Da bi se poboljšala proizvodnja melanina, treba djelovati ne samo spolja, nego i iznutra. Melanin je autohtoni pigment kože što znači da se stvara u koži. Boja pigmenta može biti žuta, smeđa ili crna, što zavisi od rase. Funkcija melanina je zaštitna, a to se vidi po njegovom smještaju u ćelijama živog epidermisa, gde se nakuplja iznad jezgra i tako ih štiti od zračenja.

Postoje dvije  vrste melaninske pigmentacije:

  • konstitucijska boja kože (pigmentacija koja je genetski određena i nastaje bez uticaja sunca)
  • indukovana boja kože, koja nastaje nakon izlaganja suncu ili vještačkom UV-zračenju, Rtg-zračenju, hormonalnom stimulacijom ili nakon preležalih upalnih procesa kože.

Melanin nastaje iz dvije aminokiseline: fenilalanina i tirozina. One se proizvode u specijalnoj grupi ćelija, melanocitima. Ako povećate unos namirnica koje ih sadrže, to će pomoći u povećanju melanina. Dakle, jedite više mesa i ribe, te pasulja, avokada, smeđe riže, banana, kikirikija, jaja i sira.

Karotenoidi doprinose zlatnoj i zdravoj boji kože, stoga osim za pripremu kože za sunce, mogu poslužiti i za očuvanje ljetnje boje. Pravi izbor su šargarepa, batat, kajsija, dinja i breskva.  Zanimljivo je da i unosom zelenog povrća i to konzumacijom spanaća, kelja i kupusa možemo obogatiti tijelo karotenoidima. Tu su i paradajz, grejpfrut i šljiva.

Ali, krenimo postepeno.

Slatki krompir (batat) je jedna od najsvestranijih vrsta povrća. Ima tako široku paletu upotrebe u kuhinji, od pomfrita do pite, slatki krompir se može koristiti za gotovo sve u kuhinji. Osim toga, idealna je namirnica za kožu. Daje odličnu bronzanu, postojanu boju. Slatki krompir ima najviši nivo karotenoida u poređenju sa svim ostalim povrćem, hranjivim sastojcima koji su odgovorni za taj prirodni efekat. A ako to nije dovoljno da bi vaše srce lupalo sada od sreće, slatki krompir je takođe bogat vitaminom B6 i kalijumom, koji su važni za jačanje zdravlja srca.

Šargarepa je oduvijek bila poznata po tome što daje boju koži, ali vas neće pretvoriti u narandžastu pojavu, nasuprot popularnom vjerovanju. Umjesto toga, njen visok nivo karotenoida će vam dati savršeni sjaj i preplanuli ten. Osim karotenoida, šargarepa ima i vitamin A u svom sastavu, koji može poboljšati vid i zaštititi kožu od oštećenja od sunca. Samo jedna srednja šargarepa pruža vam 200% dnevnog preporučenog unosa vitamina A.

Do ovog trenutka, vjerovatno vam je milion puta rečeno da kelj predstavlja jednu od najzdravijih  zelenih biljaka i da daje dobrobit cijelom našem tijelu. Ok, kod nas kelj i nije baš toliko popularan kao u zapadnim zemljama, najveći kamen spoticanja je što većina nas ne zna da ga adekvatno pripremi I tako izbjegne njegov opor ukus. Kelj je najbolje i najlakše konzumirati u njegovom sirovom obliku i to tako što ga je potrebno oprati, odvojiti od sredine (one krljušti)-bukvalno ga pocijepati, nasoliti i dobro izgnječiti. Osim brojnih poznatih prednosti ovog povrća  postoji jedna manje poznata prednost kelja. Kelj, takođe, ima visoke nivoe karotenoida koji poboljšavaju izgled kože. Zar je zaista potrebno navoditi još razloga da krenete u pohod na zeleno i ovu namirnicu odmah uvrstite u vaš meni?

Ljeti je uvijek aktuelna priča hidratacije, kao da unos vode ostalim mjesecima u godini nije toliko važan. Zapamtite, najpopularnije piće na svijetu je uvijek voda i njen ukus i značaj u organizmu nijedan čarobni napitak na svijetu ne može zamijeniti. Srećom, ako nijeste ljubitelj vode, možete je uvijek aromatizovati. Kod nas se veoma često koriti krastavac, limun i svježa nana za aromatizaciju, mada možete dodati korijen đumbira i zelenu jabuku.

