U ovo doba godine mnogi od nas bi već imali savršenu zimsku garderobu, uz lagane pripreme za praznične proslave i odmore u inostranstvu. Umjesto toga, prodaja odjeće strmoglavo je opala, pošto veći dio svjetske populacije nije u mogućnosti da putuje ili se čak druži zbog ograničenja uvedenih tokom izolacije. Modna industrija je pogođena epidemijom virusa korona na svakom zamislivom nivou, obzirom da je ovo industrija koja i dalje gotovo u potpunosti zavisi od fizičke prodaje. Poslije pandemije virusa korona, u modnoj i kozmetičkoj industriji pojaviće se novi trendovi. Zbog toga, završena je era glamura, a u modi će biti trenerke i pidžame, jer će upravo njih promovisati i modni brendovi.

Ipak, postoje kreativni načini koje možemo da osmislimo u doba pandemije, a jedan takav upravo predstavlja i brend “Distance”, brend koji je nastao uz pjenušavi roze, čiji su se mjehurići maglili obavijeni dimom nargile mirisa dunje. Zašto Distance? Prva asocijacija je, naravno, korona, držati distancu, zaštititi sebe i druge, kao upozorenje, kao znak na putu. Želja osnivača je da ljudi izgledaju lijepo i stylish, da ne padaju u depresiju, da ne potonu i ne izgube vjeru, nadu i ljubav (bez obzira na distancu). Jer, sve što ima početak, ima i kraj. Zato je ovaj brend pretvorio virus u modni detalj, napisali ga na maskama dukseva i riješio da promoviše “dobar ukus”. Istovremeno, street style moda osvaja svijet, kombinujese sa različitim odjevnim predmetima, a u njoj se osjećate udobno, nesputano i originalno. Distance će nositi pečat jednog vremena, i kad korona prođe, biće slogan “držati distancu”, ali ne više od virusa.

Iza brenda stoji mlada dizajnerka Jelena, rođena u Moskvi, gdje je živjela do svoje četrnaeste godine. Seli se u mali živopisni gradić Ily u Engleskoj, i tamo nastavlja školovanje, prvo na Cambridgeu, a potom se priprema za Marangoni u Londonu i buduću profesiju modnog dizajnera. Željna novog iskustva, odlazi u New York, na praksu u Dennis Basso studio. Slijede mjeseci timskog rada i učestvovanja u stvaranju kolekcija. Zadovoljna dinamikom života u obećanom gradu, ipak odlučuje da se vrati u Moskvu i raspakujekofere do daljnjeg. Nekoliko intervjua za posao kasnije, svijet se okreće naopačke pojavom korona virusa. Jelena stiže u Beograd, kako bi se sklonila i bila na sigurnom. Prva misao je bila da će ovo trajati kratko, preživjeće se i izolacija, karantin, policijski čas… Imalaje vremena napretek, za druženje, za smijeh, za posvećenost porodici i prijateljima, nekad zabrinuta, nekad “dovraga sve”, nekad puna ideja. Tako, jednog dana je odlučila da oboji našu svakodnevnicu vedrim bojama, da ispuni vrijeme i stvori nešto što je istovremeno lijepo i produktivno, da se odupre stihiji korone. Da stvori nešto iz oblasti mode, svakodnevne i stylish… Tako je Jelena zakucala na vrata svog životnog sna. Rodio se “Distance”.

*Fotografija: Dejan Milićević