Skladna i srećna porodica je ono o čemu većina ljudi mašta. Zdravlje najmilijih je svakome na prvom mjestu. Međutim, razmišljanje o zdravlju porodice počinje i prije začeća. Stručnjaci savjetuju da oba roditelja i prije začeća treba da misle o svom zdravlju, da detoksikuju organizam i tako se na vrijeme oslobode svega štetnog u organizmu.

Prednost uvijek treba dati organskoj hrani koja je zdrava i koja nije genetski modifikovana, ne sadrži metabolite, insekticide, otrove, hemijska zagađenja ni pesticide. Ishrana djeteta nastavlja se u utrobi majke gdje se formira digestivni trakt koji je nezreo sve do šestog mjeseca bebinog života, a sazrijeva u drugoj godini, pa zbog toga ishrana treba da bude raznovrsna i izbalansirana, sastavljena u dogovoru sa nutricionistom.

Organska hrana mora biti sertifikovana u skladu sa važećim organskim smernicama i nosi BIO oznaku, organski pečat koji označava ekološku proizvodnju i dobrobit životinja. To rezultira boljim kvalitetom zemljišta i smanjenim zagađenjem što poboljšava biodiverzitet i buduću dobrobit ljudi, prirode i životinja. Proizvodi koji su u skladu sa pravilima organske proizvodnje nose oznaku BIO koja je strogo definisana i pomaže potrošačima da identifikuju organske proizvode koji poštuju određene standarde održivosti i obezbjeđuju zdravu hranu uz minimalan uticaj na životnu sredinu. Ona označava visokokvalitetnu zdravu hranu, zaštitu životne sredine i životinja.

Savjet stručnjaka je i da mlijeko i mliječni proizvodi u ishrani djece treba da budu zastupljeni svakodnevno. Prednost treba dati probiotskim kulturama, odnosno kisjelom mleku, jogurtu. Kravlje mlijeko, kao i mlijeko ostalih sisara ne daje se djeci do druge godine života, dok se preporučuje davanje biljnih mlijeka organskog porijekla.

Kada govorimo o djeci koja su dojena, preporuka je da se majka hrani organskom hranom, a u slučaju da su na adaptiranoj formuli, preporuka su organske adaptirane formule.

Organska poljoprivreda ima tendenciju da bude bolja za životnu sredinu. Njene prakse mogu smanjiti zagađenje, sačuvati vodu, smanjiti eroziju tla, povećati plodnost zemljišta i trošiti manje energije. Organska poljoprivreda je takođe bolja za okolne ptice i životinje, kao i ljude koji žive u blizini farmi. Neki od organskih proizvoda takođe se isporučuju u ekološki prihvatljivoj ambalaži koja zahtijeva manje materijala, što ih čini održivijim i ekološki prihvatljivim.