Spektakularni, šesti IFF Porto Montenegro 2024. u organizaciji Fabrike i Porto Montenegra, otvoren je sinoć revijama “Genny” i “Faith Connexion”.

Izvršni direktor Porto Montenegra, Dejvid Margason, iskazao je zadovoljstvo što je IFF Porto Montenegro 2024. okupio pet dizajnera sa različitih kontinenata, što je još jedna potvrda da je Međunarodni modni festival u Porto Montenegru postao svjetski prepoznat. Vesna Mandić, direktorica agencije Fabrika, izrazila je zadovoljstvo što i ove godine Festival okuplja različite i uspješne dizajnere i s ponosom naglasila učešće crnogorskog predstavnika Borisa Ćalića, koji će se prvi put predstaviti kolekcijom održive mode. IFF Porto Montenegro okupio je poznate modne kreatore, uticajne ličnosti iz svijeta mode iz cijelog svijeta, predstavnike lokalnih, regionalnih i internacionalnih medija, te predstavnike svjetskog jet seta. IFF Porto Montenegro je već postao važna ljetnja modna destinacija i kao takva promoviše ne samo Porto Montenegro, već i Tivat i crnogorsku obalu.

IFF je otvoren modnom revijom Italijankse modne kuće GENNY. Inspiracija Genny kolekcije za jesen/zimu 24/25, koju potpisuje Sara Cavazza Facchini, je putovanje kroz začarani svijet, čija ljepota podstiče želju za povezivanjem s prirodom. Ova koloritna, ženstvena kolekcija odražava harmoničnu igru oblika i materijala. Sara Cavazza Facchini slavi ženu kao romantičnu, snažnu, ambicioznu i upornu sanjarku koja zahvaljujući prirodi pronalazi svoju unutrašnju ravnotežu. Igra bojama počevši od bijele, koja prelazi u tonove žada i puderasto ružičaste, nakon čega se susreće sa strašću crvene, dajući kolekciji posebnu draž. Delikatnost šifona u kombinaciji s laganim bluzama i “Cocoon” kaputima širokih rukava, pletene haljine, mini šljokice na večernjim haljinama, lagane pantalone u kombinaciji s jaknama od draperija, slave ženu koja je spremna hrabro koračati kroz život.

Kolekcija je inspirisana je mjestom iz snova kreativne direktorke ara Cavazza Faccini. Mjesto koje zamišlja kao konekciju žena sa prirodom. To je magični predio gdje more i trava dodiruju tijelo. Tu su prelijepe boje poput ružičaste i nijanse žada. Materijali su meki, nijanse tople. “Što se tiče orhideje, veoma je volim, jer je taj cvijet simbol ženstvenosti. ,,Genny” pravi kolekcije za žene koje vole eleganciju, ljepotu, lijepe materijale. Kolekcija je pret-a-porter, u cjelosti proizvedena u Italiji. Koristim nijanse poput žada, pink, crna koja izgleda kao takva, ali nije uistinu crna. Sve boje koje odaberem moraju da budu u harmoniji sa tijelom, jer je tajna moje kolekcije upravo u toj harmoniji. Nema tu ničega što je teško ili agresivno djeluje na tijelu, već je to nešto što je dio vas. Koristim svilu, vunu, žersej, ali i saten kojim izrađujem večernje haljine. Svarovski kristale koje stavljam na svečane haljine, jer kolekcije ,,Genny” su uvijek šik i elegantne. Takođe izrađujem haljine za crveni tepih ili premijeru filma. Mnoge poznate ličnosti vole moje kreacije, poput Dženifer Lopez i Rite Ore. Volim da kreiram haljine za pravu ženu. Poslovnu ženu. Žene koje imaju posao, porodicu, koje žive stvarnim životom. One žele da budu lijepe i savršene u svakoj situaciji i prilici”, kaže Sara. Istakla je i da je Crna Gora prelijepa i da kad dođe, ima osjećaj kao da je pronašla blago. Voli izlazak sunca, prirodu i ljude.

Nakon revije GENNY, prikazana je kolekcija američke modne kuće Faith Connexion, koja je pokrenula publiku svojom ogromnom energijom, između ostalog zahvaljujuć i učešću brojnih poznatih ličnosti iz Crne Gore. Brend je poznat po svojoj sposobnosti da uhvati suštinu ulične . Prikazana kolekcija na IFF Porto Montenegro 2024. je bazirana na grafici, kombinujući materijale od prozirnih do klasičnih poput svile, patchworka i tvida, po čemu je Faith Connexion prepoznatljiv. Ove sezone, u fokusu su bež tonovi i pastelne boje. Kolekciju odlikuju čiste linije, prozirne tkanine i inovativne siluete, stvarajući savršenu ravnotežu između skromnosti i otkrivanja. Kolekcija je izrađena od održivih materijala, s ciljem smanjenja otpada i oblikovanja budućnosti mode.

Uvijek u evoluciji, ali vjeran svom originalnom duhu, Faith Connexion je spoj saradnje različitih umjetnika, dizajnera i drugih talentovanih pojedinaca. Poziv da svoju kolekciju predstave na prestižnom IFF Porto Montenegru inspirisao je tim Faith Connexion da lansiranje umjetnice Yohanna Nicoll bude upravo na ovom festivalu. Johana je muzička zvijezda u usponu koja je specijalno za predstavljanje kolekcije na IFF-u komponovala pjesmu “Faith”. Inspirisan Crnom Gorom, Faith Connexion s ponosom predstavlja svoju novu kapsul kolekciju “Faith Montenegro”, dostupnu isključivo na internetu na faithconnexion.com.

Od ove godine IFF Porto Montenegro ima i jednu novinu, a to je da su u multibrand prodavnici Fashion Gallery, tokom IFF-a, izloženi modeli modnih kuća Genny, Faith Connexion i Ezra Couture. U nastavku festivala, druge večeri biće predstavljeno kratko izlaganje italijanskog modnog kreatora održive mode, Tiziana Guardinia, o značaju održive mode, uz performans s njegovim kreacijama, modna revija održive mode Borisa Ćalića i na kraju, bajkovita kolekcija visoke mode, Ezra Couture.

Fotografije: Boris šekularac – MNE magazin