tumblr_mzo4hjrh3Y1r11lj9o1_500

I know, you know, it’s more than physical, My love, my love, love is chemical”
pjevao je osamdesetih Lou Reed, pri čemu nije govorio o prednostima oksitocina. Pjevao je o “hemijskom oružju” koje ima nepravednu prednost u odnosu na “fizičku” ljubav. Nekoliko studija i trideset godina kasnije, Lou Reed dobio je i naučnu potvrdu. Za sve nepopravljive romantike, ispostavilo se da je ljubav, na kraju, ipak samo hemija. Neurolozi 21. vijeka smatraju da ljudske emocije nisu ništa više od gomile hemijskih procesa koji pustoše naše društvene živote.

Ja, kao jedan od ovih nepopravljivih romantika mislim da danas, u 2015. godini mnogo kasnimo sa našim „ljetom ljubavi“. Ljubavi ima, naravno, a tu je i droga, tj. mnogo droge, ali ne postoji kolektivni duh koji bi nas spojio. Današnju VEVO mejnstrim pop generaciju, u nedostatku underground kulture, napustila je sreća. Kontakt sa očiju sveo se na e-kontakt. Tamo gdje je nekada bilo napetosti, sada stoji direktno zadovoljstvo; gdje je bilo seksualnog eksperimentisanja; sada stoji tupa onlajn pornografija. Ljubav je uvijek svuda oko nas, ali ona nije ni fizička, ni hemijska – ona je digitalna!

Joy Division u svojim tekstovima nisu predvidjeli onlajn doba, ali njihovo proročanstvo o usamljenosti je sve preciznije. Ne iznenađuje da od sve buke viber bipova,vibracija i 24-časovnih e-mailova, sve više podsvjesnog oglašavanja – nailazi neka vrsta zarazne usamljenosti zbog čega želimo biti još više sami. Ova naša današnja „droga“ obezbjeđuje izolaciju i izaziva neku vrstu paralize. Ona ne čini ljude agresivnima, niti emocionalnima ili kreativnima. Ona čini ljude praznima!

Možda nismo sasvim spremni, ali ako želimo neko novo ljeto ljubavi, neku novu revoluciju, moramo da prestanemo da krivimo naše sopstveno razočaranje u ljubav i počnemo da vjerujemo u aktivizam ponovo. Moramo odbaciti ideju da su naši životi definisani našim karijerama, a zasluge komercijalnim uspjehom. Ako ne postoji samo jedan neprijatelj koga je lako pobijediti, ne znači da ne postoje bitke koje ćemo voditi.

Naša vjera u značaj zajednice i zajedničko iskustvo je nestala, a mi smo previše opterećeni kultom ličnosti kako bismo razumjeli šta zaista gubimo. Ako želimo da nas opet „ogrije sunce“, MORAMO iznova otkriti ljubav. Na kraju, svi smo rođeni iz i zbog ljubavi, ona je osnovni princip našeg postojanja i njegov kraj!

W,

 nepopravljivi romantik.