U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za jul:

1. Vesna Dedić – “Ne gledaj preko ramena”

Birala je muškarce sa kojima joj neće biti neopisivo dosadno. Vjerovala da ljubav i brak ne treba da budu mučeništvo. Imala je samopoštovanje, čak i kada nije imala samopouzdanje i podršku okoline. Kao na filmu, u romanu „Ne gledaj preko ramena“ smjenjuju se događaji u životu zanosno lijepe Kaline, koja nikada hladne glave ništa vrijedno pomena nije uradila, ali i niza stvarnih ličnosti koji su obilježile istoriju i duh Beograda. „Ne gledaj preko ramena“ govori o Kalini koja je dobila ime po lijepom, ali otrovnom cvijetu, devojci koja je umjela sebi da oprosti i ugodi, da bude mila kada su svi oko nje grubi, vrijedna kada svi drugi drijemaju, bezobrazna kada prilika nalaže finoću, nasmijana ili plačljiva u zavisnosti kako se ona osjeća, a ne kako to drugi od nje traže. Radnja se odvija u Beogradu od 1903. do 1930. i kroz Kalinin život pratimo i sudbinu dr Slavke Mihajlović, koja je kao jedini ljekar u Beogradu u vreme Prvog svjetskog rata spasavala Beograđane, bila jedna od prvih žena ljekara u Srbiji, inicijator osnivanja Ženske stranke i sa grupom uvaženih žena osnovala prvu Bolnicu za žene i decu. Čitaoci će uživati, ne samo u uzbudljivoj ljubavnoj priči, već i u atmosferi Beograda tokom prvih decenija 20. vijeka, sa vodenim balovima, noćnim barovima, frizerskim i modnim salonima, i igrankama sa džez muzikom i kafanama u kojima su se pravile lumperajke.

2. Džon Apdajk – “Beži, Zeko, beži”

Pre tri meseca Zeka Angstrom je otrčao da kupi cigarete svojoj ženi. Još se nije vratio… Nekada košarkaški as u srednjoj školi, Hari Zeka Angstrom je 1959. napunio 26 godina i zaposlen je kao demonstrator „magičnih kuhinjskih noževa“. Zarobljen u drugorazrednim životnim okolnostima, sa ženom alkoholičarkom i malim djetetom, u kući prepunoj pepeljara i neopranih čaša, on je izgubio svaku nadu da bi stvari mogle da krenu nabolje. U jednom trenutku, impulsivno bježi iz svog doma u Pensilvaniji u bezumnom pokušaju da se oslobodi svog osrednjeg života. Jer, kao što dobro zna, „kada neko postigne prvorazredne rezultate u nečemu, nije važno u čemu, onda mu se nekako neće ništa što je od drugorazredne važnosti“. Romanom “Beži, Zeko, beži”, koji ga je proslavio kao jednog od najznačajnijih američkih pisaca, Džon Apdajk čitaoce izvodi iz ušuškanosti srednje klase u Americi krajem pedesetih godina i uvodi ih u svijet želje, neprilagođenosti, zebnje i traganja za nečim neizrecivim.

3. Džil Pol – “Ogrlica kneginje Tatjane”

Velika ruska knjeginja i engleski novinar povezani jednom od najvećih misterija svih vremena. Ljubav. Slomljeno srce. Medaljon koji skriva tajnu. Godina 1914. Rusija se nalazi na ivici propasti, dok se porodica Romanov suočava sa užasno neizvjesnom budućnošću. Velika knjeginja Tatjana zaljubljena je u konjičkog oficira Dmitrija, ali događaji dobijaju katastrofalni preokret stavljajući njihovu romansu i živote u opasnost.

Proljeće 2016. Nakon što je otkrila da je muž vara, Kiti je riješila da pobjegne iz Londona u malu brvnaru u Americi, koju je naslijedila od pradjeda. Tamo, na obalama jezera Akanabi, ona otkriva veličanstveni medaljon i kreće na putovanje koje će spojiti prošlost i sadašnjost u nezaboravnoj ljubavnoj priči.

4. Rouzi Volš – “Propušteni poziv”

Upoznala je savršenog muškarca, provela sa njim sedam predivnih dana i ludo se zaljubila u njega. I on se ludo zaljubio u nju: nikada u životu nije bila toliko sigurna da je pronašla svoju srodnu dušu. Zbog toga, kada on krene na odmor koji je isplanirao prije nego što su se upoznali i obeća da će je zvati još s aerodroma, ona nema razloga da sumnja u njega. Ali on je ne zove. Prolaze minuti, sati, dani, nedelje. Prijatelji joj govore da ga zaboravi, ali ona zna da nisu u pravu: sigurno se nešto dogodilo, mora da postoji neko objašnjenje za to što joj se ne javlja. Ne prestaje da ga traži i tako otvara vrata koja su dugo bila zatvorena: najzad otkriva da nije pogriješila i da je razlog za njegov nestanak jedino što nijesu podijelili jedno sa drugim. Istina.
Izdavački fenomen godine preveden na više od 30 jezika. Dirljiva i nježna priča koja nas uči da je, na kraju, ljubav jedini lijek za slomljeno srce.

5. Samanta Jang – “Heroj”

Oličenje heroja za Aleksu Holand bio je njen otac, sve dok nije otkrila da ona i njena majka nijesu bile jedina očeva porodica. Od tog trenutka Aleksa se trudila da preokrene svoj život i izgradi sopstvenu ličnost daleko od sjenke porodičnih tajni. To bi joj zamalo i uspjelo da jednog dana nije srela Kejna Karaveja o čiju se sudbinu takođe ogriješio njen otac. Aleksa shvata da mora da mu pomogne i iskupi se za očeve grijehe. Kejn Karavej ne želi da ima išta sa Aleksom i nimalo ne cijeni njenu želju da mu pomogne, ali mu nikako ne polazi za rukom da je se otarasi. Odlučan u namjeri da ga Aleksa zamrzi, Kejn je namjerno nervira i i poigrava se njenim strpljenjem u nadi da će ona odustati od svog poduhvata. Uprkos svemu, njegovi postupci će ih zbližiti i oni će ući u strasnu ljubavnu vezu. Ipak, Kejn je svjestan činjenice da nikad neće moći da bude Aleksin „vitez na bijelom konju“ za kojim ona oduvijek čezne. Kada se događaji otmu kontroli i oni se nađu u ozbiljnoj opasnosti, Kejn shvata da je spreman na sve samo da ni on ni Aleksa ne budu ponovo povrijeđeni. „Roman koji će sigurno oduševiti sve fanove Samante Jang. Stranice su ispunjene snažnim, opasnim, vrelim ljubavnim nabojem.“ (Romantic Times)