Stariji stanovnici Podgorice kažu da je Stara Varoš za Podgoricu ono što je za Sarajevo Baščaršija ili za Beograd Skadarlija. Stara Varoš dio je grada gdje se može osjetiti orijentalni šmek najstarije Podgorice. Ovdje se nalaze džamije iz vremena Osmanlija, građevine stare decenijama, kao i Sahat kula, simbol stare i nove Podgorice. Za one koji nikada nijesu posjetili ovaj dio grada, vjerovatno su o njemu čuli u pjesmama. Čuvene su sevdalinke i pjesme o Podgorici u kojima je opjevana Stara Varoš. Sahat kula, džamije Osmanagića i Starodoganjska, Hadži-pašin most, samo su neki od spomenika kulture koji su danas sačuvani u Staroj Varoši. U Staroj Varoši nalazi se I jedna od najstarijih kuća u Podgorici. Nekad su je zvali čardak Krpuljevića, a danas, na inicijativu Islamske zajednice Crne Gore, kuća je obnovljena, sačuvana je arhitektonska cjelina iz vremena Osmanlija. Smatra se da je jedna od najstarijih kuća u Podgorici. Kada pričamo o staroj Podgorici, uvijek se govori o ljepoti, skladu i nostalgiji za tim vremenom.

 

U Staroj Varoši, najstarijem dijelu Podgorice, otvoren je libanski restoran ”Byblos”.  Crna Gora i Liban imaju more i planine na jako maloj razdaljini, što nema veliki broj zemalja u Evropi. U gradovima uvijek postoje kvartovi koji su nekako nepravedno zapostavljeni i kojima je potrebna nova energija da ponovo postanu atraktivni. Tako je restoran “Byblos” u Staru Varoš unio život. Spoj lokalnog porijekla i internacionalnog iskustva imao je za cilj da valorizuje postojeći tradicionalni istorijski kontekst i novi gastronomski koncept – libanski restoran. Osnovni element enterijera je igra svjetlosti i sjenke, geometrijskih oblika i kolorita, koji se prožimaju kroz sve prostorije objekta, i daju ovom gastronomskom centru  originalan i prepoznatljiv imidž.

 

Ukuse orijenta donosi šef kuhinje Wassim Hijazi iz Libana. U “Byblosu” svako može naći jelo za sebe i mjesto je dobrog ukusa i zdrave hrane. Kada je riječ o novom gastronomskom iskustvu, libanska kuhinja je najuravnoteženija od svih koje potiču sa Srednjeg Istoka i Mediterana. Njeno dugo nasleđe zdravih jela udruženo je sa egzotičnim ukusima i mnoštvom koristi po zdravlje. Libanska jela su bazirana su na nizu prirodnih, neobrađenih sastojaka, kao što su svježe povrće, voće, orasi, niz mahunarki i žitarica, hladno cijeđeno ulje, uključujući masline i susam. Tu je i meso lokalnih dobavljača i morski plodovi, svjež i fermentisani jogurt i drugi mliječni sosevi kombinovani sa orasima i sjemenkama uz specijalne biljake i začine sa Bliskog istoka kao što su korijander, peršun, origano, bijeli luk, svježa i sušena nana, kim, muskatni oraščić, kurkuma, cimet. Orijentalna jela od povrća su veoma česta, a to ovu vrstu kuhinje čini posebno atraktivanom za vegetarijance i vegane ili one koji jednostavno žele ravnotežu u konzumiranju mesa. Za one koji vole meso i morske plodove, uvijek postoji niz egzotičnih jela sa roštilja, sporo kuvanih ili pečenih sa zadovoljstvom. Tu je i nargila, argila, shisha (nazovite je kako hoćete), poznata vodena lula koja vjekovima povezuje ljude i asocira na prijatne društvene momente. Uz sve to, restoran “Byblos” nudi i bogat zabavni program za goste, uz oživljavanje čari Orijenta sa njegovim najvjernijim predstavnicima: neizostavnom orijentalnom (trbušnom) plesačicom i arapskom muzikom.

 

Stilista i model: Kana Tomašević (IG: kana_tomasevic)

Jakna: iBlues (Bulevar Džordža Vašingtona 2)

Naočare: Liu Jo (Bulevar Džordža Vašingtona 72)

Torba: Valentino, robna kuća Paradiso (Oktobarske revolucije 5)

Sandale: Cesare Paciotti (Ulica Slobode 13)

Ogrlica: KW Jewellery (IG: kw_jewelry)

Make – up: Nada, Vlado Beauty Bar (IG: vladobeautybar)

Frizura: Selman, Vlado Beauty Bar

Mjesto snimanja: Libanski restoran “Byblos” (Kralja Nikole 36)

Posebna zahvalnica: Sanji Milosavljević, Bojani Minić i cijelom timu i osoblju restorana “Byblos”