U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za januar:

1. Marko Aurelije – “Misli”

Misli Marka Aurelija možemo s lakoćom da primijenimo na sva previranja svakodnevnog života. Kad jednom pročitate ovu knjigu, vraćaćete joj se stalno iz početka, sve dok ne stekne mjesto na spisku vaših omiljenih štiva koja su vam promijenila život. Ovo je vjerovatno jedno od najboljih djela zapadne filozofije koja uopšte postoje. Dok je većina zapadnih filozofa dosadna, a njihovim knjigama nema kraja, Aurelijeve Misli su drugačije: jezgrovite i ni na trenutak ne dozvoljavaju da vam pažnja odluta. “Srećan je onaj ko je sam sebi priredio sreću, a dobra sudbina su dobre naklonosti duše, dobri nagoni i dobra djela.“

2. Marija Montesori – “Upijajući um”

Knjiga “Upijajući um”, koja se prvi put pojavila 1949. god. (tri godine prije smrti njene autorke), a u našem prevodu tek 2003. (sa toliko velikim i neopravdanim zakašnjenjem), sadrži idejnu osnovu cjelokupnog djela Marije Montesori, koje je kod nas skoro sasvim nepoznato. Taj nedostatak jednog idejnog toka savremene evropske kulture, bitnog za savremene koncepcije mentalno higijenskih aktivnosti u radu sa djecom i za savremene koncepte vaspitanja i obrazovanja uzrok je čitavom nizu šupljina u stručnoj pedagoškoj, defektološkoj pa i dječijoj psihijatriskoj misli svijeta našeg vremena.

3. Branka Bogavac – “U sazvježđu velikana”

Projekat “U sazvježđu velikana” nastao je od intervjua sa najznačajnijim stvaraocima druge polovine XX i početka XXI vijeka. Ispostavilo se da je to ne samo niz portreta, već i jedna slika epohe koju su oni dali kako svojim djelima tako i svojim životnim držanjem i ubjeđenjima. Prvi tom “U sazvjezđu velikana”obuhvata isključivo dobitnike Nobelove nagrade za književnost i za mir. Nobelovci su jedan putokaz u svijetu u kome savremen čovjek ne zna gdje da se okrene. Drama postojanja i borba za ljudsko dostojanstvo mogu da se uče iz njihovih života i djela, kao i postojanost, duševnost, ljubav prema riječi, spas koji ona nosi i njeno magično dejstvo. Zato je logično početi ovo izdanje s onima koji su srećno „obilježeni“ od sudbine, i koji su se time zauvijek svrstali u ovo sazvježđe. Nobelova nagrada je san svakog pisca, ali ona zahtijeva i nešto izuzetno u stvaralaštvu.

4. Nelson Mandela – “Pisma iz zatvora”

Nezaboravni portret jedne od najinspirativnijih istorijskih ličnosti dvadesetog vijeka, objavljen je na stogodišnjicu njegovog rođenja. Kada je 1962. godine Nelson Mandela zatvoren, nije ni sanjao da će u zatvoru provesti narednih 27 godina. U zatvor je ušao kao četrdesetčetvorogodišnji otac petoro djece, a izašao kao sedamdesetdvogodišnji đed brojne unučadi. Tokom 10,052 dana provedenih u zatvoru, budući vođa Južne Afrike je napisao brojna pisma nepopustljivim zatvorskim vlastima, svojim saborcima i vladinim zvaničnicima. No, ona koja najviše ostaju u pamćenju jesu pisma napisana njegovoj voljenoj supruzi Vini i njegovoj djeci. Preko dvesta pedeset pisama, od kojih mnoga nikada nisu objavljena, pružaju odličan uvid u to kako je Mandela održavao svoj duh živeći u gotovo potpunoj izolaciji i kako je komunicirao sa spoljnim svijetom, koga je sve više zanimala njegova borba.
Uz faksimile originala, ovo je djelo prekretnica svog žanra i otkriva kako se Mandela, advokat po profesiji, zalagao za ljudska prava zatvorenika, prikazujući ga i kao oca punog ljubavi, koji svojoj ćerki piše: „Ponekad poželim da nauka može da izvede čuda pa da moja ćerka dobije sve rođendanske čestitke koje nije dobila i da zna da je tata voli, misli na nju i trudi se da je kontaktira kad god je to moguće.” Ovo djelo otkriva heroizam čovjeka koji je odbio da kompromituje svoja moralna načela uprkos tome što je bio suočen sa nevjerovatno surovim kaznama. Ova pisma nam prikazuju Nelsona Mandelu, čovjeka koji je promijenio kurs istorije i dirnuo cio svijet.

5. Aravind Adiga – “Bijeli tigar”

Balram je vozač koji svog gospodara vozi po poslovnim kompleksima velikog grada, postajući svjestan njegovog sjaja i neizmjernog bogatstva. On zna da nikada neće kročiti u taj svijet, stoga razmišlja kako da se izbavi iz svoje trenutne situacije i postane pripadnik tog svijeta. Zaključuje da postoji samo jedan način: mora da ubije svog poslodavca.