Dizajn

Novi izgled u Note rangu: to je Galaxy S22 Ultra, s moćima Note uređaja. Elegantnu simetriju ovog tankog i odvažnog uređaja upotpunjuje polirani okvir koji okružuje ekstrudiran oblik. Linearni sistem kamera, čija su sočiva dodatno naglašena prstenovima sa efektom ogledala, izgleda kao da lebdi u mjestu. Polirani aluminijumski okvir se ponaša kao oklop, a prednja i zadnja strana su naoružane čvrstim Corning® Gorilla® Glass Victus®+ staklom. I Galaxy S22 Ultra i Galaxy S22 Ultra S Pen olovka nose oznaku IP68.  S Pen olovka po prvi put stoji u samom S telefonu. Izvucite je iz telefona i pišite, crtajte ili upravljajte svojim telefonom. Zbog još bolje latencije, osjećaj pisanja u Samsung Note s ovom olovkom je kao po običnom papiru, a na brzinu zapisane ideje kasnije možete lako pretvoriti u uredan tekst. Uz to, sjajna vijest je da možete ostaviti svoj trag u boji, zato uvedite nova modna pravila i predstavite odvažne nijanse bordo i zelene boje. Ili se istaknite suptilnošću fantomski bijele ili možda fantomski crne boje. Ove sofisticirane i vječno moderne boje naglašavaju svedenost dizajna.

Novi oblik kreativnog izražavanja

Tanke ivice smještaju se u simetričan polirani ram i kreiraju jedan ekspanzivan, balansirani ekran. Kao završni detalj, jednobojno kućište kamere okružuje linearni sistem kamera. Tako lijepo. A zahvaljujući S Pen preciznosti, zabilješke i poruke postaju prava mala remek-djela. Pretvorite rukopis u tekst i sve u Samsung Notes aplikaciji biće čitko, a svoju video kreativnost dodatno ispoljite dodajući animacije. Onda se vratite korak unazad (ili par njih) i bežično upravljajte pokretima u vazduhu kroz Air Actions mogućnosti.

Ekran

Dynamic AMOLED 2X ekran sa Vision Booster pojačivačem i nevjerovatnih 1750 nita za blještanje predstavlja pravu noćnu moru. Zahvaljujući prilagodljivoj brzini osvježavanja od 120 Hz koja sliku neprekidno prilagođava da bi prikaz bio optimizovan, svako skrolovanje protiče baš glatko.

Kamere

Zahvaljujući masivnim senzorima i pomjeranju piksela ovaj telefon ima do sada najsavremeniju profesionalnu kameru, zbog čega se može smatrati moćnom profesionalnom opremom upakovanom u ručni uređaj. Trostruka zadnja kamera i kamera za selfi opremljene su inovativnim hardverom i softverom uz koje će Galerija brzo biti puna sadržaja vrijednog dijeljenja. Senzor od 108 MP daje jednako jasnu sliku i danju i noću. Prije nego što okidač okine, prilagodljiv piksel u pozadini po potrebi aktivira ili režim visoke rezolucije od 108 MP ili onaj velike osjetljivosti od 12 MP, kako bi fotografija bila pravilno osvijetljena i jasnija. A zajedno sa inteligentnim popravljačem detalja obrađuje sjenke i jako svijetle tačke i slika dobija na dubini.

Najljepše uspomene nastaju noću: Kada uronite u svijet noći potrebna vam je fotografija kao da slikate danju, a opcija nazvana Nightography je revolucionarna kombinacija koja omogućava noćne prizore kao nikada prije. Garancija da ćete biti zvijezda svake zabave su i inteligentne opcije Super Night Solution i Adaptive Pixel senzor jer ćete zahvaljujući njima dobiti optimalno svijetle rezultate živopisnih boja. Galaxy S22 Ultra ima senzor piksela od 2,4um – najveći Samsung senzor piksela ikada, što sočivima njegove kamere omogućava da zabilježe više svjetla i podataka, kao i da optimizuju svijetlost i detalje vaših video snimaka. Pored toga, unaprijeđena Super Clear Glass sočiva modela S22 Ultra vam pomažu da pravite ljepše i jasnije noćne video snimke bez odsjaja. Isto tako, autokadriranje video snimaka garantuje da vaša kamera snima tačno ono što želite, bilo da je to jedna ili deset osoba. Night Solution funkcioniše kada snimate portrete, ali i kada zumirate, kao i na prednjoj kameri kada snimate selfije. To znači da možete „kliktati“ bez opterećenja i razmišljanja hoće li zabava za pamćenje završiti uz mutne i tamne fotografije.

