Savremeni način života, korišćenje savremene tehnologije i uređaja uveliko nam olakšava život i štedi vrijeme i energiju. Međutim, savremene tehnologije zahtijevaju i promjene u načinu zaštite našeg organizma. Obzirom da se iz dana u dan sve više udaljavamo od starog načina života, mnogo kasnije završavamo svoje dnevne obaveze i izlažemo se noćnoj rasvjeti, odnosno vještačkom osvetljenju, velikim korakom se približavamo mondenskom načinu življenja. Imajući u vidu navedene promjene u načinu života, našem organizmu je neophodno obezbijediti i nove vidove zaštite. Oftalmološke asocijacije navode da 70-75% osoba koje rade na računarima i koje su izložene emitovanju vještačke plave svjetlosti duže od dva sata dnevno, imaju problem sa vidom. Emitovanje i djelovanje vještačke plave svjetlosti na ljudski organizam je jedan od faktora koji dugotrajnim djelovanjem drastično narušava kompletno zdravstveno stanje osobe, a prije svega oka, jer je direktno izloženo djelovanju. Naime, nova vrsta aktivnih ekrana na uređajima koje koristimo svakodnevno, noćna rasvjeta na ulicama, vjestačka rasvjeta po zatvorenim objektima, rasvjeta koja se koristi u automobilskoj industriji, emituju drugačiji spektar svjetlosti od onog koji je prirodno izbalansiran i na koji se naš organizam privikao tokom evolucije. Široki spektar plave svjetlosti koji se emituje svuda oko nas uzrokuje potpunu degeneraciju vidnih ćelija (svjetlost kratkih talasnih dužina oštećuje ćelije i metaboličke procese našeg oka) koje se nakupljaju u oku i dovode do nastanka mrene. Djelovanje plave svjetlosti usko je povezano i sa lučenjem hormona melatonina koji u našem organizmu ima ulogu u regulaciji životnog ritma. Prekomjerno ili nedovoljno lučenje pomenutog hormona dovodi naš organizam u stanje poremećene hormonske ravnoteže. Pod uticajem emitovanja plave vještačke svetlosti naše tijelo nastavlja da luči dnevne hormone, uključujući i hormon stresa. Ukoliko poremetimo biološki sat koji našem tijelu i mozgu određuje vrijeme odmora, počećemo da patimo od mnogih problema i bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, prekomjerna težina, nesanica, depresija i mnoge druge. Ne zaboravimo da su naša životna i radna produktivnost uvećane ukoliko se naše telo i mozak odmore na prirodan način. Imajući u vidu sve faktore i uticaje koje smo spomenuli, Optotim je razvio novi filter za zaštitu koji štiti naš organizam od delovanja plave svetlosti – Blue Glide.

Kako izabrati dioptrijski okvir?

Pri izboru dioptrijskih naočara mora se prvenstveno voditi računa o njihovoj namjeni, a to je korekcija vida. Takođe, potrebno je da imaju adekvatnu potvrdu o kvalitetu i porijeklu. Bez obzira na modu, ne smijete zaboraviti da se dioptrijske naočare nose na licu, pa moraju biti i komforne. Ipak, pošto su one vrlo uočljive ljudima sa kojima se srijećemo, treba da budu skladne i lijepe. Treba izabrati dioptrijske naočare koje po veličini odgovaraju fizionomiji lica: okulari ne treba da dodiruju obraze, drške naočara ne smiju da se usijecaju u sljepoočnice i moraju udobno biti oslonjene na uši, širina naočara treba da odgovara širini lica, a oblik i veličina naočara moraju odgovarati razmaku zjenica i veličini tj. položaju nosa.

 1. Bvlgari

Bvlgari  je simbol luksuza, izuzetnog kvaliteta i prepoznatljivog dizajna. Svi koji uživaju u nakitu i vole da budu primjećeni i prepoznati po bogatom i skladnom izgledu, sasvim sigurno će odabrati Bvlgari dioptrijski okvir mačkastog oblika u predivnoj bordo crvenoj boji.

2. Fendi

Ovaj veoma atraktivan model dioptrijskog okvira kreiran je za sofisticirane, elegantne žene sa jakom ličnosti. Napravljen je od plemenitih materijala, sa prefinjenim detaljima i smjelim kombinacijama boja za karakterističan izgled, koji je istovremeno ženstven i svestran.

3. Gucci

Gucci je jedan od najpoznatijih brendova u svijetu, i sigurno jedan od najpoznatijih na tržištu naočara. Njegove kolekcije nude širok spektar modela u cilju kombinovanja stila i potrebe. Ovaj model okvira namijenjen je svim modernim ženama između 20 i 50 godina.

4. Miu Miu

Ove fenomenalni okvir mačkastog oblika sa crnim okvirom do pola rama, namijenjen je ekstravagantnim i hrabrim ženama, koje su istovremeno buntovne i ženstvene.

5. Ray Ban

Ray Ban su naočare sa veoma dugom tradicijom, a u svojim inovacijama mnogo više pažnje daju novim materijalima i što kvalitetnijoj proizvodnji. Pomažu da očima zagarantovano pružite maksimalnu udobnost. Namijenjene su ljudima koji imaju hrabrosti da pokažu ono što zapravo jesu. Ciljna grupa su mlade generacije obrazovane na globalnom nivou, a ovaj oblik okvira iz osamdesetih donosi novo ruho popularnom brendu.