57Kurkuma je višegodišnnja zeljasta biljka koja potiče iz južne Azije, pripada porodici đumbira, a uglavnom se koristi kao začin koji se dobija rendanjem pa sušenjem, nakon čega dobijamo jako žuti prah koji kao takav najčešće i kupujemo i koristima.Njen glavni sastojak je KURKUMIN koji se obeležen kao prehrambeni aditiv oznakom E 100, i uglavnom služi za bojenje, ali i zaštitu prehrambenih proizvoda od sunčevih zraka.

Kurkumin ili glavni aktivni sastojak Kurkume , poseduje snažno antioksidativno , protivupalno, antivirusno,antibakterijsko, antimikotičko i antikancerogeno dejstvo.Bas zbog svih ovih dejstava je sredstvo koje se razmatra kao delotvorna terapija za prevenciju malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove bolesti, povoljno utiče na rad štitne žlezde, dobra je za mnoga kožna oboljenja, ali  i za mnoge druge hronične bolesti.

Bogata je mineralima i vitaminima, i to sadrži Vitamin  B6, B3,  folnu kiselinu, kalijum, gvižđe i mangan. Smatra se dobrim izvorom vlakana pa povoljno utiče i na praznjenje creva i metabolizam uopšte.

Povoljno utiče na gastrointerstinalni trakt,  deluje kao jak antiseptik i tako je veoma efikasna kod raznih bolesti zeluca i creva, posebno kod hronične dijareje i nadutosti creva, kada se preporučuje jedna kašičica kurkume rastvorena u čaši vode.

Kod upala grla preporučuje se rastvor od pola kašičice kurkume i soli rastvorene u čaši vode za ispiranje.

Utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i na taj način pomaže kod osoba koji imaju sklonost ka dijabetesu ili su već na terapiji. Olakšava bolove u zglobovima i kičmi i za ove tegobe se koristi kurkuma u kombinaciji sa mlekom, mada mnoge škole nutricionizma danas izbacuju mleko iz upotrebe, te se preporučuje onda zamena sa kiselim mlekom.

Pomaže pri trovanju hemikalijama, opekotinama, prehladama, pošto je bogata gvožđem preporučuje se i onima koji pate od anemije.

Treba biti oprezan ukoliko imate neko tegobe sa žučnom kesom, žuticu ili bilo kakve bolesti žuči, kao i ako pijete lekove za razređenje krvi onda je kurkuma kontraindikovana i ne treba je koristiti. Može se koristiti u umerenim količinama tokom trudnoće i dojenja, a deca ispod pet godina starosti bi trebalo da je izbegavaju. Neka prosečna dnevna doza je do maksimum jedne kafene kašičice koja se dodaje u jela kao začin ili konzumira sa vodom, limunom, medom, cimetom. Uobičajena doza je oko četvrtine kašičice.

Kurkumu srećemo kao osnovni sastojak već davno poznatog začina KARI, koji predstavlja mešavinu oko dvadeset različitih začina, čija je osnova kurkuma, koja mu i daje tu intenzivno žutu boju.Pored nje u kariju se nalaze kardamon, korijander, paprika ili čili paprika, kim, muskat, cimet… Kod nas Kari dolazi kao gotov proizvod dok se u Indiji u svakom domačinstvu posebno sprema u zavisnosti od ukusa ukućana.

Kurkuma je sastojak i mnogih krema za sunčanje kojima pored toga što daje blago žutu boju, obogaćuje teksturu , neguje kožu a i sa svojim antimikrobnim dejstvom deluje kao konzervans i kod mnogih linija prirodne kozmetike menja jedan od dokazano kancerogenih konzervanasa, a to je paraben.

Kurkuma kao i soda bikarbona, aktivni ugalj i jagode ima sposobnost da prirodno beli zube. Koristi se tako šte se sa njom umesto pastom prvo istrljaju zubi, zatim pastom ispere. Ovde treba biti oprezan da kurkuma ostavlja svoju boju na četkici pa treba uzeti neku koju ste spremni da obojite, kao i da ovaj proces, kao i bilo koje domaće beljenje zuba ne bi trebalo raditi češće od jednom nedeljno.

Sigurno da će kurkumasve više  naći svoje mesto u našoj svakodnevnoj primeni, jer pored toga što jelima daje azijski šmek, utiče izuzetno povoljno na naše zdravlje. Skoknite do prve prodavnice po Vaše novo vrlo pristupačno žuto zlato.

 dr Jovana Majstorović,

nutricionista