U maloprodajnim objektima “Narodne knjige” u Podgorici (ulica Novaka Miloševa 12 – 069 341 669, TC Bazar – 067 281 821 i TC City Mall – 068 025 535) i Nikšiću (TC Laković – 069 341 608), možete naći najveći izbor svih izdavačkih kuća: Vulkan, Laguna, Dereta, Paideia, Geopoetika, Pčelica i mnogih drugih. U novom top 5 postu, kao i obično, donosimo vam pregled najčitanijih naslova “Narodne knjige” za april:

1. Roža Gaston – “Romansa u Budimpešti”

Keti Dunai je uspješna poslovna žena i ima život kakav se samo može poželjeti. Iako baš i nema mnogo vremena za sebe, zbog problema sa porodičnim imanjem moraće da ostavi glamur i brzi život Menhetna i otputuje u Budimpeštu. Opušteni ritam ovog grada joj prija, a dok uživa u hotelskom bazenu, pažnju će joj privući Jan, zgodni Danac sa kojim će provesti šest čarobnih dana. Kada se zbog posla hitno vrati u Njujork, Jan želi da daju šansu njihovoj vezi, siguran da će njihova ljubavna priča preživjeti i van privatnosti hotelske sobe u Budimpešti. Ali ne razdvaja ih samo okean: rastrzana između karijere i ljubavi, Keti mora da ostavi za sobom prošlost kako bi otvorila srce čovjeku koji je podsjetio na to šta je prava sreća.

2. Džordž Sonders – “Deseti decembar”

Priče u zbirci “Deseti decembar” Džordža Sondersa počinju kao eksperimenti, naizgled složene igre jezikom i formom, ali se sa svakim redom otkrivaju čitaocu, pojednostavljuju do granica parabole. Na početku ste suočeni s isprepletanim glasovima pripovjedača, sa „zamršenom mozgalicom“, dok na kraju ne ostanete pred jednostavnim izborom. Dobro ili zlo. Život ili smrt. Knjiga “Deseti decembar” jedna je od najvažnijih zbirki pripovjedaka objavljenih u poslednjoj deceniji. Piscu je donijela književnu slavu, baš kao i prvi roman “Linkoln u Bardu”, nagrađen Bukerovom nagradom 2017. godine.

3. Huan Gomes Hurado – “Ožiljak”

Jedna ljubavna priča. Jedan zagonetni ožiljak na obrazu. Mnogo laži. Da li zaista dobro poznajete osobu s kojom spavate? Apsolutno neodoljiva priča najpopularnijeg španskog pisca trilera u svijetu. Sajmon Saks, mladi kompjuterski genije, mogao bi biti miljenik sreće. Pred njim je život i svakog časa bi mogao postati multimilioner ako proda svoj veliki izum, čudesni algoritam, poznatoj multinacionalnoj kompaniji. Pa ipak, on se osjeća usamljeno. Njegov uspjeh je u neskladu s njegovim gotovo nepostojećim socijalnim vještinama. Sve dok jednog dana ne savlada predrasude i poseti veb sajt za upoznavanje, gdje se do ušiju, neiskusno i strasno kao dječak, zaljubi u Irinu, uprkos hiljadama kilometara koji ih razdvajaju, i pozove je u Čikago. Ali ona, obilježena zagonetnim ožiljkom na obrazu, sa sobom nosi mračnu tajnu: progone je krvavi događaji koji su joj obilježili detinjstvo. Dok nas vodi od predgrađa u kojima se kreće čikaška mafija, do planina Avganistana, preko Ukrajine i ruske stepe, vješto preplićući prošlost i sadašnjost, autor nam nameće pitanje: koliko daleko biste bili spremni da odete zbog onoga koga volite?

4. Džulija Enas – “Antička filozofija”

Kratko, jasno, sveobuhvatno. Kada je počela ljubav antičkih mislilaca prema mudrosti, koju sada prepoznajemo kao filozofsku? Kako je ta tradicija nastala? Šta su antički filozofi mislili o sukobu razuma i emocija u čovjeku? Ima li nekih tema koje su zaokupljale antičke filozofe a koje ne dotiču savremene? Šta možemo da naučimo iz razmišljanja antičkih filozofa? Kako se prihvatanje antičke filozofije mijenjalo tokom vremena? Da li je zapadna tradicija isticanja značaja razuma, naslijeđena od antičke filozofije, umanjila uticaj drugih filozofskih tradicija na Zapadu? Početke antičke filozofije možemo da pratimo od šestog vijeka stare ere i ona traje sve do propasti Zapadnog rimskog carstva i pada Vizantijskog carstva. Autorka se usredsređuje na važne odlike ove filozofije, predstavlja debate vođene u antičko doba, obrađuje mnoštvo tema koje su pokretali tadašnji filozofi i stilove njihovih razmišljanja, izlažući osnovne principe antičke filozofije kao aktuelnu i živu misao koja i danas ima svoju vrijednost.

5. Ejmi Ramos – “Kompletna keto ishrana za početnike”

Keto ishrana je medicinski dokazana kao zdrav i efikasan način za postizanje nevjerovatnih rezultata, jer podrazumijeva nizak unos ugljenih hidrata i povećani unos zdravih masti, što podstiče organizam da sagorijeva masne naslage umjesto šećera kako bi dobio neophodnu energiju. Koji god bio vaš motiv da započnete keto dijetu: zdravija ishrana, gubitak težine ili smanjenje obima struka, nijedan početak nije lak. Ovaj priručnik će vas u potpunosti uvesti u keto svijet. U njemu ćete pronaći sve što treba da znate prije nego što se odlučite za ovaj vid dijete.