Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon, ili kasnije poznata kao Frida Kahlo (de Rivera) rodila se 6. juna 1907. godine u Meksiko Cityu, tačnije u Plavoj kući (La Casa Azul) koja se nalazila u malenom gradiću Coyoacán. Njene slike odražavale su sve što se događalo u njenom kratkom, teškom i prilično tragičnom životu, ali to je ono što još više daje vrijednost njenim slikama. Njen surealizam u slikanju pun je alegorijskih elemenata, emocija koje je proživljavala, kulturnog nasleđa iz kojeg je proizašla, a to je hrišćansko i jevrejsko nasleđe, kao i meksičko, indijansko i njemačko.

Radovi Fride Kahlo tek su 80-ih prošlog vijeka doživjeli punu afirmaciju, jer je za vrijeme života bila manje poznata kao umjetnica, a više po svom burnom braku s jednim od najvećih meksičkih umjetnika Diegom Riverom. Neki detalji iz Fridinog života nijesu do kraja poznati, što vjerovatno i nije toliko bitno, jer njene slike su odraz njenog života, koji je nije nikad mazio. Danas, njeni radovi su dio kolekcija mnogih nacionalnih muzeja. Ona je žena koja je stvarala istoriju.

U galeriji “Magic Yard Guide” u Budvi (Trg Palme bb) proteklog vikenda je održana ženska zabava posvećena ovoj velikoj umjetnici. Sve je bilo u njenom znaku, od aksesoara za kosu, do šminke, za koju je bio zadužen fenomenalni tim “Femme Fatale”, dok je za fotografiju bila zadužena sjajna Jevgenija Žilina, čiji je ovaj projekat i konceptualna ideja, kako bi se prigrlila i podržala ženska snaga, oličena u Fridi. Uz pomoć gospođe Svetlane Kaul, događaj je organizovan u Magic Yuard Guide galeriji, a projekat će biti nastavljen i u Pogorici. Uz prigodni koktel i ketering, učesnice su uživale u transformacijama, a rezultat su fotografije slične onoj čuvenoj Fridinoj koja se pojavila na naslovnici meksičkog Vogue-a 2013. godine, i to skoro 60 godina nakon njene smrti. Riječ je o famoznom Fridinom portretu, koji je Nickolas Muray zabilježio još davne 1939.