Sve mi buduće mame znamo koliko „problema“ donosi kako ga svi nazivaju, drugo stanje.

Dosta njih će reći da je to najlepši period za svaku ženu i svakako i da jeste kada pomislite da u sebi nosite jedan maleni život, osobu koja sisa svoj prstić, trlja okice, ponekad vas i zagolica svojim malenim stopalima i šakicama. Vaše dete!

Međutim nijedna buduća mama ne sme da zaboravi i na sebe. U trudnoći se dosta toga menja, pa i naša kosa, koža, zubi, samo zdravlje.

Večiti problem nas trudnica su, rekla bih te čuvene strije. Informisala sam se dosta o njima i pre trudnoće, od deramtologa, ali i devojaka koje su već prošle trudnoću. Najviše sam čula ono da je većinom sve do genetike.

Moja mama ima strije koje je dobila upravo sa mnom, dok sa bratom (drugim detetom) nije dobila nijednu novu. Ono što je bitno da napomenem da se ona veoma ugojila u trudnoći, čak preko 20 kilograma, a sasvim sam sigurna da i to ima uticaja na pojavu strija.

Od početka trudnoće po preporuci nekih poznanica, ali i farmaceuta počela sam da koristim Šaljićevu kremu. U prvom trimestru sam je koristila jednom dnevno, a vrlo često i nijednom, jer sam zaboravljala. Pred kraj drugog i sada nanosim je dva, čak i tri puta dnevno. Obično ujutru i uveče, pred spavanje.

Na njihovom sajtu ćete videti da je to prirodni melem za strije koji se koristi u toku, ali i nakon trudnoće. Prevencija je za nastanak strija, ali tvrde da uklanja i postojeće.

U toku trudnoće, nakon tuširanja toplom vodom, obrišete se mekim peškirom, a potom blagim utrljavanjem nanosite melem na kritične zone. Za bolji efekat preporučujem da bar jednom nedeljno uraditi PRIRODNI piling tela, da bi vaša koža bolje upijala Striet. Obavezno koristite i četku za tuširanje koja će podstaći vašu cirkulaciju na tim, kritičnim zonama.

Nažalost imala sam i jedno negativno iskustvo što se tiče ovih krema i melema za strije. Po preporuci mnogih pre Šaljića sam probala i čuveno BioOil ulje. Drage dame, ovo ulje košta preko 2000 dinara, a ja sam drugi dan mazanja po čitavom stomaku dobila crvenilo i svrab tokom čitavog dana. Mislila sam da je to do istezanja kože, ali bilo je upravo do ulja. Meni nije prijalo i očigledno je izazvalo burnu reakciju na mojoj koži. Šaljić je sve to rešio.

Sledeći problem sa kojim sam se suočila, a bio je posebno izražen na početku trudnoće su bolne noge, izražene vene. Oko toga sam se možda i najviše zabrinula. Moj ginekolog mi je rekao da nosim kompresivne čarape, što je meni i odgovaralo jer je bio zimski period. Imate da ih kupite kao dokolenice i one koje se skroz navuku i obavezno tražiti čarape za trudnice. Drugačije su od klasičnih kompresivnih čarapa, pogotovo u predelu stomaka. Moje čarape su RelaxSan i ja sam prezadovoljna, jer su mi se vene povukle, a sada sam teža nego na početku trudnoće naravno i nemam više bolove.

Osim čarapa za ovaj problem sam koristila, a koristim i dalje Venogel. Za njega sam čula podeljena mišljenja, ali meni za sada i to pomaže. Međutim ono što mi se ne dopada je njegova cena u odnosu na količinu. Veoma brzo se potroši, ali kao alternativu imate PlantaVenol melem koji sam kupila u Liliju, a sastav krema je identičan, s tim što ovo rešenje košta par hiljada dinara manje. Posebno je važno da šetate drage trudnice kod ovog problema, a i lakše ćete se poroditi. Nemojte biti predugo u jednom položaju.

Pred početak drugog trimestra desilo mi se i krvarenje desni koje je bilo poprilično. I ako vodim računa o oralnoj higijeni i zdravlju, mnogi ovaj problem prepisuju hormonima i velikoj prokrvljenosti u trudnoći. Ovde mi je u roku od možda desetak dana pomoglo ispiranje usta 3% hidrogenom i mazanje desni Gengigelom. Obavezno koristite sve vreme konac za zube i pastu koja pomaže kod krvarenja desni.

Što se tiče kupanja i same nege tela, preporučujem sapune iz Draganine sapunice, koji su pravljeni od 100% organskih ulja, bez dodatih konzervanasa, bez stabilizatora boja i pojačivača mirisa. Pre svega su prelepog izgleda, savršeno mirišu, a prijaće vam.

*Izvor: Jolly Woman magazin