MIKA. je crnogorski brend ručno rađenog nakita sa poludragim kamenjem, predimenzioniranog, baš po mjeri “današnje žene koje nisu nježne princeze, nego su emancipacijom dobile mnogo više tereta nego što su ikada zamišljale”, žena koje vole moć koju su dobile. Milena je i na ovaj način željela da pošalje poruku svima, da kupuju sve što je kvalitetno, a domaće, i time daju šansu lokalnim crnogorskim proizvođačima. Veliki, dominantni nakit, stvojim rukama savija i brusi ova divna žena sitne građe i lijepih šaka. Komadi na prvi pogled izgledaju kao ukras, kao malo djelo koje može da stoji na stolu, polici, komodi. Može da bude zaštitni znak stajlinga, ali i doma. Hobi, koji je prerastao u strast nakon nekih odluka i spoznaja da za život i ostvarivanje želja nikada nije kasno.

“Čini mi se da sam godinama odgalala momenat kada ću nešto da počnem da stvaram svojim rukama, ne samo za ukućane i sebe. Od onih sam žena koje zaista mogu da naprave sve što vide očima i zamisle… i svi ti brojni talenti kao da su visili u vazduhu. A onda mi se krajem 2019.godine nakupilo toliko stresa u zivotu, kao da sam osjetila da sve što radim, u svakom životnom segmentu, zbog okolnosti i okruženja, nema nikakve veze sa strašću i ljubavi (osim naravno sa djecom), pa sam poslije više godina postavila sebi najosnovnije pitanje: A ŠTA TI ŽELIŠ? Odmah sam kupila alat za krečenje, cio stan sam prvi put u životu okrečila sama, u raznim stilovima. Tolika radost je počela da navire da sam otišla da kupim i bušilicu i obično kamenje i vježbam da pravim prstenje, kakvo sam zamišljala u svojoj glavi godinama prije. Nije mi bilo važno da li će to da postane brend, bilo mi je vazno da stvaram. Da iskoristim dio talenta koji sam dobila rođenjem. To je jedan od važnijih zadataka svakog čovjeka”. Nakon vježbanja na kamenju, nabavila je poludrago kamenje . Nakit je nazvala MIKA i nakon nekoliko postova na društvenim mrežama, krenula je priča brenda koji je brzo postao prepoznatljiv.

Žica za odbranu

Tvrda čelična žica i neobrađeni kamen su zanimljiva kombinacija na ženskim rukama. Milena kaže da je on za stvarne, jake žene.

“Mora žena da je stijena, ali i da je žena. Vrijeme je pokazalo da ništa ne može da nas ukalupi, jer svaka je od nas priča za sebe, pa tako i svaki nebrušeni kamen drugačiji, sija svojom ljepotom, štiti i regeneriše svojom energijom, može da se slomi lako, ali ga žica čuva. A nas žene sa Balkana čuva ta “žica” za preživljavanje pa čak i odnezamislivih stvari”, kaže ona.

Za Milenu žene nisu instagram Barbike, ne žele uniformisanje. „To su žene koje se istinski vole i ne zaboravljaju, jer su stvarne žene rijetkost.“ Za nju je uplovljavaje u strast dizajniranja donijelo slobodu, nevjerovatnu energiju, ali još mnogo stvari.

Najvažnije je stvarati

“Radost stvaranja malo sa čime može da se mjeri, upoznavanje sa najdivnijim ženama iz Crne Gore, svakodnevno oduševljenje da postoji toliko njih posebnih, koje su odoljele svim novim pomodarskim stilovima života. Oduvjek sam znala da ih ima dosta, ali kao da su mi nestale iz vidokruga, zbog čitave plitke propagande koja nas zapljuskuje predugo. Moja djeca, porodica i prijatelji su toliko ponosni na mene, valjda je taj aspekt započinjanja nečeg sasvim novog očaravajući”, kaže Milena i dok to priča ima stvarni sjaj u očima.

Dodaje da je možda smiješno, ali da će žene razumjeti, „smršala sam dosta bez ikakve dijete, kao da je sav stres i grč iz mene izasao“.

Ne manje važno u današnje vrijeme je i to da joj je novac, koji je u ovom malo težem ekonomskom periodu ulio dodatnu sigurnost. Milena priča da nije željela da razmišlja o tome kako će neko prihvatiti to što radi,kada se zaletjela u tu priču, pa kada je već veliki broj žena počeo da se interesuje i kupuje komade, bila je u šoku. “Stalno sam zvala prijatelje da im pričam sa čuđenjem kako mi ide. Sad mi već ti isti prijatelji redovno šalju fotografije djevojaka ižena koje sretnu na poslu, u gradu, sa MIKA. prstenjem. Pa, to je jedna divna stvarnost i zahvalna sam mnogo”, kaže ona.

Mir nakon stresa

Na pitanje koliko ovakav,hobi, strast ili možda posao,može da pomogne u sklapanju ostalih životnih segmenata, ona je odgovorila da stvaranje svakako pruža mir i radost.

