quinoa1
Kinoa je poznata kao pseudo žitarica, isto kao i heljda, jer po načinu obrade , nutritivnim vrednostima i načinu jela podseća na žitarice, ali etiološki pripada porodici trava, tj. istoj onoj porodici gde se nalaze spanać, blitva i cvekla. Iako postoji preko 100 vrsta najčešće dostupna je žuta kinoa, mada postoje i naranđasta, roze, ljubičatsa, crna i crvena.

Kinoa je bogata različitim vitaminima i mineralima koje je svrastavaju u pravu malu dozu zdravlja. Bogata je mononezasićenim mastima, o kojima smo već govorili koliko su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema, i to oleinskom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama.

Bogata je flavonoidima koji spadaju u grupu antioksidansnih fitonutrienata. Sadrži esencijalne minerale kao što su gvožđe,kalijum, kalcijum, mangan, bakar,magnezijum. Vitamine B kompleksa i to najviše B1, B2, B3 , B6 , B9 i  Vitamin E. Njen visoki sadržaj vlakana održava probavu na zavidnom nivou, a kombinacija vlakana i proteina nas održava sitim dugo vremena i na taj način utiče povoljno na telesnu masu, pa se preporučuje i na restriktivnim režimima ishrane.

Ona sadrži savršen odnos devet esencijalnih aminokiselina koje su neophodne u ljudskoj ishrani, karakterističan je samo za meso, a kod biljaka se retko sreće. Najbogatija je amino kiselinama lizin i izoleucin. To je važno znati, posebno kod onih koji u svojoj ishrani ne konzumiraju meso kao što su vegani i vegetarijanci. Bez obzira na svoj dobar proteinski sadržaj ona ne može u celosti da zameni proteine životinjskog porekla, tj. meso.

Kinoa se sastoji od 60% klice ,a njen visok odnos između proteina i ugljenih hiddrata obljašnjava njenu mogućnost da reguliše krvni šećer. Upijajuća vlakna koja sadrži, pomažu u kontrolisanju nivoa šećera u krvi i usporavaju razlaganje ugljenih hidrata na glukozu.Fenolna  kiselina i vitamin E smanjuju upalne procese u krvnim sudovima i na taj način smanjuju šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. Visoka koncentracija vlakana utiče povoljno i na sniženje lošeg holesterola i povećanje dobrog. Kinoa je bogata kalijumom i na taj način održava odnos Na/ K u balansu , što je važno i pri kontroli krvnog pritiska.

Kada pripremate kinou, važno je znati da na jednu meru kinoe idu dve mere tečnosti, što znači da na jednu šolju kinoe idu dve šolje vode ili bujona.Takođe treba je dobro oprati, zato što sadrži saponine koji daju gorak ukus. Treba voditi računa da se ne prekuva, jer  ta smesa gubi svoju jestivost.Prosečna dužina kuvanje je oko 20 minuta.

Ona može da se koristi kao dodatak salatama, u supama, čorbama,kao zamena za belo brašno ili prilog za ručak. Zanimljiva činjenica je i da je astronauti koriste u svojoj ishrani na putu ka svemiru. Budite kreativni i ovu malu porciju zdravlja uvrstite u svoju rutinu. Nađite u kom obliku i kada Vam najviše prija, svakako ćete biti nagrađeni zdravim nutritientom.

dr Jovana Majstorović