Folije za ispravljanje zuba ili alajneri su savremeno terapijsko sredstvo za otklanjanje nepravilnosti u zagrižaju i položaju zuba. U modernoj stomatologiji prisutne su već dvije decenije i imaju za cilj da ono što je promaklo savršenom prirodnom poretku poprave. Pored fiksnih proteza koje su do sada bile neprikosnovene u tom zadatku nevidljive folije dobijaju sve veći značaj, jer za kraće vrijeme, estetki mnogo prihvatljivije i značajno komfornije rešavaju isti problem, problem krivih, rotiranih, nagnutih, preklopljenih, zgusnutih, raštrkanih, nepravilno rasporedjenih zuba. Folije se izrađuju od plastike, veoma su tanke i potpuno providne. Nose se na jednoj ili obije vilice, tokom noći i većeg dijela dana. Tokom terapije pacijent mijenja nekoliko setova folija. Svaki set pomjera zube malo bliže željenom položaju, a od kompleksnosti slučaja zavisi i broj setova koji će se nositi, pa samim tim i cijena.

Ortho Magic je, slobodno možemo reći, revolucionarna tehnika. Ovakav vid terapije je mnogo jednostavniji i udobniji za pacijenta. Ništa se ne vidi na zubima, jer su folije potpuno providne, te stoga zadovoljavaju visoke estetske kriterijume. Ovo je naročito važno za odrasle pacijente kojima profesija ne dozvoljava nošenje čelične fiksne proteze. Takođe, nema ni ograničenja prilikom izbora namirnica za ishranu kao što je to slučaj kod pacijenata koji su u terapiji fiksnom protezom za zube. Još jedna velika prednost jeste i to što kontrole ne moraju biti jednom mjesečno već može i da prođe po nekoliko mjeseci između posjeta stomatologu. Ovo je naročito praktično za pacijente koji žive u inostranstvu. Osnovna funkcija folija je da pravilno rasporedi zube prema prethodno softerski dizajniranom planu. Prvi rezultati su vidljivi nakon nošenja jednog seta folija. Jedan set folija se sastoji od 3 para alajnera koji se mijenjaju u periodu do 14 dana. Još jedna prednost folije u odnosu na metalne bravice je ta što folije usmjeravaju ravnopravnu silu na čitavu površinu zuba, dok bravice usmjeravaju silu samo na jednu tačku. U većini slučajeva tretman traje od 6 do 18 mjeseci, u zavisnosti od težine slučaja. Efekat je isti, razlika je jasna. Ortho Magic folije za ispravljanje zuba u potpunosti zamjenjuju fiksnu protezu. Pomjeranja zuba uz pomoć ovih folija su preciznija, konačni ishod unaprijed poznat, a rezultat trajniji. Nema neprijatnog zadaha, zabranjene hrane i komplikovanog održavanja oralne higijene. Sve to – po konkurentnim cijenama.

Prednosti CAM-CAD izrada folija

Digitalno skeniranje je tehnologija zaslužna za folije za ispravljanje zuba, jer se svaki set folija kreira na osnovu 3D snimka pozicije zuba i njihovog očekivanog pomjeranja tokom terapije. Na početku terapije softver za projektovanje folija kreira animaciju koja prikazuje pomjeranje zuba tokom vremena, a osim za kreiranje setova folija, ova animacija veoma je pogodna i zbog toga što prikazuje pacijentu šta može da očekuje ako bude revnosno nosio folije.

Kako izgleda tretman folijama?

Prvenstveno, treba zakazati pregled na kome ćete se sa svojim stomatologom posavjetovati oko svih pojedinosti vezanih za tretman ispravljanja zuba. Nakon toga se radi 3D analiza vaših zuba i određuje tempo i izgled samog tretmana. Uz pomoć ove analize pacijent ima priliku da pogleda softversko rešenje ispravljanja zuba. Softver tačno odredi koliko folija je neophodno da nosite kako biste postigli željeni efekat. Svaka folija može da pomjeri do 0.25 do 0.33 milmetara zuba, pa se u skladu sa tim i određuje njihov broj. Nakon 12 do 14 dana nošenja prve folije, pacijent dobija novu koja će imati zadatak da dodatno ispravi zube u željenom smjeru.

Kome se preporučuju folije za ispravljanje zuba?

Folije za ispravljanje zuba namijenjene su osobama koje ne žele da nose fiksne proteze jer ih smatraju neudobnim, ne žele da bude vidljivo da nose protezu ili žele da imaju mogućnost da skinu folije po potrebi, što je kod proteza nemoguće. Međutim, folijama nije moguće ispraviti komplikovanije nepravilnosti, tako da se folije savjetuju pre svega osobama koje žele da smanje razmak između zuba i eliminišu manja ili srednja odstupanja u položaju zuba. Iz prakse je utvrđeno da se oko 50% slučajeva može riješiti folijama, dok pacijentima koji žele folije ali im je potrebnija fiksna proteza savetuje nošenje safirne proteze, čije su bravice prozirne.

Priprema zuba za nošenje folije

Često zubi nemaju na raspolaganju dovoljno mjesta da dođu u pravilan položaj, zbog čega je potrebno suziti određene zube, što je proces koji se naziva stripovanje zuba. On se obavlja na početku tretmana ili u određenom intervalu tokom terapije, što će prvobitni 3D model tačno definisati.

Nošenje folija i kontrole

Za razliku od proteza, folije su gotovo nevidljive. Tehnički je moguće napraviti sve potrebne folije i unaprijed ih dati sve pacijentu, kako ne bi morao redovno da posjećuje ordinaciju, međutim takva praksa može biti loša za pacijenta. Ako je potrebno u određenom momentu suziti neke zube, neophodno je da pacijent dođe u ordinaciju u pravom trenutku, a koji je to trenutak nemoguće je znati bez kontrola. Zato se pacijentima koji nijesu u prilici da redovno dolaze preporučuje da dođu na smanjeni broj kontrola, na primjer na ukupno dvije kontrole u pravilnim razmacima.

Pacijent folije može skidati po želji, ali bi bilo idealno da se folije nose gotovo cijelog dana i cijele noći, odnosno oko 20 sati dnevno. Skidaju se za vreme obroka, uz temeljno pranje pre vraćanja folije. Same folije su veoma udobne za nošenje. Gotovo je nemoguće primijetiti da osoba sa kojom razgovarate nosi foliju, sem sa blizine manje od pola metra i pri dobrom osvjetljenju. Za razliku od proteze, uticaj na govor je minimalan ili uopšte nema uticaja na govor. Važno je izbjegavati vrela pića, a kada se folija ne nosi ona mora biti u kutijici, kako se ne bi polomila i kako bi se zaštitila od bakterija. Foliju je potrebno prati četkicom za zube jednom dnevno.

Ortho Magic tretman folijama za zube u Crnoj Gori dostupan je u Istanbul Dental Clinic ordinaciji (City kvart, Radoja Dakića lamele 17/5). Ordinacija je dio eminentne turske Fulyadis grupacije, koja postavlja standarde u stomatologiji i donosi najsavremenije tehnologije u ovoj oblasti. Na usluzi su vam najnovije procedure i tehnologije, kao i osoblje koje je tu za vas u svako doba dana.