Kultni animirani film “Kralj lavova” prije 25 godina uvukao se u srca miliona gledalaca širom svijeta, a sada se u bioskopima daje rimejk ovog Disney klasika. Neodoljiva priča o laviću Simbi, njegovu zlom stricu Scaru i kraljevstvu životinja u kojem se dobro suočava sa zlom, ostavila je gledaoce bez teksta. Sjajna animacija i bezvremenska priča odmah su srušile rekorde gledanosti, „Kralj lavova“ postao je apsolutni hit, film koji je u 1994. zaradio više od svih igranih filmova. Čime je takvom lakoćom i brzinom osvojio publiku?

Scenario „Kralja lavova“ naizgled je vrlo jednostavan. To je bezvremenska priča o borbi za prijesto, ljubomori koja se sukobljava sa čašću. Jednostavno rečeno, crno-bijela priča koja ne zadire previše duboko u motivacije i karaktere likova, ali im daje dovoljno životnosti da se publika zaljubi u glavne junake. Simba je lavić koji osjeća krivicu zbog smrti svog oca, koju je zapravo skrivio njegov stric Scar. Kroz odrastanje, bijeg od doma i sklapanje novih prijateljstava, gledalac prati Simbin emocionalni razvoj i u potpunosti se saživljava sa svim njegovim avanturama. Odlična glumačka postava koja je pozajmila glasove animiranim životinjama svakako je doprinijela ukupnom utisku. Radilo se o filmu vrhunske produkcije, koji je odgovorio na sve zahtjeve publike: bio je vizuelno prekrasan, nabijen emocijama i zanimljivim likovima, a uz sve to još je nudio i vrlo upečatljive melodije.

Novi Diznijev „Kralj lavova“ u režiji Džona Favroa odvodi nas u afričke savane, gdje je rođen budući kralj. Simba obožava svog oca, kralja Mufasu i srčano prihvata svoju kraljevsku sudbinu. Ali, ne raduju se svi u kraljevstvu rođenju novog mladunčeta. Scar, Mufasin brat i do tog trenutka naslednik prijestola, ima druge planove. Borba za kraljevstvo obilježena je izdajom, tragedijom i dramom koja će se završiti Simbinim izgnanstvom. Uz pomoć novih, neobičnih i zanimljivih prijatelja, Simba će morati da pronađe način da odraste i vrati ono što mu po rođenju pripada.

Među fantastičnim glumcima koji su pozajmili glasove u rimejku nalaze se i Donald Glover kao Simba, Bijonse Nouls Karter kao Nala, Džejms Erl Džons kao Mufasa, Čuitel Edžiofor kao Scar, Set Rogen kao Pumba i Bili Ajhner kao Timon. Koristeći nove i smjele tehnike kako bi ponovo oživjeli neke od najomiljenijih likova, sada na potpuno nov način, Diznijev „Kralj lavova“ ponovo osvaja gledaoce. Film se trenutno prikazuje u bioskopu “Cineplexx”.