Veoma je važno zaštititi oči od raznih spoljnih faktora koji mogu nanijeti štetu. Možda je najveća opasnost koja prijeti našim očima UV zračenje, ali ne smijemo zaboraviti ni fizička oštećenja koja nastaju lomljenjem nekvalitetnog rama ili stakla naočara .

Šta su UV zraci i kako da se odbranim?

UV zraci nose više energije od vidljivih, svijetlih zraka, pa je oko izloženo većem riziku, kada je u pitanju moguće oštećenje usljed apsorbovanja sunčevih zraka. Postoje dva tipa UV zraka, koja dopiru do Zemljine površine: UVA i UVB. Ovi zraci mogu prouzrokovati ili ubrzati proces napredovanja nekoliko bolesti koje utiču na oko i njegove djelove. UVB zraci su povezani i sa rakom kože. Većina štete, koja je nastala od strane UVB i UVA zraka, odvija se tokom dužeg perioda vremena i taj proces se ne može izmijeniti. Osjetljivost na ultraljubičaste zrake i radijaciju varira od osobe do osobe. Plavo svijetlo, odnosno zraci, je vidljivo svijetlo u plavom dijelu cjelokupnog i jedinstvenog spektra boja. Jako blještanje reflektovanja svjetla sa snijega ili vode sadrži “plavu svjetlost”. Vaše oči ne mogu normalno i jasno da fokusiraju pri “plavoj svjetlosti”. Neki naučnici vjeruju da rutina izloženosti ovoj vrsti zraka i svijetla povećava rizik od mogućeg sljepila, tokom godina. To posebno važi za osobe starije od šezdeset godina.

Koje svijetlo može da ošteti vaše oči?

Svaka vrsta svijetla predstavlja neki oblik energije. Kada oči apsorbuju svjetlo, proces stvara toplotu ili hemijsku reakciju u očnom tkivu. Ove reakcije mogu da prouzrokuju permanentna oštećenja, ako je prirodna sposobnost oka da se izliječi ugrožena. Različiti djelovi oka apsorbuju različite vrste UV radijacije i svjetla. Na primjer: površinski slojevi spoljašnjeg dijela očne jabučice (kornea i konjuktiva) upijaju UVB zrake. Ako su oči previše izložene ultraljubičastom zračenju, prednji djelovi oka mogu biti oštećeni. Ako su vidljivi zraci previše svijetli i jaki, ili ako gledate direktno u sunce, čak i na trenutak, možete ošteti mrežnjaču i izazvati trajno oštećenje vida. UV radijacija, zajedno sa vjetrom i “sušenjem” očiju, može izazvati “sniježno” sljepilo – neprijatno, ali privremeno stanje. Postoje neki dokazi da dnevno izlaganje UV zracima, poslije mnogo godina, povećava rizik od razvijanja katarakte. Katarakte izazivaju postepenu “oblačnost” prirodnih očnih sočiva.

Kako odabrati sunčane naočare?

Uvjerite se, da su sunčane naočare dovoljno tamne i da vam se oči osjećaju komforno, a opet, ne toliko tamne da umanjuju sposobnost vida. Ako provodite puno vremena napolju pri stalnom riziku od izlaganja vaših očiju sunčevim zracima, koji se odbijaju i reflektuju od snijega ili vode, treba da obavezno ponesete naočare i zaštitite se od plavog svijetla. Srednje tamne naočare će, pomiješane sa dozom sive, braon ili zelene boje, filtrirati svu moguću svjetlost. Naočare, najčešće, imaju plastična sočiva i okvir. Ovakva sočiva su jača od staklenih i teže se lome. Ako kupujete plastična sočiva, tražite ona sa zaštitom od mogućeg grebanja.

 1. Chopard – model SCH B26S

Moderan i prefinjen, model sa bezvremenskom elegancijom koji prenosi glamur Chopard svijeta, donosi dizajn ispirisan crvenim tepihom filmskog festivala u Kanu. Modeli se odlikuju visoskokvalitetnim materijalima i ručnim procesima modernog dizajna. Ključ Chopard kolekcije za 2016 je boja: modeli su u velikom obimu poboljšani kroz kombinaciju boja. Izrađeni su od acetata i metala, sa sočivima vrhunskog kvaliteta koji dolaze u rasponu od živopisnih, šarenih nijansi, a kristale krasi ručni rad. Sve to čini svaki par Chopard naočara zaista jedinstvenim.

2. Fendi Iridia

Ovaj veoma atraktivan model naočara kreiran je za sofisticirane, elegantne žene sa jakom ličnošću. Napravljen je od plemenitih materijala, sa prefinjenim detaljima i smjelim kombinacijama boja za karakterističan izgled, koji je istovremeno ženstven i svestran.

 

3. Jimmy Choo Domi

Domi naočare donose inovativni dizajn, koji naglašava prepoznatljiv Jimmy Choo stil. Naočare su napravljene od acetata i metala, uz upotrebu svijetlih boja i luksuznog dekora.

 

4. Miu Miu Scenique

Ove fenomenalne naočare leptirastog oblika sa zlatnim okvirom, namijenjene su ekstravagantnim i hrabrim ženama, koje su istovremeno buntovne i ženstvene. Uz to, zaštitno lice ovih naočara  Miu Miu kolekcije je ćerka Sindi Kraford, Kaia Gerber, koja ih je odično iznijela.

 

5. Ray Ban Getsby

Ray Ban su naočare sa veoma dugom tradicijom, a u svojim inovacijama mnogo više pažnje daju novim materijalima i što kvalitetnijoj proizvodnji. Pomažu da očima zagarantovano pružite maksimalnu udobnost. Namijenjene su ljudima koji imaju hrabrosti da pokažu ono što zapravo jesu. Ciljna grupa su mlade generacije obrazovane na globalnom nivou, a Getsby  naočare za sunce iz osamdesetih donose novo ruho popularnom brendu. Model se može naći u različitim kombinacijama boja.