta osoba nosi. Jasno je da garderobom šaljemo poruke o sebi, ali to nikako ne smije da bude ono najvažnije. Bitno je da mladi ljudi znaju koliko je važno raditi na sebi u pogledu obrazovanja i opšte kulture. Svakako da bi stil trebalo da bude u skladu sa profesijom kojom se bavimo, našim karakterom, a prije svega u skladu sa prilikom za koju se oblačimo. Ova revija će nam biti kao tizer za ljeto 2022. koje svi sa nestrpljenjem isčekujemo” – izjavila je Biljana.

“Be a model”

Najbolje odjevne komade slavne dizajnerke nosiće najbolji modeli i manekenke koje će svojom harizmom, stavom, hodom i pogledom dočarati ono što Biljana želi da prenese ljudima putem svojim kreacija. A ko će bolje selektovati modeli i uočoiti onaj X faktor u njima, do Aleksandre Kolarski Čelar .Aleksandra , kao bivši model i skaut, na radionicama “Be a model” projekta edukuje mlade djevojke koje žele da se upuste u svijet manekenstva, a kasnije i selektuje one sa predispozicijama za taj poziv. Višedecenijsko iskustvo doprinijelo je tome da Aleksandra može svoje znanje da prenese na mlade djevojke koje žele da se bave modelingom. Inače, Kolarski je punih 15 godina profesionalno radila kao model širom svijeta, da bi nakontoga počela da radi kao skaut i pronalazi nova lica za razne modne agencije. Svoj biznis je nadogradila time što organizuje brojne događaje i revije. Aleksandra ovaj posao doživljava kao poziv i vrata njene radionice su otvorena uvijek za svaku djevojku koja poželi sebe da vidi u ovom poslu.

“Posle svog životnog i radnog iskustva i edukacije koje sam uložila u sebe i svoj projekat željela sam da preko ovog “Bootcampa” podijelim i naučim mlade djevojčice šta je sve bitno u ovom poslu. Od septembra do maja održavaju se radionice koje nose naziv “Sve o manekenstvu” i gdje mogu da prisustvuju svi koji su zaintresovani za ovaj poziv. Zatim selektujem devojke koje imaju predispozicije za modeling i sa zadovoljstvom ih obučavam i edukujem na “Bootcampu”. Zato prije revije imamo dva dana edukacije, gdje su pozvani ozbiljni i vrhunski stručnjaci iz svih oblasti koje su potrebne djevojkama da se bave ovim poslom: fitnes, ishrana, javni govor, samopouzdanje, šminka, frizura i kako treba da se ponašaju ispred dizajnera, fotografa i koreografa. Poslije dva dana druženja, edukacija i rada pretvaramo sve u praksu na dan revije gde djevojke imaju priliku da zablistaju i nose prestižne modele kao što su to Biljanine” – objasnila je Aleksandra. Na kraju je dodala: “Ako od njih pet, jedna postane vrhunska manekenka, ja ću znati da sam nešto postigla. To je moj cilj”.

*Fotografija: Miomir Milić