Trenutno najpopularnije kućno zanimanje je kuvanje, te smo u ovih nekoliko nedjelja naučili da pripremamo nove kulinarske delicije za sebe i bližnje, jer put do srca vodi preko stomaka, zar ne? Zbog toga Instagram vrvi #foodstagram objavama raznih obroka gdje nam iskusni, ali i nedavno samoproglašeni kulinarski majstori, bude želju za slatkim i slanim svojim sjajnim fotografijama. Fotografisanje hrane je zbog ove društvene mreže postalo prava umjetnost savremenog doba, a u njemu može učestvovati svako.

Hrana ukusna za oči i usta

Kao što znamo, za potpuno i slasno uživanje u jelu nijesu dovoljni samo dobar recept i priprema, nego i vizuelna privlačnost. Ako odlučimo da se pohvalimo svojim kulinarskim djelom na društvenim mrežama, Instagram #Foodstagram influencerka Isabelle Cheng donosi nekoliko savjeta kako ga pravilno fotografisati:

1. Pripremite atmosferu u skladu s vašim jelom: osmotrite prostor oko sebe i procijenite što najbolje ispunjava kadar fotografije obroka. Slobodno dodajte i nekoliko sitnih detalja da vaša fotografija sadrži i vizuelnu priču, poput kafe u slast poslije ili posebno odabranog pribora za jelo.  

2. Obratite pažnju na osvjetljenje: izvor prirodnog osvjetljenja igra važnu ulogu u fotografiji, pa je potrebno pronaći doba dana i mjesto gdje zraci sunca najbolje obasjavaju vaš dom.

3. Stvorite pokret: dobra hrana uvijek privlači dobro društvo, a nečiji osmijeh nakon ukusnog obroka izuzetan je elemenat fotografije koji govori o vašim sposobnostima kuvanja. Slobodno zamolite članove svoje porodice da pomognu u stvaranju pokreta na fotografiji, kao što su točenje, pomjeranje, vrući dim, miješanje ili međusobno druženje.  

Tehnologija igra itekako važnu ulogu

Za prekrasnu fotografiju na Instagramu potrebna je kombinacija ukusnog i lijepo dekorisanog jela, koje ćemo prije nego što nestane sa tanjira najbolje zabilježiti vrhunskom kamerom poput onih na Samsung pametnim telefonima. Pametni telefoni iz Samsung Galaxy S20 serije imaju i poseban način rada za fotografisanje hrane koji ističe boje i detalje. Osim kamere visoke vrijednosti megapiksela koja je prilagođena za snimanje fotografije u pokretu, Samsungov PRO način rada takođe prilagođava svjetlost fotografije balansirajući vrijednost bijele boje. Isto tako, napredne opcije omogućavaju i korekciju ostalih boja za veći kvalitet slike. Takođe, uz pomoć višestrukih kamera, vaše jelo će ostati u fokusu fotografije dok se pozadina zamagljuje.

Stoga, skuvajte nešto fino i podijelite svoju #foodstagram objavu s prijateljima i najbližima u trenucima kada je potrebno ostati kod kuće. Ko zna – možda ćete uz pomoć Isabellinih fotografskih savjeta već sjutra postati i nova kulinarska zvijezda na društvenim mrežama!