U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika vas od 7. do 26. februara čeka izložba Dimitrija Popovića “Mit mode”, kojom umjetnik preispituje modu, tijelo, tjelesnost i materijalnost.

Ciklus radova naslovljen “Mit mode” bavi se modom kao jednim od najznačajnijih fenomena savremenog “društva spektakla”. U spektaklima vrhunske estetizacije i erotizacije žensko tijelo se pojavljuje u dvostrukoj funkciji – pokazuje odjevni predmet i biva pokazano.

Od prve biblijske žene, od stida zbog spoznaje nagosti i smokvinog lista koji skriva stidno mjesto njene golotinje, dakle od Eve pa do savremene manekenske zvijezde mitologizuje se fenomen odijevanja. Glavne karakteristike tog mita skrivanja tjelesne nagosti (premda se skriva da bi se istaklo) jesu inventivnost oblikovanja, dizajniranja odjevnih predmeta koji više nemaju isključivu utilitarnu svrhu.

Tako u savremenoj modi tijelo postaje modno tijelo, događaj po sebi koji se u svom novom identitetu pojavljuje kao transformirano tijelo hiper idealizovane i dizajnirane nove stvarnosti. Tu novu stvarnost uslovljava rigoroznost postupaka da bi se ostvario željeni cilj. Tijelo se podvrgava režimu da bi postalo novi modni korpus. Koriguje se upotrebom liftinga, silikona, botoksa, filera, da bi svojim novim izgledom idealno korespondiralo s onim što ga pokazuje dajući mu izgled žive skulpture.

Ciklus radova “Mit mode” koji čine slike, objekti i instalacije na simboličan način govori o mitu savremene mode. Izložba sadrži tridesetak eksponata, slike, crteže objekte i instalacije. Na otvaranju izložbe 7. februara biće izvedena dva performansa “Ja jesam, koji jesam” art modela Josipa Joška Tešije i “Modni kavez” modne dizajnerke Branke Vučetić Atletić, inspirisani radovima ciklusa “Mit mode” Dimitrija Popovića. Izložba se održava u Meštrovićevom paviljonu, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i trajaće do 26. februara.