Osim toga može vam poslužiti i dinja, sa visokim sadržajem vode i elektrolita. Dinja ima oko 90% vode i dobija svoju narandžastu boju od karotenoida u sopstvenom mesu. Dakle, da biste izbjegli dehidrataciju  i efekte sunca koji gori na koži, započnite dan  kriškom dinje. Iskoristite njenu sezonu  nađite načina da je uklopite u vašu dnevnu rutinu. Uvijek je možete posuti cejlonskim cimetom i aromatizovati njen ukus, odlično se uklapaju ukusi, probajte!

Citrusno voće nije jedino mjesto na kojem možete dobiti dnevnu dozu vitamina C. Da li ste znali da jedna šolja brokule ima dvostruko veću količinu vitamina C od jednog cijelog limuna? Vitamin C je važan za zaštitu od imunoloških nedostataka, kao i za povećanje proizvodnje kolagena koji pomaže organizmu da brzo zacijeli rane. Dakle, kombinacija karotenoida i vitamina C u brokoliju može i poboljšati boju i funkciju vaše kože, čineći ovo povrće neodoljivim.

Ali, kada vaš ten počne da blijedi u oktobru, možete da uzvratite udarac i uvrstite bundevu u vaš dnevni meni. Zajedno sa karotenoidima koji poboljšavaju kožu u ovoj kraljici jeseni, postoje i visoki nivoi biljnih vlakana. Dokazano je da vlakna pomažu varenje i pomažu da se duže osjećate sito. Ovo čini bundevu odličnim alatom za mršavljenje.

Spanać je lisnato zeleno povrće, koje većini ljudi ne budi tako lijep osjećaj na sam pomen. Uvijek nam iskrsnu slike iz djetinstva gdje smo bukvalno uslovljavani od strane roditelja “Ako pojedeš spanać za ručak bićeš snažan kao Popaj”. Međutim, spanać je bogat karotenoidima koji utiču na naš ten i istovremeno posjeduje gomilu vitamina K u njegovim listovima. Vitamin K reguliše zgrušavanje krvi u venama i arterijama, kao i unaprijeđuje zdravlje kostiju. Za jake kosti, pravilan protok krvi, i još bolju kožu, dodajte neke od ovih listova u vaš sledeći obrok. Jedan od najlakših načina jeste da ga pripremite u svježem obliku, kao salatu. Kombinacija sa neslanim, pečenim kikirikijem je fantastična. Osim toga, uvijek možete ubaciti koju lisku u popularni smuti napitak.

Crvene paprike dobijaju svoju živu boju od karotenoida, ali ako ih pojedete neće pretvoriti vašu kožu u crvenu. Ovi karotenoidi funkcionišu na isti način kao i kod svih drugih vrsta povrća i daju vam voljeni bronzani ljetnji sjaj. Zajedno sa karotenoidima u paprici možete pronaći visok nivo vitamina C i A. Pored zdravlja kože, ovi vitamini prave nevjerovatne stvari za vaš vid.

Paradajz je jedna od najčešće korišćenih namirnica. Kao i kod crvene paprike, njegova  crvena boja označava prisustvo karotenoida, a jedan od najvažnijih karotenoida u paradajzu naziva se likopen. Likopen je zaslužan za spriječavanje niza bolesti poput bolesti srca, raka, katarakte i astme. U nekim slučajevima je čak korišćen za liječenje HPV-a. Kako god, svako od nas treba više paradajza u svakodnevnoj ishrani. Vaše tijelo i vaša koža će vam zahvaliti!

Nema ništa savršenije od sočne letnje breskve. Breskve kombinuju karotenoide sa visokim nivoom kalijuma, mineral neophodan za pravilnu funkciju tijela. Kalijum pomaže održavanju zdravog nivoa krvnog pritiska, kao i održavanju pravilne funkcije mozga. Dakle, sledeći put kada osjetite žudnju za slatkom poslasticom ovog ljeta, posegnite u posudu s voćem i izaberite breskvu; učinićete  uslugu i svom tijelu i svojoj koži.

Ljeto je samo po sebi prepuno pozitivne energije i za dobar provod ljeti vam ne treba puno. Važno je samo da svoje tijelo dobro pripremite za plažu, da pijete vodu (običnu, ili aromatizovanu), da ponesete kvalitetan zaštitni faktor sa sobom, da jedete dosta voća i povrća i da nabacite osmijeh na lice.