U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za april:

1. Jasenka Lalović – “S one bande moje gore”

Prva knjiga Jasenke Lalović je živo dočarala duh vremena i crnogorsku ženu između dva svjetska rata. Posebno vrijedan dodatak knjizi predstavlja riječnik nepoznatih i manje poznatih riječi, dijalektizama, lokalizama i izraza. Autorkin govor je arhaičan, svjesno izabran da podrži priču smještenu pred Drugi svjetski rat. Dijalozi su živi, tipični za crnogorski kraj, podržavaju vješto skiciranje karaktera, oslikanih više kroz njihovo djelanje, nego kroz detaljan opis, govor, međusobna komunikacija, često gruba u iskazu, dio usuda preuzetih matrica, naučenih i prenijetih, uslovljenih životom uvijek na ivici opstanka, autorka niveliše finim pasažima skoro romantičnih unutrašnjih previranja istih tih likova, zarobljenih u okove onoga što moraju biti. Ona vješto sučeljava narativne tokove, sudara ih događajem sagledanim iz uglova dvaju aktera, djevojke i mladića, dajući im mogućnost da otkrije strepnje i fine drhtaje duša, sakrivene u spoljnoj manifestaciji. Kompozicijski Jasenka pravi spretne, dinamične obrte. Priče se smjenjuju, ponovo uvodi likove i prati njihovu sudbinu. „S one bande moje gore“ sadrži tačno 60 priča koje će svoj nastavak imati u nastavku koji je u pripremi.

2. Žarko Laušević – “Sve prođe, pa i doživotna”

“Zbog sasvim neobičnog autorskog stava, ova bi dnevnička knjiga, vjerujem, prošla i najstroži izbor za listu vrhunskih u svojoj književnoj vrsti”, ističe Vida Ognjenović.Slavni glumac napisao je svoju treću knjigu „Sve prođe, pa i doživotna“ u kojoj na uvid javnosti daje dramatični zatvorenički dnevnik iz Zabele gdje je proveo dvije i po godine, a gdje je premešten iz crnogorskog zatvora u Spužu u kome je bio 25 mjeseci. Na kraju knjige je izračunao da je u tim kazneno-popravnim ustanovama proveo 1.669 dana. Na hiljaditi dan je u dnevniku ispod naslova “Hiljadu dana” napisao samo jednu rečenicu: “I isto toliko noći.“

3. Dušan Radović – “Ženski razgovori”

U kratkim esejima priređenim u knjizi “Ženski razgovori”, Dušan Radović na sebi svojstven način, sa puno dobronamjerne ironije i prostodušnog humora analizira sve stereotipe karakteristične za muško – ženske odnose, ali ne sa namejrom da ih ruši, već samo da, po ko zna koji put, konstatuje njihovo postojanje i obogati ih aromom sopstvenog promišljanja.

4. Bogdan Stevanović Blogdan – “Sa druge strane obloga”

Da li ste se ikada zapitali šta se nalazi sa one strane obloga od mastila? Kako biste se osjećali kad biste saznali da iz svake rane može izrasti cvijet ako na nju privijete lijepe i istinite riječi? Na stranicama ove knjige Bogdan Stevanović nam otkriva da se sa one strane obloga ne nalaze rane, već riječi što liječe. Knjiga “Sa druge strane obloga” ima dva dijela, odnosno dva poglavlja, a čitalac bira da li će je čitati od početka ili od kraja, jer je kraj zapravo novi početak. Poglavlje “Obloge” sadrži priče u kojima Blogdan daje portret vremena u kom živimo, suočavajući nas sa svim onim pred čim zatvaramo oči i stežemo srce. Poglavlje “Rane” sadrži priče u kojima je promijenjena perspektiva pripovijedanja, pa sada priče pričaju ne samo junaci već i predmeti – što posebno doprinosi atmosferičnosti. Mnoge priče prate ilustracije i citati.

5. Džozi Silver – “Jednog dana u decembru”

Dvoje ljudi. Deset prilika. Jedna nezaboravna ljubavna priča. Lori je prilično sigurna da ljubav na prvi pogled postoji samo u filmovima. Ali onda, jednog sniježnog decembarskog dana, kroz zamagljen prozor autobusa ugleda čovjeka za kog istog trenutka zna da je onaj pravi. Pogledi im se srijeću, nastupa trenutak čiste magije… a onda je autobus odvozi dalje. Ubijeđena da im je suđeno da se opet sretnu, ona ga cijele godine uzalud traži na ulicama, po autobuskim stajalištima i kafićima. I baš kada se pomirila sa tim da ga više nikada neće vidjeti, njena najbolja drugarica upoznaje je sa svojim novim momkom Džekom.