Kolagen je najvažnija bjelančevina u ljudskom organizmu, nalazi se u kostima, mišićima, tetivama i koži gdje se formira skela koja daje stabilnost i strukturu. On obuhvata oko 40% od svih bjelančevina i osnovni je dio vezivnog tkiva. Odgovoran je za stanje kože, očne jabučice, kostiju, kose i noktiju. Na osnovu najnovijih naučnih istraživanja stanje kolagena u organizmu određuje biološki uzrast čovjeka, što se najviše vidi po promjenama na koži. Endogeno proizvedeni kolagen (tj. kolagen od sinteze organizma) igra veoma važnu ulogu u zdravlju. Degradacija i iscrpljivanje prirodnog kolagena u tijelu se povezuje sa gomilom zdravstvenih problema. Isto tako egzogeni (porijeklom izvan tijela) kolagen se sve češće koristi, kako za medicinske i kozmetičke upotrebe tako i za liječenje i opravljanje tkiva u tijelu. Kolagen se u organizmu neprekidno obnavlja – odumire i istovremeno se proizvodi iz ćelija koje ga hrane. Međutim, vremenom se ta razmjena usporava, nastaje deficit kolagena i kao rezultat se pojavljuju bore, oboljenja, i vidljivi proces starenja. Postoji mnogo različitih tipova kolagena, najmanje 16 tipova, ali 80-90% kolagena u tijelu pripada tipovima I, II, III. Kolageni u ljudskom tijelu su jaki i fleksibilni. Vlakna kolagena tipa I su naročito rastegljiva i jači i od čelika, izračunato po gramu. Kolagenski prah je odličan način da podržite tijelo kao cjelinu i kožu, posebno ako niste sigurni u ishranu. Tipovi kolagena I, II i III sadrže različite peptide koji imaju posenu funkciju u tijelu. Bioaktivni peptidi kolagena tipa I i III uzimaju se zajedno i služe kao potpora koži, mišićima, kosi i noktima. Kolagen tipa II uzima se odvojeno i sastavni je dio tečnosti koja podmazuje hrskavicu zglobova.

Kada koža počne gubiti čvrstoću i elastičnost, goveđi Dimas kolagen tipa I i III je tu za vas, kako bi odgovdili prirodni proces starenja kože i vezivnog tkiva. Čisti kolagenski peptidi Dimas prirodni su izvor proteina, nealergijski i sigurni, savršena alternativa za sve koji se ne žele povrgavati kozmetičkim tretmanima ili botoxu. Dimas je, inače, pionirska kompanija na polju nutrikozmetike, a ovaj kolagen ima blagotvorno dejstvo, ne samo na lice, već i na kosu i nokte. Smanjuje bore, jača kosu, kosti i zglobove, promoviše mladalački izgled i blistavu kožu, pospješuje rast i jačanje noktiju, a poboljšava i zdravlje crijeva. Sjajno, zar ne?

Za razliku od dobro poznatog goveđeg kolagena tipa I i III, Dimas riblji kolagen je novi proizvod na tržištu i uglavnom sadrži kolagen tipa I. Molekuli bioaktivnih peptida su manji, pa ih je još lakše apsorbovati, a imaju i veću bioraspoloživost. Osim ove sištinske razlike, suptilnije su razlike u sastavu i koncentraciji aminokisjelina između ribljeg i goveđeg kolagena, odnosno tačno određeni uslovi u kojima treba koristiti oba kolagena. Dimas riblji kolagen sprečava starenje kože iznutra, jer je savršen anti-age protein sa najvećom bioraspoloživošću. Njegovi bioaktivni peptidi ostaju u koži i djeluju i nakon 8 dana, i dalje uz efikasnost od 58%. Ovaj kolagen tijelo apsorbuje 1,5 puta efikasnije i najbolji je izvor medicinskog kolagena.

Bez obzira da li ste izabrali Dimas goveđi ili riblji kolagen, ne možete pogriješiti, jer su oba proizvoda, uz svakodnevnu upotrebu, dobar i zdrav izbor, koji uz redovnu upotrebu pomažu vašem tijelu da ostane zdravo i lijepo.