“Toliku da svaki svakodnevni stres izliječim pravljenjem nekog novog komada. Trudim se da što više žena koje kupuju MIKA. prstenje lično upoznam i to su susreti koji se završavaju zagrljajima i obostranim oduševljenjem. Kao da nas povezuje neka ženska nit, a ne samo modni detalj. Lično mi prija činjenica da sam zaista čistom dušom, puna zanosa krenula sa ovim malim hobijem, koji je ispao mali biznis, što mi je dalo potvrdu da postoje stvari u životu koje ne mogu da dodirnu ni veze, ni politika, ni loše namjere, loši ljudi, korumpirano tržište, jer jednostavno nađu put. To mi je još jednom dalo potvrdu teorije o kojoj dosađujem drugima cio život, a to je da mora žena da ima nešto svoje, nešto da izabere što zna da radi i to da radi zbog lične satisfakcije, ali i novčane sigurnosti”, objašnjava ona.

Brodolomi ostvaruju snove

Često se dešava da se nakon nekih životnih ljuljanja iliizbora ljudi okrenunekom neostvarenom snu, nečemu što su odavno željeli da rade.Nakon toga stav se mijenja i utiče na samopouzdanje, na osjećanje biti ženom ili majkom dvoje djece u Mileninom slučaju.

“Meni je godina unazad bila više nego turbulentna na svakom polju. I stvaranje MIKA. priče se dogodilo kada je život počeo da mi izmiče sigurno tlo pod nogama. Samo, ja sam takva žena, ne sjedim i čekam da vidim da li može da bude gore, nego smislim čime mogu samada sebe uzdignem. Žena mora sebe da čuva, pa i da desetoro djece ima.A to je tako teško da se prihvati, jer nas nisu tome baš učili. Ipak, život nas nauči, da ništa nije djelotvornije za život i blagotvornije za dušu od rada. Rad i stvaranje su kao i ljubav o sloboda, nemaju alternativu”.

Žene treba da vole sebe

U Crnoj Gori, koliko god se trudili da bude moderna država, uloga žene doživljava se kao pozadinska. U smislu očuvanja kuće, porodice i djece. Uloge su podijeljene čvrsto i svako iskakanje oz patrijahalnih narativa biva procjenjivano od strane društva.

– Kada žena odluči da bude majka, dobro bi bilo da bude zaista majka. Mi smo trenutno u rascjepu između majki koje bi da budu vječite djevojke bez većih odgovornosti, starenja i obaveza i majki koje misle da što su veće žrtve i sluškinje- to su veće i bolje majke. Negdje između stoji neki broj žena koje bi sve da postignu, pa ih često grize savjest i liježu i bude se pitanjem da li su dale dovoljno. Jedna od tih sam i ja. Moramo da budemo nježnije prema sebi, da osluškujemo svoje potrebe i ne potiskujemo ih, ali takođe snosimo odgovornost za sve svoje odluke. Porodica je, kad se oformi, najvažnija na svijetu, ali ne mora baš sav teret ni na ženu da padne – kaže Milena.

O tome šta definiše jednu savremenu ženu u ovoj sredini, ili ko je definiše, ona kaže „samo mi u našim glavama“. “Danas mislim potpuno drugačije nego prije samo par godina, a to je da je savremena žena svakako nezavisna žena otvorenog srca, koja se oslanja prvo na sebe pa tek na ostale i koja je spremna da se u svakom trenutku prilagodi svemu što je zadesi u životu i od toga napravi nešto dobro”, priča Milena. Ne postoji brži i lakši način do ostvarenja svojih želja koje se možda ne uklapaju u ono što društvo od žene želi. Milena smatra da je ključ u činjenju dobrih stvari.

“Cijeli život sam činila dobro, vrijedno radila i zarađivala, ljubila bliznjeg svog, brinula o slabijima, samo iz ljubavi ljubila, služila se istinom, imala širine za različite ljude i pojave i vjerovala da se dobro dobrim vraća i opet nije ispalo sve onako kako sam zamišljala i kako sam mislila da sredina negdje očekuje od mene. To me je nekako frustriralo, imala sam u glavi taj neki kalup u koji je trebalo smjestitimoj život, pa da mirne duše svi živimo zajedno -i društvo i ja”, kaže ona.

Milena misli da je trebalo „baš dosta Morače da proteče pa da shvati da svi ljudi, pa i veoma zahtjevni Crnogorci, samo vole da vide ženu od krvi i mesa“.

“Ja sam takva kakva sam, živim život koji mi je dat, kao i svi ostali, ništa nije ispalo kako sam planirala i nikome drugome nije. Dakle, u ovoj sredini nema mjesta foliranju, da se praviš da si nešto što nisi ili da pokušavaš da nešto vjestački budeš, da bi se dopala. Kada sam se pomirila sa sobom, da onaj zamišljeni kalup nikada neće biti za moj život, kada sam preboljela i oprostilai sebi i drugima, paizašla u tu moju voljenu sredinu sva satkana od krvi i mesa, sve je krenulo na dobro”.

Svi smo ljudi, sve je kul”, to je Milenina poruka svima koji imaju strasti i želje ali se boje da se otisnu putem koje nije odredila sredina.

Izvor: Portal Analitika