Istražite noć sa najpametnijom kamerom: Snimajte se cijelo veče sa ekipom koja ne prestaje da skače uz dobru muziku. Sa zumiranjem koje će vas dovesti 100x bliže akciji, Galaxy S22 Ultra nije samo najsnažnija, već i najpametnija Samsung kamera. Uz nove funkcije na bazi vještačke inteligencije kao što je Portrait mode, Galaxy S22 Ultra je napravljen tako da svaka fotografija izgleda profesionalno. Sa moćnim funkcijama pametne kamere koje donosi S22 Ultra, vaš telefon sve sam radi, tako da uvijek možete da pravite impresivne fotografije i video snimke pri svakom osvijetljenju. Posjeduje čak 4 kamere: 12MP ultraširoku kameru, 108 MP široku kameru, dvije 10MP telefoto kamere i 40MP prednju kameru.

Magijom do ljepote: Najveći napredak Samsung video tehnologije do sada vidljiv je na ovom uređaju. Automatsko podešavanje brzine kadrova detektuje količinu svjetlosti i u slučaju potrebe aktivira onu optimalnu. Uz pratnju procesora od 4 nm i super rešenja za noć koje otklanja šumove iz svakog pojedinačnog kadra, možete snimati od sumraka do svitanja i uvijek imati iste, zapanjujuće jasne detalje. Profesionalna kamera Galaxy S22 Ultra telefona umiruje drhtanje pri snimanju pod uglom širim od 58% i precizno detektujući brzo kretanje stabilizuje svaki kadar. Super HDR dotjeruje snimke i ispunjava ih spektakularnim detaljima i nijansama, pa ni sjenka ni jaka svjetlost iza objekta neće ugroziti kvalitet snimka koji ima 64 puta više boja.

Baterija i performanse

Samsung Galaxy S22 Ultra dolazi sa najbržim Galaxy čipom do sada. Procesor od 4 nm upravlja svakim segmentom telefona moćima svjetske klase, a rezultat su spektakularni noćni snimci, nevjerovatno jasne fotografije u bilo koje doba dana i optimizovan gejming doživljaj koji vas vodi do pobjede. Poboljšana AI u stanju je da rasporedi snagu od 5000mAh (tipično) i ostavi je dovoljno i za sledeći dan, inteligentnim praćenjem načina na koji koristite telefon. Ukratko: štedi snagu za onda kada vam je napotrebnija, da bi baterija trajala duže nego što jedan dan ima sati. Na raspolaganju je opcija superbrzog punjenja, kao i bežićni PowerShare. Uz svu tu snagu baterije, ima je i više nego dovoljno za trošenje. Budite podrška prijateljima ili bežično dopunite svoje slušalice u pokretu.

Predivan pojedinačno. Nezaustavljiv kad su zajedno

Sve aplikacije koje koristite na raznim uređajima mogu biti na jednom mjestu. Vaše Samsung Notes zabilješke se sinhronizuju u realnom vremenu i uređivanje možete nastaviti na bilo kom Galaxy uređaju. Počnite na telefonskom ekranu, a kako vam ideje budu navirale pređite na drugi, izuzetno prostran ekran Galaxy Tab S8 Ultra ili ih uparite i uživaj u doživljaju rada na dva ekrana. Osim toga, Samsung ekipu možete dopuniti multifunkcionalnim Z Fold3, Galaxy Buds Pro i Galaxy Watch4 uređajima (prodaju se odvojeno, kao i Galaxy Tab S8 Ultra). Funkcija pametnog prebacivanja jednostavno i brzo prenosi podatke između uređaja — galeriju, zabilješke, kontakte i sve ostalo, potpuno neprimjetno.

Zaključak

Potpuno je jasno da je Samsung uradio istraživanja koja su pokazala da je Galaxy S jači brend nego Note, ali da i dalje nije vrijeme da se rastanu sa olovčicom kao svojom unikatnom tvorevinom, pa su se odlučili za, elegantno i najbolje moguće rešenje, objedinivši dvije serije u jednu. Snažni geni Note serije su jasni na prvi, drugi i svaki sledeći pogled, bez obzira šta je u njegovom pasošu. Ono što je najvažnije jeste da serija Note nije zaboravljena, već je samo dobila novo ime. Utapanjem u familiju Galaxy S, serija Note nastavlja porodičnu tradiciju pod novim nazivom. Galaxy S22 Ultra je nestrpljivo iščekivana inkarnacija koja objedinjuje vrhunsku produktivnost slavnih predaka edicije Note: S-Pen olovku, karakterističan dizajn, veliki ekran i mladalački duh serije S, koja svoje impresivne hardverske potencijale upreže u vjerovatno najpotpunije multimedijalne uređaje čitavog Android kraljevstva. One phone to rule them all?

Fotografija: Vlado Martinović