U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za avgust:

1. Elena Ferante – “Priča o izgubljenoj djevojčici”

Četvrta, završna knjiga u serijalu „Napuljskih priča“ predstavlja grandiozno finale najveće književne sage XXI vijeka. Elena i Lila su sada u zrelim godinama i njihovi životi dolaze u fazu ozbiljnih raspleta. Elena se nakon udaje, rađanja djeteta i književnog uspjeha vratila u Napulj da bi bila sa čovjekom koga je oduvijek voljela. Lila je u međuvremenu postala uspješna preduzetnica, što je samo uvlači dublje u svijet nepotizma, šovinizma i kriminala koji vladaju njenim dijelom grada. Iako je čitavog života pokušavala da ga izbjegne, ona sada postaje nesporni lider u takvom okruženju i posle mnogo teških godina može da kaže da je konačno uspjela.

2. Borislav Pekić – “Atlantida”

Poslije više od dvadeset godina ponovo je pred čitaocima Pekićeva knjiga koja je dio antropološke trilogije “Besnilo – Atlantida – 1999”. Dinamična priča o borbi između robotske i ljudske civilizacije koje uporedo obitavaju na zemlji, ovaj roman je spoj negativne utopije, klasičnog epa i fantastičnog trilera. I tako već ulazimo u čarobnu tajnu. A tajne se ne ispovijedaju.

3. Ivana Kuzmanović – “Lemurova ljubav”

On je uspješan biznismen, oženjen i otac dvoje djece. Ona je uspješna pjevačica, koju bi svi beogradski klubovi voljeli da angažuju. U ovoj dramatičnoj ljubavnoj priči, tako vješto vođenoj da briše granicu između fikcije i stvarnosti, oslikava se ljubav u doba tranzicije. U tim vremenima, veza Igora i Une proživljava sva lijepa i bolna iskušenja, dok ni jedno ni drugo nisu još raskrstili sa demonima sopstvene prošlosti. “Lemurova ljubav” je sinonim za ekstremna osjećanja, za radost i bol koja nam ona prouzrokuju.

4. Ivo Andrić – “Pored puta”

Književni dragulji koji krunišu Andrićev opus! U najznačajnije nedovršene prozne celine iz Andrićeve zaostavštine spadaju njegovi zapisi, zapažanja, romaneskne i pripovedačke zamisli, savjeti za pisce i bilješke o ljudima, pojavama, jeziku i književnosti koje je pisao cijelog života, od 20-ih godina XX vijeka, i sabirao ih u cjelinu koju je simbolično nazvao “Znakovi pored puta”. Primjer piščeve radionice i svojevrsnu dopunu Znakova pored puta predstavljaju ispisi, citati i zapisi iz brojnih piščevih bilježnica čiji je izbor posthumno objavljen pod naslovom “Sveske”. Pritom, brojni Andrićevi ispisi iz svoje lektire na stranim jezicima (njemački, francuski, latinski, italijanski i španski) prvi put su prevedeni u ovom izdanju i utoliko je ovaj veliki segment iz njegove zaostavštine sada prvi put kompletan. Najzad, nedovršeni roman “Omer-paša Latas”, o osmanskom paši srpskog porijekla koji je u drugoj polovini XIX vijeka poslat u Sarajevo da uguši begovski ustanak protiv sultanovih reformi u Bosni, i nedovršena zbirka priča “Kuća na osami”: prava su kruna i sublimat Andrićevog pripovjedačkog opusa. Objedinjeni među koricama jedne knjige, ovi „usputni“ rukopisi neodvojiv su dio Andrićevog kapitalnog opusa i ključ za razumijevanje njegovog književnog postupka i djela.

5. Aleksandar Dima Sin – “Dama sa kamelijama”

Zaljubivši se u čuvenu parišku kurtizanu Margeritu Gotje, advokat iz ugledne porodice Arman Dival uspijeva da u njoj dotakne preostali djelić čistog srca i uvjeri je da ljubav može biti bezuslovna. Međutim, uprkos dubokoj ljubavi, strasti i požudi, dogodiće se preokret koji niko nije očekivao. Može li ljubavni zanos biti jači od stega koje nameće društveni poredak? Junaci ove priče upoznaće se sa svim licima ljubavi, od najljepšeg do najružnijeg. Kada više ne budu mogli da vladaju sopstvenim srcem, ono će zavladati cijelim njihovim bićem. Tada će se njihova ljubav pretočiti u nadu, pa u san, a naposletku, u iskupljenje života.