U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za avgust:

1. Priručnik za korporativnog Machiavellija “Menadžer na mafijaški način”

“Lijepom riječju i pištoljem možete da postignete mnogo više nego samo lijepom riječju” (Al Kapone). Za razliku od drugih priručnika o menadžmentu, “Menadžer na mafijaški način” izbjegava teoretisanje i mlaćenje prazne slame i umjesto toga prezentuje pragmatizam i filozofiju – vodilju lidera koji su osnovali i gazdovali Tihim carstvom kroz njegove vjekove ekspanzije i uspjeha. Umjesto da budu shvaćeni kao izopačeni plodovi takozvanog zločinackog uma, ovi planovi za akciju i dragulji mudrosti prezentovani su kao ono što odista i jesu: odraz sveprožimajućeg razumijevanja dinamike ljudske prirode.

2. Džejn Harper – “Suša”

Usred najgore suše koja je zadesila ruralne predjele Australije, policija na imanju Hadlerovih zatiče stravičan prizor: sve ukazuje na to da je farmer potegao pušku na svoju ženu i sina, a potom usmrtio i sebe. Samo je djevojčica preživjela ovu porodičnu tragediju, a ona je suviše mala da ispriča šta se dogodilo. Federalni agent Aron Folk vraća se u svoj rodni grad prvi put nakon nekoliko decenija odsustva samo kako bi odao poslednju počast svom najboljem prijatelju Luku i njegovoj porodici. Prije dvadeset godina, Folk je bio osumnjičen za ubistvo jedne djevojke, ali mu je Luk dao čvrst alibi i sačuvao ga od zatvora. Ipak, duga sjenka nepoverenja širi se nad gradom koji ga još uvijek mrzi i krivi za taj zločin. Sada je Luk mrtav, ali sa njim u grob nije otišla i ova tajna, jer još neko zna da su njih dvojica lagali.

3. Dragoslav Mihailović – “Gori Morava”

Priča o djetinjstvu junaka Stevana u srpskoj varošici na Moravi tridesetih godina XX vijeka zapravo je piščeva gorka ispovijest o svojoj mladosti. Likovi mještana, rođaka i prijatelja oživljeni su nezaboravnim dijalozima i osjenčeni strpljivim podnošenjem svoje teške i mukotrpne sudbine u nemirnim vremenima, a opisi odnosa sa rodbinom i opraštanje od oca na samrti spadaju u najbolje stranice novije srpske proze. Na prvi pogled fragmentarnog sklopa, ovaj roman se zapravo odlikuje promišljenom čvrstinom kompozicije, tvoreći, potresno i nježno, tolstojevsku nisku detinjstva, dječaštva i mladosti. Motivske niti kojima je premrežen Mihailovićev roman polaze od osunčane slike djetinjstva, gdje nesreća, bolest i smrt djeluju prije kao nerazumljive i čudne nego kao tragične pojave, da bi sa sazrijevanjem ta ugodna izmaglica iščezla, a ljudi i događaji se našli u nemilosrdno jasnom osvjetljenju. Ovo prozno remek – djelo Dragoslava Mihailovića počiva na finom preplitanju uspomena i, kao na jesenjoj prigrijevici, obrazuje neku vrstu šarenog hlada, gdje se zračna vedrina i razigranost stapaju sa sumornim nagovještajima i tragičnim spoznajama.

4. Aravind Adiga – “Beli tigar”

Balram je vozač koji svog gospodara vozi po poslovnim kompleksima velikog grada, postajući svjestan njegovog sjaja i neizmjernog bogatstva. On zna da nikada neće kročiti u taj svijet, stoga razmišlja kako da se izbavi iz svoje trenutne situacije i postane pripadnik tog svijeta. Zaključuje da postoji samo jedan način: mora da ubije svog poslodavca.

5. Dr. Kenan Crnkić – “Pazi kojeg vuka hraniš”

Knjiga ”Pazi kojeg vuka hraniš” druga je knjiga ovog izuzetno popularnog autora napisana sada već prepoznatljivim stilom koji odiše lakoćom čitanja. Oduševljenje onih koji su već imali priliku da je pročitaju, kao i veliki broj pozitivnih kritika, komentara i reakcija šire medijske javnosti najbolja su preporuka da i ova knjiga postaje kultni balkanski bestseler, baš kao i Crnkićev prvi megahit “7 tajni uspeha”. Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, prepuna je pozitivnih i korisnih savjeta koji proizvode specifičan oblik instant motivacije, koji će vas navesti da je pročitate u jednom dahu, ali i da joj se uvijek iznova sa zadovoljstvom vraćate pronalazeći uvijek i iznova na njenim stranicama, iz različitih uglova, odgovore na najvažnije od svih pitanja. Briljantne i neobične priče koje se lako pamte i prepričavaju, sjajan početak koji će vas zainteresovati i efektan kraj koji će vas natjerati na razmišljanje dugo nakon što završite sa čitanjem samo su neki od razloga zašto ovu knjigu jednostavno nije moguće ispustiti iz ruku i zašto ćete poželjeti da je poklonite i drugima, iskreno i od srca. Sreća je rijetka stvar koja se umnožava kada se dijeli. Ovo je knjiga o sreći. Kako je pronaći, postići i trajno zadržati u našim životima. Ovo je knjiga čije vas samo čitanje može učiniti srećnim. Pokušajte!