Ana Stanic (1)

CHIWELOOK: Oduvijek sam smatrala da si u top 5 pjevačica na Balkanu koje u svakom smislu odišu stilom. Odakle crpiš inspiraciju za svoj izgled na sceni i van nje?

ANA: Inspirišu me klasicni muški autfiti sa seksepilom, kao sto su na primer oni strip junakinje Modesti Blejz ili multitalentovane Grejs Džouns. Volim malo boja, strožu formu, klasične komade poput sakoa, belih košulja, trenč mantila i kožnih jakni, ne volim cvetne printove, A formu i kombinovanje printova i tekstura. Moj stil proističe iz moje ličnosti i prirode, ali veliku ulogu igraju i moje lice i građa. Godine su mi donele tu mudrost da ne moram da kupim i vidim na sebi svaku stvar koja mi se mnogo svidi.

CHIWELOOK: A što se muzike tiče? Da li je danas teško biti inovativan?

ANA: Ja i dalje pravim pesme na isti način kao sto sam to radila oduvek… dobijem ideju i zabeležim je na diktafon, tj. telefon i posle je u studiju sa saradnicima „pakujem“ po uzoru na razne poznate pesme, nekada bez uzora. Ali prva ideja, kompozicija, uvek je samo moja. Da li je neko na drugom kraju planete nekada napravio istu kompoziciju koju nikada nisam čula? Moguće je. U muzici je već neko vreme je skoro nemoguće smisliti nešto potpuno novo i nikada čuto, samo je osam nota 🙂 slično je i sa modom i filmom… Trendovi se vraćaju, a nama koji pravimo svoju autorsku muziku ostaje samo da svemu sto otpevamo i odsviramo, damo svoj neponovljivi pečat, da svemu sto zabeležimo na nosače zvuka udahnemo nasu specifičnu liriku i atmosferu.

CHIWELOOK: Više od pola godine od kako se tvoj posljednji album „Priča za pamćenje“ vrti na radio stanicama. Vrlo brzo se našao i na 1. mjestu Deezer-ove liste najslušanijih albuma. Rekla bih da je drugačiji od ostalih, zreliji u svakom pogledu… Šta je sve uticalo da konačan proizvod takav?

ANA: Kao i uvek, izradi albuma pristupam kada napravim dovoljno pesama kroz koje mogu nešto novo da kažem u autorskom smislu. Nikada ne odlučim prvo da napravim album, pa onda da planski pravim pesme. Ja čekam inspiraciju i pratim je. Zrelija sam kao osoba, postala sam majka, ušla u novu fazu života i to se ne ogleda drektno u pesmama, ali je sigurno izvršilo uticaj na ceo zvuk i atmosferu albuma. Drago mi je sto je slusšan i sto su reakcije dobre, volela bih samo da imam više prilika da njime dođem i do onih koji ne slušaju domaću muziku ili ne slušaju pop, ali trenutno je tržište zasićeno instant komercijalnim pesmama i treba se kroz njih probiti kvalitetnim i složenim zvukom. Ja na „Priču za pamcenje“ gledam kao na malo uporište u borbi protiv šunda u muzici.

CHIWELOOK: Ekranizovala si već dvije numere sa albuma, koji je sljedeći korak u ovoj za tebe profesionalno uspješnoj godini?

ANA: U planu je beogradski koncert i u jednom pozorištu i kasnije turneja po pozorištima u ostalim većim gradovima.

CHIWELOOK: Jedna si od rijetkih koja je istrajala u svom zvuku i nije pravila trule kompromise radi „neukusnih“ zahtjeva tržišta na Balkanu. Šta te je uvijek vodilo „naprijed“ i jesi li imala momenata kada si htjela da odustaneš?

ANA: Svakako sam imala u nekim trenucima želju da odustanem, ali ja sam po prirodi vedra, optimistična osoba, spremna da, žrtvujući se za „viši cilj“, ponekad prolazim kroz razne prepreke i muke, a da me to ne pokoleba jer me greju uzvišena osećanja kojima težim kroz muziku i odgovornost prema onima koji od mene tu takva osećanja očekuju.

CHIWELOOK: Da li uskoro planiraš i nama u Crnoj Gori napraviti jednu priču za pamćenje?

ANA: Volela bih.

IZA MODNOG PARAVANA

CHIWELOOK: Da li svoju ličnost izražavaš kroz modu i kako komentarišeš to što je neki smatraju i umjetnošću?

ANA: Moda je za mene manje bitna od stila, a on je neopipljiv i usputan, nema oko njega previše truda i planiranja. To je nešto sa čime se rađas i samo pomalo korigujes neke greške tokom godina. Visoka moda i dela velikih majstora kreiranja mogu se smatrati umetnošću, ali to nije nešto što dovoljno pratim da bih o tome mogla da kažem pravi sud.

anastanic3

CHIWELOOK: Sjećaš li se svojih omiljenih komada iz djetinjstva. Šta si obožavala nositi?

ANA: Mama i tata su mi u osmom razredu doneli iz Londona jaknu od jelenske kože sa resama. Nisam je skidala i bila je moj zaštitni znak. Tu su od opsesija bile i duboke bele starke, crne martinke, rokabili cipele i pocepane leviske 501.

CHIWELOOK: “Moja moda” u tri koraka? (kao tri omiljena komada, ili kombinacije ili opisa koji definišu tvoj stil)

ANA: Za jesenje doba bojfrend farmerke, dobre kožne čizme i trenč mantil u krem boji. Dodala bih i dobar crni sako, svilenu belu košulju i crne salonke za vecernji izgled. Volim klasike i muški izgled i u tome se najbolje osećam.

CHIWELOOK: Omiljeno mjesto za shopping?

ANA: Multibrend radnje sa sofisticiranim, neizvikanim, a skupim komadima poput tašni, kaputa, košulja i cipela. To posle ukombinovano sa Zarom 🙂

CHIWELOOK: Tvoja dnevna doza uređivanja sadržana je u?

ANA: Čistoj kosi, karminu, džinsu i dobroj torbi.

CHIWELOOK: Šta po tvom mišljenju danas jednu ženu čini lijepom osim Instagram filtera 🙂 ?

ANA: Njen kul izgled , negovana kosa i lice.

CHIWELOOK: Omiljeni dizajner, aksesorar i parfem?

ANA: Volim brendove poput Zadig&Voltaire, Maje, All saints, divim se Chanel sakoima i Lanvin haljinama i iako se ne vidim u njima. Od aksesoara volim tašne, ešarepe, narukvice i šešire. Parfeme stalno menjam, ali uvek imam bar dve bočice Chanel-ovog Coco Mademoiselle.

CHIWELOOK: Za “20, 30 nekih godina” kako i gdje zamišljaš Anu Stanić?

ANA: Vidim sebe i svog supruga na putovanju oko sveta.