Premijera novog filma „Barbie“, koji cijeli svijet nestrpljenjem čeka da pogleda, održana je 9. jula u Los Angelesu. Mnogo je vijesti o glumici Margot Robbie (koja igra ulogu Barbie) i njenim autfitima na konferencijama za novinare, ali malo ljudi zna istoriju prave Barbie – ikonic lutke koja decenijama „kupuje“ srca djece širom svijeta. Rađeni su brojni animirani filmovi sa lutkom Barbie kao glavnim likom, doživjela je razne verzije – od klasične, novogodišnje, pa do Barbie astronauta, hirurga, rok zvijezde, ali ovo je prvi put da je urađen igrani film, a kako filmski kritičari navode, nijedna od svih verzija ne može da parira najnovijoj.

Kroz avanture od utopijske zemlje Barbie Land do stvarnog svijeta Barbie prati njen dugogodišnji partner Ken, kojeg u, po mišljenju kritičara, najiščekivanijem filmu ljeta i godine tumači poznati kanadski glumac Ryan Gosling. Inicijativa za stvaranje filma je potekla iz fabrike igračaka “Mattel”, a promociju je pratila rečenica: “Ako volite Barbie – ovo je film za vas, a ako ne volite Barbie – ovo je takođe film za vas”. Glavni trejler filma otkriva nekoliko momenata koji čine zaplet ovog “pink” ostvarenja: Barbie-na stopala postaju ravna kad izuje štikle, sa krova kuće ne može magično da lebdi nego pada, a na um joj padaju sasvim nedolične teme za jednu igračku, kao što je smrt. Sve ovo tjera je da pođe u avanturu preživljavanja zvanu stvarni svijet. Od kada su prve slike Barbie i Kena objavljene u aprilu ove godine, korisnici interneta pokušavali su da saznaju detalje filma. Već u prvim kadrovima vidimo savršeni Barbie svijet, ona sa drugaricama priređuje plesne zabave do jutra. Međutim, jednog dana Barbie se budi sa čudnim osjećajem i kreću da je more misli o izgledu i smrti. Putuje u Los Anđeles da bi pronašla djevojku koja posjeduje njenu lutku i saznaje da nove generacije djece i nisu toliko oduševljene barbikama.

S filmom koji je stigao na velika platna, rasla je i neizvjesnost oko toga kako se rediteljka i autorka nezavisnih filmova Greta Gerwig uhvatila u koštac s fenomenom. Nakon nekoliko savršenih dana “života u plastici” s drugim Barbikama u njihovom ružičastom kalifornijskom svijetu, Gerwig je natjerala junakinju da odbaci visoke potpetice kako bi obula par razumnih Birkenstock sandala,  napustila Barbie Land i uronila u stvarni svijet. S Ryanom Goslingom golih prsa ispod krznenog kaputa, njih dvoje odlaze u svijet, na užas proizvođača igračaka Mattel. Dok kritičari kažu da je lutka Barbie isprala mozak generacijama mladih djevojaka nedostižnim idealom ljepote i mršavosti, drugi je vide kao figuru ženske emancipacije kroz figure poput Barbie astronautkinje i Barbie hirurginje. Nakon što je ostvarenje pretpremijerno prikazano u Los Angelesu, stigle su i prve kritike, koje su uglavnom pozitivne. Pored izuzetno pozitivnih reakcija na društvenim mrežama, magazin “Variety” pohvalio je “Barbie” kao savršenstvo, a rediteljki odao priznanje za prikaz žene.

Kako će se Barbie snaći u realnom svijetu i šta se dešava kada ružičasta magija prestane da djeluje? Odgovor na ova i mnoga druga pitanja saznajte u hit filmu Barbie, koji će ovog ljeta preko bioskopskog platna obojiti svijet u najljepše boje.

Ko je “Barbie”­?

Barbie je plastična je lutka visine nešto ispod 30 cm sa likom odrasle žene. Barbie nije puno ime pomenutoj ljepotici, već Barbara Millicent „Barbie“ Roberts. Naziv je dobila po ćerki osnivača firme lutaka „Mattel“, Rut Hendler – žene koja je na ideju došla posmatrajući svoju djevojčicu kako se igra papirnim lutkama koje su bile dostupne u to vrijeme. Putujući Evropom, naišla je na njemačku lutku Bild Lilli (proizvedenu 1955. godine) i ponijela je sa sobom u Ameriku, a potom preradila. Nakon predstavljanja „patenta“ u Njujorku 1959. godine, firma Mattel stekla je prava na pomenutu lutku Bild Lilli 1964. i njihova proizvodnja je zaustavljena. Kerol Spenser, diplomirana likovna umjetnica javila se na oglas u novinama firme „Mattel“ 1963. godine i postala prva Barbie stilista. Taj posao obavljala je više od 30 godina, što ju je učinilo kreatorom sa najdužim stažom.

Kada je Barbie prvi put izašla u martu 1959. godine, predstavljena je kao tinejdžerska modna ikona – sjajna alternativa papirnim lutkama. Uski standardi Barbie ljepote uvijek su bili na meti kritika, a Hendlerova je željela da plava djevojka od gume i plastike ide u korak sa vremenom – kako se društvo mijenja da se mijenja i ona. Godinama, zaista se i mijenjao njen stil. Moda je išla od peropda kada je Houte Couture počela da se nosi u Evropi i proširila se širom svijeta, do ogromnog pokreta za kulturu mladih, i pojave dizajna poput Meri Kvant. Bilo je i divnih muzičara — Elvisa Prislija, Bitlsa… Možete zamisliti koliko je bilo zanimljivo mijenjati Barbie stil kroz vremena. Dizajnerka Kerol Spenser izjavila je svojevremeno da odjeća na lutki mora da bude prilagođena djeci. Spenser danas ima kolekciju od oko 500 lutki u svojoj kući, što ju je učinilo i strastvenim kolekcionarem. Postoje lutke koje će zauvijek ostati uz Barbie i „vezivati“ se za nju, uključujući veoma voljenu barbiku Benefit Ball kreiranu 1992. godine, odjevenu u šik zlatno tirkiznoj metalik haljini i jedinstvenu lutku iz 1996. godine, sa imenom Kerol Spenser na leđima.

Lutka koja je decenijama bila plavuša i bjelkinja, Barbie prolazi kroz veliku promjenu od 2016. sa 175 različitih modela koji odražavaju različite boje kože i tipove tijela -“bujne, visoke i sitne”, kao i invaliditet.

Vjerujemo da je Barbie svima nama vratila sjećanja na djetinjstvo. Sjećamo se pričanja priča s Barbikama, njihovog presvlačenja i razmišljanja o svim različitim pitanjima koja smo imali o životu, postavljajući to Barbie”. Tvorac lutke Barbie, kompanija Mattel, čini se da je zadovoljna ulo gomnegativca u traileru za film i računa na to da će blockbuster osnažiti njihovu igračku “ženskom moći” dok u filmu testira patrijarhalne odnose.

Obezbijedite svoje ulaznice za najiščekivaniji film godine i uživajte u avanturama omiljene lutke. Ulaznice za film možete kupiti na blagajnama bioskopa Cineplexx.