SPECTRE-summ-image-xlargeMoja prva dilema u vezi novog nastavka serijala o Bondu bila je: kako to da su „Spectre“ u našoj reklamnoj kampanji preveli u „Spektra“? Iako naši prevodioci (kad kažem naši, mislim na Balkan) često znaju biti maštoviti pri prevođenju originalnih naslova, ovaj je sigurno radio neki Rus, jer nemam drugo objašnjenje za ovakav diletantski propust.

Kao i pola planete i ja se “palim” na Bonda, pa sam brže bolje potrčala u bioskop kako bih na dva sata skrenula misli iz stvarnosti nas običnih smrtnika.  I Spektar, kao i u sva prethodna 23 nastavka sadrži jurnjave automobila (koje su sada vrlo slične onima iz Paklenih ulica), zle negativce i naravno – Bond djevojke instant trajanja. Nepotrebno komplikovano, zabavno svo vrijeme dok traje, ali i nekako otrcano – tipični Bond. Iznenađujuće ili ne Daniel Craig je i sam rekao da bi prije isjekao vene, nego li glumio u još jednom nastavku James Bond  avanture, što znači da ga Spektar kao 007 agenta baca u oproštajni zagrljaj njegovog voljenog Aston Martina.

S obzirom na vrtoglavi finansijski uspjeh, nema sumnje da će se Bond opet snimati, ali šta možemo očekivati od nove generacije Bonda? Može li novi James biti crnac? – Naravno da može, ali jedno od pitanja koje se meni posebno nameće je: da li se Bond može uopšte i nazvati tako, ukoliko su žene u njegovom filmu tretirane kao prava ljudska bića, kao osobe?

Nisam feministkinja, ali koliko ja pamtim jedino je Eva Green u Casino Royal-u imala komplexniju ulogu kao jedna žena u Bond franšizi. Ne smijem da ne pomenem činjenicu kojom su tu rodnu ravnopravnost godinama pokušavali da “ispeglaju” likom šefice MI5,  koju je igrala briljantna Judi Dench, a koju su sa Skyfall-om sahranili. Spektar je pak, posebnu pažnju izazvao angažovanjem jedne konačno zrelije dame kao Bond djevojke ili kako je ona sama kazala “žene”Monice Bellucci, ali vjerovali ili ne ona se zapravo u filmu pojavljuje čitavih 5 minuta! Uprkos svim marketinskim trikovima koji vas uvjeravaju da je to mnogo više, sve nade da bi se iz te savremene Bond romanse moglo izroditi nešto smislenije, vrlo brzo bivaju prokockane. Umjesto da zavodi njen karakter, Bond nakon njene prve puštene suze za svojim pokojnim mužem završava sa njom u krevetu. Pa ko i ne bi?! Ipak je to Monica, ali to je njeno sveukupno pojavljivanje… Bitan detalj u ovom kontekstu koji nam kasnije otkriva najveći negativac Oberhauser, a koga glumi sjajni Christopher Waltz je da su zapravo sve Bond djevojke do sada bile ubijane kako bi se zadala bol Bondu. A od njega, kao seksualno dostupne i ranjive, samo iskorištene kako bi mu pomogle da preboli smrt svake prethodne…

Zato se vraćam na ono pitanje sa početka: da li u 2018. možemo imati ženu u filmu o 007 agentu, čija druga dimenzija neće biti njene grudi ? Može li žena da bude više od femme fatale i prolazne avanture ? Možemo li imati Bond devojku koja nije žrtveno jagnje na oltaru Bondove muškosti ? Ili, to onda više neće biti Bond ?!

Iako je u pitanju fikcija, najgore od svega je što je tu noć sva omladina koja je starosno preovladavala u sali, iz nje izašla sa jednim pogrešnim saznanjem: “žene su samo potrošna roba”. Zato me više ne iznenađuje današnje ponašanje žena i muškaraca. Osim, što je jako tužno…

Time je konačno i sahranjeno moje dugogodišnje maštanje da jednom postanem ona – Bond, Vladana Bond.